Vælg magert kød og kødpålæg

Kød indeholder proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for. Når du vælger det magre kød (3-10%) frem for kød med højt fedtindhold (over 10%), får du de gode næringsstoffer fra kødet, men ikke så meget mættet fedt. Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød. Undgå derfor at spise for meget rødt kød og forarbejdet kød. Rødt kød er kød fra firbenede dyr, f.eks. okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej. Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret, f.eks. kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.

Tips:

  • Vælg kød og kødprodukter med maks. 10% fedt.
  • Spis højest 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg. Skær altid synligt fedt fra f.eks. på koteletten, når den er tilberedt. Det er der, det mættede fedt bl.a. sidder.
  • Vælg fjerkræ, fisk, æg, grøntsager eller bælgfrugter de øvrige dage. Du kan ligeledes bruge det som pålæg.
  • Kød kan tilberedes på mange måder - det kan f.eks. koges, grilles eller steges. Husk at variere måden, du tilbereder dit kød på, og at det ikke bør steges eller grilles, til skorpen er mørk.
  • Gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det gør det nemmere at vælge de magre kødvarianter.
  • Øs op efter et "Y" princip på din tallerken, når du spiser varm mad: 1/5 del er kød eller fjerkræ i toppen (fylder mindst), og 2/5 dele er grøntsager, og 2/5 dele er fuldkornsprodukter eller kartofler. 


Du vil få en e-mail når der sket en ændring på denne side