Vælg magre mejeriprodukter

Mejeriprodukter indeholder både protein og mange forskellige vitaminer og mineraler. De er bl.a. en vigtig kilde til kalcium i vores mad. Men mejeriprodukter indeholder også mættet fedt, som i for store mængder kan øge risikoen for livsstilssygdomme. F.eks. er der meget mættet fedt i mejeriprodukter med højt fedtindhold, f.eks. fløde, sødmælk og smør. Der er dog plads til de fede mejeriprodukter i en varieret kost – men kun en gang imellem.

Når du vælger de magre varianter af mejeriprodukter frem for de fede, får du produkternes gode næringsstoffer men mindre mættet fedt.

Tips:

  • Vælg skummet-, mini- eller kærnemælk.
  • Vælg surmælksprodukter, f.eks. yoghurt med maks. 0,7% fedt og hold dig til oste med maks. 30+, hvor ca.16-18% er mættet fedt.
  • Hold igen med at bruge mejeriprodukter med et højt fedtindhold, f.eks. fløde og smør. Køb plantemargerine i stedet for smør. Byt creme fraiche og yoghurt 10%, ud med magre varianter som hytteost og skyr.
  • Gå efter Nøglehulsmærket når du køber ind. Så sparer du på fedt, sukker og salt.
  • Brug krydderurter, krydderier, citronsaft, eddike, tomatpuré eller lidt sødt f.eks. frugtgelé i stedet for at smage til med fløde, creme fraiche eller smør.