Vær opmærksom hvis du mister din appetit og taber dig

Hvis du i en længere periode får for lidt at spise, kan du komme ind i en ond cirkel af uoplagthed, træthed og sygdom. Og de kilo, der tabes, kan være svære at tage på med alderen. Undervægt kan have konsekvenser for helbredet og for, hvordan du selv klarer din hverdag. Det er derfor vigtigt at holde øje med din vægt. Vej dig f.eks. fast en gang om ugen og grib ind i tide, hvis vægten pludselig begynder at falde.

Hvis du taber dig, kan der være behov for særlige, individuelle kostråd. Det er en god idé at tale med din læge. Oftest vil du blive anbefalet en kost, der er mere rig på fedt og på protein, og som fordeles over flere måltider.

Tips:

  • Spar ikke på fedtet
    Brug meget smør, margarine og olie og fede mejeri- og kødprodukter. Kom fedtstof i sovs, supper, grøntsagsmos og på brød. Brug rigeligt med dressinger af olie/eddike, cremefraiche, fløde eller mayonnaise. Vælg mælkeprodukter og ost med et højt fedtindhold (45+) i tykke skiver. Piskefløde og cremefraiche i sovse og desserter. Revet ost i supper eller oven på anden varm mad. Gerne flødeis og drikke som kærnemælkskoldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk med en klat flødeskum. Lav gerne fars- og æggeretter. Vælg f.eks. flødeleverpostej, spege- og rullepølse og kødsalater med mayonnaise. Lun en eventuel middagsrest til de kolde måltider, og vælg gerne forskellige fede fisk som pålæg eller som hovedmåltid flere gange om ugen.
  • Spis mad med mange kulhydrater
    Grove produkter med f.eks. hele kerner kan undgås. Spis gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Brødtyper som tebirkes, croissanter og butterdejsprodukter indeholder meget fedt og giver dermed mange kalorier. Spis gerne grød kogt på mælk med en smørklat ovenpå. Rør kartoffelmosen op med fløde, smør eller æg og tilbered flødestuvede grønsager. Indtag også gerne henkogt eller tørret frugt, avokado, frugtjuice og frugtgrød med fløde.
  • Spis ofte og nap et mellemmåltid
    Når du har nedsat appetit, kan det være svært at få dækket energibehovet med kun tre måltider. Det er derfor en god idé at spise og ikke mindst drikke noget energirigt imellem dine hovedmåltider. Gode mellemmåltider giver vigtige bidrag til det samlede indtag af energi og næringsstoffer i løbet af dagen. Mellemmåltider kan være tørret frugt, kiks, et stykke chokolade, chips, minidesserter og energirige drikke som f.eks. kakao og koldskål. Dine mellemmåltider behøver ikke fylde så meget, f.eks. kan du få en del energi fra et lille stykke chokolade.
  • Spis en almindelig vitamin-mineraltablet
    Hvis du er syg eller svækket, bør den mad, du spiser, have et højt indhold af fedt og sukker, som ikke nødvendigvis bidrager med mange andre næringsstoffer. For at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler er det derfor en god idé at supplere med en vitamin-miniraltablet. Ældre over 70 bør ligeledes tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium. Kosten kan ikke dække behovet for D-vitamin, selvom du spiser meget fed fisk. Spørg din læge eller apoteket til råds. 


Du vil få en e-mail når der sket en ændring på denne side