Spring til indhold

Hygiejne og madlavning

DET ER VIGTIGT MED GOD HYGIEJNE I KØKKENET, SÅ MADEN IKKE FORURENES MED BAKTERIER OG SNAVS FRA HÆNDER OG TØJ

Det er ligeså vigtigt at sørge for, at bakterier fra kød ikke forurener grøntsager og omvendt. Det er vigtigt, fordi god hygiejne i køkkenet forebygger forgiftninger og mavepiner.

God køkkenhygiejne er lig med raske maver. Sådan er du med til at sikre glade og raske maver hos dig og andre, når du arbejder i køkkenet:

Rent bord og rene hænder:

  • Husk at vaske dine hænder, før du skal arbejde med madvarer, og når du har rørt ved æg, kød eller grøntsager med jord på
  • Brug forskellige skærebrætter til grøntsager og kød
  • Husk det er KUN raske børn og voksne, der hjælper til ved madlavning
  • Alle børn og voksne vasker hænder før måltidet
  • Før og efter spisning vaskes bordene af i varmt sæbevand
  • Medbragte madpakker opbevares i køleskab

Karklud, opvaskebørste og køleskab:

  • Karklude og viskestykker skiftes dagligt
  • Karklude og viskestykker vaskes ved minimum 80 grader
  • Opvaskebørsten skoldes eller vaskes i opvaskemaskinen dagligt
  • Køleskabet vaskes minimum 1 gang ugentligt, samt ved synlig forurening. Der skal hænge en oversigt med dato, hvornår køleskabet er rengjort.
  • Køleskabets temperatur må max være +5 grader

Bål mad:

  • Særlig opmærksomhed på håndhygiejne før og efter håndtering af råvarer.
  • Håndtering af råvarer skal ledsages af en voksen