Hygiejne og håndvask

Da de fleste infektionssygdomme smitter via direkte og indirekte kontakt, er håndhygiejne den vigtigste metode til afbrydelse af smitteveje. Vask hænder ofte og rigtigt, så kan du være med til at forebygge langt flere infektionssygdomme.

Vi har alle et ansvar for at opretholde en god håndhygiejne! God håndhygiejne bør indarbejdes som en fast rutine, og derved være et naturligt element i hverdagen.

Man skal vaske hænder:

  • Efter ethvert toiletbesøg, både hvis det gælder én selv, eller hvis man har hjulpet en anden person med at gå på toilettet
  • Hvis hænderne er synligt snavsede
  • Før tilberedning af madvarer
  • Før servering af mad
  • Før spisning eller hjælp til spisning, herunder også sondemad
  • Før tandbørstning
  • Før/efter bleskift
  • Før påbegyndelse eller endt pleje-/omsorgsopgave
  • Efter næsepudsning, både hvis det gælder én selv, eller hvis man har hjulpet en anden person med at pudse næse
  • Efter nys i håndfladen
  • Efter håndtering af affald og snavsetøj
  • Under madlavning, hvis der skiftes fra den ene arbejdsproces til den anden
  • Efter håndtering af afskårne blomster
  • Efter berøring af eksempelvis jord, sand og dyr
  • Efter andre urene opgaver som f.eks. kontakt med urin, blod og opkast
  • Efter rengøringsopgaver som f.eks. rengøring af toiletter

Procedure for håndvask:

  • Ringe og andre smykker tages af, inden håndvasken starter. Medarbejdere som har plejeopgaver, både i forhold til børn og voksne og medarbejdere i køkkener og kantiner, må ikke bære ringe eller håndsmykker i det hele taget
  • Hænderne gøres våde i lunkent vand
  • Sæben kommes på og fordeles. Den indgnides grundigt på håndryg og mellem fingre, i håndflader, på fingerspidser og omkring håndled. Tommelfingrene vaskes grundigt hele vejen rundt
  • Hænderne skal vaskes i mindst 15 sekunder
  • Hænderne skylles omhyggeligt i rindende, lunkent vand, indtil alle sæberester er fjernet
  • Hænderne tørres omhyggeligt i et blødt materiale – gerne i et engangshåndklæde af papir eller bomuld, der bruges til at lukke vandhanen med, hvorefter det kastes bort eller til vask i en særlig spand beregnet hertil
  • Hyppig håndvask kan give anledning til udtørrede hænder. Det skal derfor være mulighed for anvendelse af egnet hudplejemiddel
  • Der bør anvendes flydende sæbe eller sæbeskum, fordi disse typer af sæbe lettere fordeles overalt på hænderne end en fast håndsæbe, og fordi en fast håndsæbe desuden er vanskelig at holde bakteriefri
  • Sæben opbevares bedst i en engangsbeholder, som kasseres, når den er tømt. Ved anvendelse af stationær sæbedispenser skal den gøres meget grundigt rent inden hver påfyldning
  • Sæber og håndcremer skal være hudvenlige og må ikke indeholde farvestoffer eller parfume 

Procedure med håndsprit:

  • Hånddesinfektion med håndsprit skal altid udføres på synlig ren og tør hud. Hvis hænderne er våde, fortyndes spritten, og effekten reduceres
  • Evt. ringe og andre håndsmykker tages af, inden spritten påføres. Medarbejdere, som har plejeopgaver både i forhold til børn og voksne og medarbejdere i køkkener og kantiner, må ikke bære ringe eller håndsmykker i det hele taget
  • Hænderne tilføres mindst 2 ml. håndsprit, som fordeles og indgnides overalt på hver finger, mellem fingre, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled
  • Håndspritten skal indgnides, indtil hænderne er tørre - ca. 30 sek.


Du vil få en e-mail når der sket en ændring på denne side