Dark Sky

Møn og Nyord udnævnt til 
Nordens første Dark Sky Park og Community

Et fire år langt og målrettet samarbejde mellem lokale virksomheder, borgere og Vordingborg Kommune på Møn og Nyord har ført til de første Dark Sky udnævnelser i Norden og den første dobbelte Dark Sky udnævnelse i verden.
Organisationen International Dark Sky Association, IDA, har udnævnt Møn og Nyord som Nordens første International Dark Sky Park og International Dark Sky Community. Førstnævnte ovenikøbet med udmærkelsen Guld. 

Udnævnelsen bekræfter, at Møn og Nyord er et af de bedste steder i verden til at se på stjerner, og er samtidig en anerkendelse af det store lokale arbejde med at undgå forstyrrende lys og bevare den mørke nattehimmel. Communities findes der kun 14 af i hele verden, heraf kun tre steder i Europa fordelt i Skotland, på Hebriderne og på de engelske kanaløer. Community er et område, hvor der er udvist et exceptionelt engagement i bevarelsen af nattehimlen ved at gennemføre og håndhæve en ansvarlig og intelligent udendørs belysning af meget høj kvalitet, og dermed sætte det gode eksempel for andre. 

Dark Sky Park er et område med ekstraordinære stjerneklare nætter og et natligt miljø, der er specielt beskyttet for sin videnskabelige, naturlige, uddannelsesmæssige og kulturelle arv, og hvortil der er offentlig adgang. Dark Sky Park findes 44 steder i verden, men heraf kun ni andre steder i Europa. Møn og Nyord er det første område i verden, som er blevet udnævnt både som Dark Sky Community og Dark Sky Park. Parkdelen er på det østligste Møn og dele af Nyord på statsejede arealer. 

Dark Sky Møn og Nyord

Hvorfor "Dark Sky" på Møn og Nyord?

Øerne Møn og Nyord er et af de få steder i Danmark, hvor stjernerne på nattehimlen virkelig kan ses.  Det har en arbejdsgruppe af lokale ildsjæle til at trække i arbejdstøjet og gå efter den internationale certificering som Dark Sky Park for Møn og Nyord.

I de seneste 40-50 år er det blevet sværere at se stjernehimlen, fordi vi bruger stadig mere udendørs lys om natten. Fra alle større byer i Danmark er det således ikke længere muligt at se den strålende Mælkevej som en bue af lys henover stjernehimlen. Der findes nogle få steder i Danmark, hvor lys spildet er minimalt, og nattemørket er tæt på naturligt. På disse steder udfolder natten, Mælkevejen og stjernehimlen sig i sådan en pragt, at det ikke kan beskrives i ord eller billeder, men skal opleves med egne sanser, i en total oplevelse af natten. 

Dark Sky-projektet tilføjer himlen som element til Møn Biosfæreområdet. Nattens mørke er del af biodiversiteten i det den danner unikke livsrum for særlige dyre- og plantearter, og den er vigtigt for menneskernes rekreation. Vi vil værne om den uspolerede nattehimmel og dele spændende oplevelser med vores gæster.

Læs mere om Dark Sky-projektet på http://www.darksky-moen.dk/da/ 

 

Yngste skud på Dark Sky partnerskabet

Den 17. marts 2016 blev børnehaven Hjertehaven i Hjertebjerg på Møn, Dark Sky certificeret. Det er den første offentlige institution i hele Danmark. Certificeringen indebærer at børnehaven medvirker til at bevare den mørke nattehimmel ved f.x en udendørsbelysning der ikke stråler på himlen. Selvfølgelig indebærer det også at børnene leger og lærer om himlen og stjerne ved sagn og myte fortællinger og mange spændende nye aktiviteter. Dagen blev selvfølgelig fejret og hjertehavens børn og deres familier var inviteret til aktiviteter og spisning. 

Certificeret som Dark Sky partnere er blandt andre Hjertehaven, Dark Sky Spejderne på Møn, Nyord Kirke, Nyord Lokalhistorisk Udstilling og det historiske lodsudkik samt en række virksomheder, herunder f.eks Møns Klint Resort, Tiendegaarden, Møn Golfbane. Dark Sky produkter blev udviklet, herunder bl.a. lakridser, chokolader, snaps, øl og sennep. 

Her kan du downloade den senest udkomne Dark Sky Avis.

Her er link til indslag i Tv2 Øst. til sidst i nyheder… 

 

Foto af mælkevejen af Tom Axelsen

Årets turismepris gik til Dark Sky Møn og Nyord

Januar 2018 endte med tildeling af turismepris 2017 til Dark Sky Møn & Nyord. Det var en flot anerkendelse af de frivillige, der har formået at sætte initiativet i værk. Tillykke med prisen.

Turismepris 2017 til Dark Sky Møn og Nyord