Oplev

Møn byder på unikke naturoplevelser på land, i vandet og på en stjerneklar nat et kik dyb ind i mælkevejen. I Møn Biosfære oplever du levende kulturarv igennem tiderne, fra oldtiden til moderne samtidskunst. Og ikke mindst vil du møde engagerede mennesker, der holder af deres ø og er med til at udvikle bæredygtige oplevelser året rundt.
Vi bestræber os på at skabe oplevelser med god tilgængelighed under hver af her præsenterede temaer.
Møn Biosfære vil gerne give dig inspiration med hjem til en bæredygtig hverdag. Se mere under 'Jeg er del af biosfæren'.

Værsgo, lad dig inspirere.

Cykling

Cykling er perfekt, hvis du vil komme tæt på Møn Biosfære. I samarbejde med den lokale turistinformation House of Moen udvikles tematiske cykelruter for forskellige målgrupper. Rundture kaldes Panoramaruter, og - som navnet siger - fører de til unikke udsigter og spændende oplevelser. Panoramaruterne kan med fordel kobles med en kort sejltur på et af veteranskibene: Færgen Ida, Færgen Møn og postbåden Røret. Skibene forbinder Møn med de internationale cykelruter N8 og N9 og de forbinder Panorama rundturene med hinanden.

Her kan du downloade cykelkortet for Møn og Sydsjælland.

Her kan du downloade Panorama rundture enkeltvis:

Panorama cykeltur Danmarks Bjergetape. Møns Klint og Høje Møn.

Panorama cykeltur Den søde tur. Familievenlig cykeltur rundt om Stege Nor med mulighed for sejlture med Færgen Møn mad afgang fra Stege havn.

Panorama cykeltur Ø-hop. Familievenlig cykeltur fra Stege til Nyord med mulighed for at sejle med postbåden Røret videre til Panoramarute Eventyrlig Idyl.

Panorama cykeltur Eventyrlig Idyl. Familievenlig cykeltur på det sydlige Sjælland fra Jungshoved til Præstø.

Oldtids ruten. Familievenlig cykelrute på Vestmøn, der fører forbi spændende gravhøje. Ruten er ikke skiltet, men markeret med hvide prikker på asfalten.

Links til veteranskibenes sejlplaner:

Færgen Ida Forbinder Bogø og Falster.

Færgen Møn Forbinder Stege og Kalvehave og sejler udflugtsture.

Postbåden Røret. Sejler mellem Nyord og Jungshoved og til Stege samt udflugter.

 

Dark Sky Møn og Nyord

Møn og Nyord er i 2017 blevet certificeret som Nordens første Dark Sky park and community. Her værner befolkningen om bevarelse af den uforstyrrede nattehimmel, så du på en stjerneklar nat kan kigge ind i den næste galakse. De to Dark Sky parker på Møn, der ligger hhv. ved Møns Klint og Høje Møn i øst og på Nyord g Ulvshale i vest. Begge områder er samtidig Møn Biosfæres kerneområder med den mest artsrige natur. Det er tankevækkende og et rigtig godt eksempel på at naturen og mennesket har brug for en nattehimmel uden lysforurening for at kunne trives.

Du kan opleve Dark Sky og stjernehimlen mange steder på Møn.
Følg linket og få en anbefaling til 7 gode stjernespots på Møn.

Gode tips en ekstraordinær stjerneoplevelse

Ta’ ekstra varmt tøj på eller have et tæppe i nærheden. Det er ikke nogen fornøjelse at opleve natten hvis du fryser, så pak dig derfor ind som er det 10 grader koldere end det reelt er.
Giv dig tid! Dine øjne skal bruge tid for at vænne sig til mørket. Allerede efter nogle minutter vil du kunne begynde at orientere dig i mørket. Men efter 20-30 minutter vil dit nattesyn være endnu bedre, så giv dine øjne tid.
Læg dig ned og slap af. Du kan bedst nyde stjernehimlen, hvis du er afslappet. Så i stedet for at stå op og få ondt i nakken, så læg dig i en liggestol eller på et liggeunderlag.
Brug rødt lys til at orientere dig med, f.eks. en baglygte fra cyklen. Det røde lys ødelægger ikke dit nattesyn.
Nyd gyset. Ude i natten kan der være mange fremmedartede lyde, som virker uhyggelige. Men bare rolig, vi har ingen farlige dyr på Møn, så nyd gyset i stedet!  

Astro fotografi

Få god tips til fotografering af nattehimlen og himmelfænomener f.eks på Nyord fugletårn.
Her kan du downloade en folder om oplevelser i Dark Sky park Nyord.

 

 

Snorkling og dykning

Østersøen er en af de ukendte undervandsverdener. I et 3 årigt projekt er der blevet udpeget 10 unikke snorkel og dykkerspots på Møn og Sydsjælland. Er du nybegynder kan det anbefales at booke en guidet snorkeltur på GeoCenter Møns Klint. Turen inkluder leje af vådedragt, snorkelbriller og finner i børne og voksenstørrelser.

Særlig familievenlig er undervandsstien i Kalvehave havn. Her kan hele familien på en varm sommerdag snorkle i det flade vand og opleve de fine formidlingsposter, endda en sæl skulptur.

Værsgo, lad dig inspirere. Se en serie af korte film fra de forskellige undervands spots på Møn og Sydsjælland her.

Download en folder om 10 snorkel- og dykkerspots på Møn og Sydsjælland her.

Til alle der ikke selv kan klare en snorkel- eller dykkertur anbefales et besøg af det årlige sildemarked i Stege. Her kan du komme meget tæt de mange fisk, der lever i Stege Bugt og Nor, ved det store havfisk akvarium.

På en række havne på Møn og Sydsjælland finder du såkaldte naturstationer, hvor børn og voksne kan lege og lære om Østersøens arter.
Naturstationer, som vist på foto nedenunder, findes i Stege (foran turistinformationen House of Moen), på GeoCenter Møns Klint, på Kalvehave havn, på Masnedsund havnen og Nordhavnen i Vordingborg.

Alle oplevelser er blevet udviklet i det dansk tyske Interreg VA projekt Undine II. Ønsker du at læse mere om undervandsprojektet, gå ind under faneblad projekter på denne side og valg UNDINE II. Der kan du også se de lange film af alle spots, som kan bruges til undervisningsformål.

Vandring

En vandretur på 'Camønoen' fører dig på 175km fra ø til ø og langs kyster, igennem skove og til mange unikke oplevelser. 
Camøno vandreruten er udviklet af Museerne Sydøstdanmark og Møn Biosfære har bidraget med en tematisk rundtur på Nyord, hvor du kan opleve og læse om de vilde bier på Møn.

Download folder om Bi vandrestien på Nyord. En rundvandring på øen Nyord. For gangbesværende besøgende er der mulighed for parkering tæt ved de 3 info spots, der ligger hhv. på Hyldevang Naturcenter, ved Nyord by og ved madpakkehuset ved landevejen. 

Link til Camøno vandreruten.

Jeg er del af biosfæren

At besøge Møn Biosfære giver dig helt unikke oplevelser i naturen og kulturen. Det er vores mål at værne om vores unikke værdier og videregive dem til de efterfølgende generationer i god stand. Derfor er det vigtigt at du, som besøgende af Møn Biosfære, er med til at bevare vores natur under dit besøg, og vi vil inspirere dig til at tage nogle ideer til din bæredygtige hverdag med hjem. 

Her finder du lidt inspiration:

Download folder om oplevelser i Møn Biosfære, del 1.  Top 10 besøgsmål i Møn Biosfære inkl. godt tilgængelige oplevelser. 

Download folder om oplevelser i Møn Biosfære, del 2.  Top 10 besøgsmål i Møn Biosfære inkl. godt tilgængelige oplevelser. 

Download folder om bi vandrestien på Nyord.  Læring om de vilder bier naturen, i byen og landbrugslandskabet.

Download folder om Dark Sky Møn og Nyord.  Tips til tilpasning af din udendørsbelysning for naturens og dit helbredets skyld.

Folder med gode tips til at bevare bierne og insekter i din have.  Flot folder med gode tips, afgangsprojekt fra Møn-Skoles 9. klasse.

Download folder om Dark Sky Park Nyord. Gode tips for astro fotografer.