Offentlig kørsel og privat samkørsel

Her kan du læse om mulighederne for at benytte kommunens tilbud om kørsel via flex-ordningerne.

Læs også, hvordan du kan køre sammen med andre via samkørsels-app'en Nabogo.

Flextur er et generelt tilbud til borgerne i Vordingborg Kommune. Movias Flexturs-ordning giver mulighed for at bestille kørsel til en lav takst. Ordningen er ment som en hjælp til de borgere, der ikke har mulighed for at benytte almindelig offentlig transport eller har andre køremuligheder, fx på grund af lang afstand til offentlig transport og ikke egen bil eller nogen til at køre for sig.

Grundtaksten for borgernes egenbetaling er 60 kr. pr. tur. Denne pris er inklusiv de første 10 km kørsel. Derudover er der en egenbetaling pr kørt km på 8 kr. pr km mellem 10-20 kilometers kørsel og 15 kr. pr. km over 20 kilometers kørsel. Der er fortsat halv pris for børn under 16 år og 10 procent rabat ved brug af online bestilling.

Du bestiller selv din Flextur på Movias hjemmeside 

Du kan blive kørt med MOVIA, hvis du opfylder særlige betingelser (se betingelserne nedenfor). En del af prisen er brugerbetalt.

For kørsel med flexhandicap skal du betale en årlig medlemsbetaling på 300 kr. Medlemsbetalingen dækker fra 1. januar til 31. december. Tilmeldes du senere på året, betaler du kun det der svarer til det antal måneder, der er tilbage af året.

Læs eventuelt nærmere her: MOVIA Flexhandicap 

Hvordan bliver jeg visiteret til handicapkørsel?

Du kan blive visiteret til handicapkørsel, hvis:

  • Du har fået visiteret et gang-hjælpemiddel af kommunen
  • Eller din synsevne er på 10% eller derunder

Vil du ansøge om handicapkørsel, skal du kontakte Vordingborg Kommunes Kørselskontor på telefon 55 36 25 60 i telefontiden som er mandag-fredag kl. 7-12
Du vil få et ansøgningsskema tilsendt med spørgsmål om dit behov for kørsel. Skemaet skal returneres indenfor 3 uger. Bliver du godkendt, sender vi besked til MOVIA, som varetager kørsel og betaling.
Du kan maksimalt blive tildelt 104 ture pr. år i Vordingborg Kommune.

Hvordan bestiller jeg handicapkørsel?

Du bestiller handicapkørsel på MOVIAs hjemmeside: Bestilling af flexhandicap Eller ved at ringe til MOVIA (Flextrafik) på telefonnummer 70 26 27 27. Telefonen er åben mandag-fredag kl. 7-18 og lørdag-søndag kl. 8-18.

  • Vordingborg Kommune har, i henhold til Sundhedslovens §70, etableret mulighed for kørsel til egen læge, nærmeste speciallæge og akut vagtlæge (lægeordningen).
  • Lægeordningen kan ikke benyttes til tandlæge, tandtekniker, privat fysioterapeut, kiropraktor, fodplejer, psykolog, optiker eller privat hørecenter.
  • I visse tilfælde kan du blive visiteret til kørsel af en anden kommunal instans - fx til fysioterapi i forbindelse med genoptræning.
  • Hjælp til kørsel til sygehus, skadestue eller psykiatrisk skadestue hører under Region Sjælland. 
  • Du har mulighed for at blive godkendt til kørsel, hvis du opfylder bestemte krav.
  • Se herunder hvordan du bliver visiteret til kørsel, bestiller transport mv.

Du kan få kommunal kørsel, hvis

  • Du er førtids- eller folkepensionist OG
  • Du har bopælsadresse i kommunen OG
  • Du er medlem af sygesikringsgruppe 1 OG
  • Din gang-evne er så reduceret, at du ikke kan benytte kollektiv trafik

Hvis vi godkender dig til kørsel til egen praktiserende læge, vil du også have mulighed for at blive kørt til nærmeste speciallæge og til akut vagtlæge.

Hvordan bliver jeg godkendt til kommunal kørsel?

  • Du kan ansøge om kørsel til egen læge, nærmeste speciallæge og vagtlæge, ved at ringe til Vordingborg Kommunes Kørselskontor på telefon 55 36 25 60, mandag-fredag mellem kl. 7-12. Her vil en medarbejder fra Kørselskontoret vurdere om du kan godkendes midlertidigt, indtil vi har foretaget en endelig afgørelse.
  • Du vil så få et ansøgningsskema tilsendt med detaljerede spørgsmål om dit behov for kørsel. Skemaet skal returneres indenfor 4 uger ellers vil den midlertidigt tildelte kørsel ophøre.
  • Kørsel kan bevilges enten tidsbegrænset (i op til 6 måneder) eller uden tidsbegrænsning.
  • Hvis du får afslag på kørsel, men din tilstand efterfølgende forværres, kan du søge igen.

Når du er blevet visiteret og har brug for transport:

  • Ved planlagt behandling hos egen læge eller nærmeste speciallæge: Kontakt Vordingborg Kommunes kørselskontor telefon 55 36 25 60 i telefontiden mandag-fredag kl. 7-12.
  • Ved planlagt behandling på sygehuset: Kontakt Region Sjælland på telefon 70 15 35 15.
  • Du skal som hovedregel være klar til afgang en time før du skal være på ankomststedet. Du må være forberedt på, at der kan være ventetid hos din behandler i forbindelse med kørslen både før og efter din behandlingstid.
  • Bestil altid din kørsel i god tid - op til 14 dage før planlagt behandling.

HUSK at melde afbud til kørselskontoret, hvis du ikke får brug for din transport alligevel. Det skal gøres senest dagen før inden kl. 12.

Ved akut behov for kørsel til læge

Visiterede borgere kan ved akut behov for lægebehandling, uden for lægernes konsultationstid, få kørsel til vagtlægen. Akutordningen omfatter også borgere fra andre kommuner, som kan opfylde kravene om kørsel, og som kan køre siddende.

Ved akut sygdom - for visiterede borgere: Kontakt Vordingborg Kommunes Kørselskontor på telefon 55 36 25 60. Uden for Kørselskontorets åbningstid vil en telefonstemme bede dig taste 1, hvorefter du omstilles til en vagtcentral, som behandler din henvendelse.

Hjælp til kørsel til skadestue og hospital, herunder til psykiatrisk skadestue på Oringe i Vordingborg, hører under Region Sjælland.
Regionen kan visitere til gratis kørsel for pensionister, som modtager en social pension. Du kan også få udbetalt kørselsgodtgørelse igennem Region Sjælland.
Du skal bestille kørsel og anmode om kørselsgodtgørelse hos regionens kørselskontor på telefon 70 15 35 15 eller på www.regionsjælland.dk.

Hvis du ikke kan blive godkendt til kørsel via lægeordningen, har du mulighed for at få kørselsgodtgørelse til egen læge og nærmeste speciallæge i følgende situationer:

  • Hvis du er pensionist OG er i sygesikringsgruppe 1 OG hvis udgiften er over 48 kr. i alt tur/retur.
  • Hvis du IKKE er pensionist OG afstanden mellem din bopæl og nærmeste læge/speciallæge overstiger 50 km OG udgiften er over 113 kr. i alt tur/retur.

Kørselsgodtgørelse kan som udgangspunkt ydes med et beløb svarende til udgiften med det billigste offentlige transportmiddel til nærmeste læge/speciallæge, der kan varetage behandlingen.

Refusion kan kun udbetales mod aflevering af dokumentation fra lægen/speciallægen på dit besøg den pågældende dag.

Kommunen har indgået et samarbejde med firmaet ”Nabogo” om at gøre det nemmere at lave samkørsel og samtidig vælge et klimavenligt tilbud til borgerne i Vordingborg kommune.

Har du lyst til at give et lift til andre, når du alligevel kører? Eller har du brug for privat kørelejlighed, fordi andre transportmuligheder ikke er optimale?

Så kan du nu hente app’en ”Nabogo” til din telefon og med få indledende registreringer blive klar til enten at stille dig til rådighed som chauffør eller at søge om lift som passager.

Du kan hente app’en i din foretrukne appstore eller ved at skanne QR-koden her 

Herunder kan du læse nærmere om ordningen og du kan også finde mere information på Nabogo’s hjemmeside her.

Nabogo er en app-løsning, som gør det nemt at lave samkørsel

  • Du henter løsningen i din foretrukne appstore eller via QR-linket på forsiden
  • Du opretter en profil, og så er du klar til at tilbyde eller ønske kørsel
  • Du kan hente dine passagerer, hvor som helst I aftaler det, eller benytte et Nabogo mødested langs din rute. Nabogo mødesteder ses i app’en
  • Som passager finder du dit lift i app’en Nabogo, der også viser den videre rejse med kollektiv transport fra rejseplanen, hvis der er brug for det. Du kan også søge direkte i rejseplanen, hvor en lille bil kommer frem, hvis der er en privat tur, der matcher din søgning
  • Som chauffør modtager du et tilskud pr tur (10 kr. pr. passager/tur). Tilskuddet betales af kommunen via Nabogo.
  • Overstiger turen 10 km, har chaufføren mulighed for at tage betaling hos passagererne. I så fald betaler hver passager 0,75 kr. pr. kørt kilometer, udover de første 10 km, direkte via appen til chauffører

Er der aldersbegrænsninger?

Chauffører skal være fyldt 18 år og have gyldigt kørekort. Som passager skal man være fyldt 16 år.

Hvem kan køre med og er der begrænsninger?

Du må køre med alle, du har lyst til, også venner og familie. Du må altid bruge Nabogo med tilskud, når du kører med andre, så længe turen er over 2 km. Samkørsel har som sådan ikke nogen minimumsdistance for at give klimaet en hjælpende hånd, men på meget korte ture, vil vi gerne opfordre til, at man tager cyklen eller går. Når du giver nogen et lift, kan du lige så godt hjælpe flere frem, ved at udbyde dine ledige sæder med Nabogo, så de ikke selv behøver tage bilen eller måske slet ikke havde mulighed for at tage turen.

Er det sikkert at bruge Nabogo?

Chauffører og passagerer registrerer sig med en profil, som gør det muligt for Nabogo at verificere personen. Ruter og ture er også registreret i app’en.

Hvad med forsikring?

Når I kører sammen, er både chauffør og passagerer forsikret gennem de lovpligtige ansvarsforsikringer. Det er chaufførens ansvar at have tegnet den lovpligtige ansvarsforsikring.

Hvad med skat og kørselsfradrag?

Kørselsfradraget er ikke påvirket af samkørsel, hverken for chauffør eller passager. Som udgangspunkt vil de fleste ture være skattefri, pligten til at betale skat afhænger af forholdet mellem brugerbetaling og turens længde.

Se flere spørgsmål/svar på Nabogo’s hjemmeside her.

Kontakt

Kørselskontoret

Mønsvej 130
4760 Vordingborg

Telefontid
55 36 25 60
Mandag-Fredag kl. 07-12

Send os en mail 

Denne mail er ikke egnet til at sende personfølsomme oplysninger.

Har du behov for at sende en sikker mail til Vordingborg Kommune, skal den sendes via Digital Post på borger.dk