Endelige Natura 2000-handleplaner 2022-2027

31jul

Miljøstyrelsen vedtog, d. 3. juli 2023 Natura 2000 planer for alle landets Natura 2000 områder. Vordingborg Kommune skal indenfor et år efter vedtagelsen af Natura 2000-planerne udarbejde kommunale handleplaner for de Natura 2000-områder, der ligger i kommunen. 

Handleplanerne har til formål at udmønte de statslige Natura 2000-planer og udarbejdes ud fra de enkelte planers mål og indsatsprogram for planperioden.

Natura 2000-handleplanerne beskriver de naturindsatser, der skal igangsættes i de enkelte natura 2000-områder inden udgangen af 2027. Handleplanerne dækker indsatser for de private og kommunale Natura 2000-arealer indenfor Vordingborg Kommunes geografiske område.

Udkast til handleplanerne har været i 8 ugers offentlig høring i perioden 3. marts til 28. april 2024.

På baggrund af indkomne høringssvar er der udarbejdet en hvidbog for hvert Natura 2000-område, hvorved de endelige Natura 2000-handleplaner foreligger.

Herunder kan du finde de endelige handleplanerne samt tilhørende hvidbøger for Vordingborg Kommunes 7 Natura 2000-områder.

Mulighed for klage

Efter offentliggørelse af de endelige Natura 2000-handleplaner, kan der klages til Miljø- og Fødevareklagenævnet over Natura 2000-handleplanernes tilvejebringelse, jf. miljømålslovens § 53, nr. 2.

Følgende er klageberettigede, jf. miljømålslovens § 55:

  • Miljø- og fødevareministeren.
  • Enhver, der har en individuel, væsentlig interesse i sagens udfald.
  • Offentlige myndigheder.
  • Lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen.
  • Landsdækkende foreninger og organisationer, hvis hovedformål er beskyttelse af natur og miljø.
  • Landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige
    rekreative interesser, når afgørelsen berører sådanne interesser.

I medfør af miljømålslovens § 56 skal klage være indgivet skriftligt inden fire uger efter, at Natura 2000-handleplanen er offentligt bekendtgjort. 

En klage indgives via Klageportalen for Nævnenes Hus. Klageportalen kan også tilgås fra www.borger.dk og www.virk.dk, hvor der kan logges på med NemLogin (MitID). Klagen sendes gennem Klageportalen til Miljøstyrelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når der klages, betales et gebyr på kr. 900/1800 for henholdsvis privatperson og virksomhed/organisation/offentlig myndighed.

Miljø- og Fødevareklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Ved ønske om at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal der indsendes en begrundet anmodning til Miljøstyrelsen, som videresender anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet træffer herefter afgørelse om, hvorvidt anmodningen kan imødekommes.

Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af miljømålsloven, skal være anlagt inden seks måneder efter, at afgørelsen er offentligt bekendtgjort.

Natura 2000-handleplanerne offentliggøres den 3. juli 2024. Klage skal således være indgivet senest onsdag den 31. juli 2024