Afgørelse i klagenævnssag baner vejen for grøn erhvervsudvikling i Vordingborg Havn

Publiceret 19-12-2024

Vordingborg Kommune har modtaget en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, der giver grønt lys for en vigtig udvidelse af Vordingborg Havn. Afgørelsen betyder, at kommunens ambitioner om at være en central aktør i den grønne omstilling kan realiseres, til gavn for både regionen og resten af landet.

Vordingborg Havn

 

Efter mere end to års behandling har Miljø- og Fødevareklagenævnet truffet afgørelse i en sag om Vordingborg Havns udvidelse. Sagen udsprang af en klage fra Danmarks Naturfredningsforening over en miljøgodkendelse, som Vordingborg Kommune gav i 2021. Miljø- og Fødevareklagenævnet har ikke givet medhold i klagen, og afgørelsen baner nu vejen for at realisere havneudvidelsen på Vordingborg Havn. Projektet skal styrke den grønne erhvervsudvikling og skabe nye muligheder for bæredygtig vækst i både kommunen og regionen.

Borgmester Mikael Smed er meget tilfreds med, at der nu er faldet en afgørelse i sagen:

”Vordingborg Havn er en nøgleaktør i kommunens strategi om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi og grøn omstilling. Afgørelsen i Miljø- og fødevareklagenævnet muliggør investeringer, der kan skabe grønne arbejdspladser i vores region. Havneudvidelsen er med til at sikre, at vi i Vordingborg Kommune fortsat kan være i front med bæredygtige løsninger,” siger Mikael Smed.

Han henviser til, at virksomheden Arcadia eFuels planlægger at etablere verdens første storskala Power to X-anlæg til grønt flybrændstof på Vordingborg Havn. Anlægget kræver en investering på 10 milliarder kroner, og den lange sagsbehandlingstid har betydet, at der har været usikkerhed om projektets fremtid.

Vigtig milepæl
Derfor sendte Mikael Smed også i oktober 2024 et brev til erhvervsminister Morten Bødskov og klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, hvor han udtrykte bekymring over den langsomme proces, der truede med at bremse samarbejdet med grønne virksomheder som Arcadia eFuels.

”Det er uacceptabelt, at en klagesag kan tage flere år. Så lange sagsbehandling hæmmer den grønne omstilling, som vi har hårdt brug for i Danmark. Jeg er derfor også rigtig glad for, at der nu er afsat en ekstrabevilling på finansloven til at nedbringe sagsbehandlingstiden,” siger borgmesteren.

Vordingborg Havns bestyrelsesformand, Daniel Irvold, glæder sig også over afgørelsen, som han betegner som en vigtig milepæl for både havnen og regionen.

”Vi valgte at udvide havnen for at imødekomme efterspørgslen fra grønne virksomheder. Udvidelsen sker bæredygtigt ved at genanvende overskudsjord og udvalgte affaldsfraktioner. Vores fremgangsmåde er i tråd med FNs Verdensmål om ansvarligt forbrug og Region Sjællands råstofplan. Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse understøtter, at vores løsning er både miljømæssigt og økonomisk forsvarlig,” siger Daniel Irvold.

Den første del af havneudvidelsen på Vordingborg Havn er allerede afsluttet og overdraget til Arcadia eFuels. Anden og sidste del forventes færdiggjort inden sommeren 2025.