Nyt fra biblioteket uge 45

Publiceret 08-11-2024

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Læs ugens anmeldelse og få et overblik over kommende arrangementer.

Vordingborg Bibliotekernes bygning i Vordingborg

Ugens anmeldelse

En tv-personligheds liv i bogform

Tony Christiansen anmelder Hans Otto Bisgaards biografi ”Godaften og velkommen, erindringer”.

”Godaften og velkommen” - man kan næsten høre Hans Ottos venlige og rolige stemme, for de fleste af os er nærmest på fornavn med den folkekære radio- og tv-vært, som fortæller om et langt og spændende liv, der har varet i snart 80 år.

Vi hører om hans første år i barndomshjemmet ved Middelfart og senere ikke mindst om skole- og ungdomstiden i Brøndby, hvor Hans Otto vokser op i en tid, hvor næsten alt er muligt i en driftig og hurtigvoksende forstadskommune. Skoletiden beskrives ganske positivt, men ”der var frit slag for lærerne” og bedst huskes skolekomedierne som highlights, hvor man lærte at stå på en scene, noget man senere kunne bruge i voksenlivet!

Han bliver som ung student ansat som lærervikar og bliver her modnet med ansvar og tillid, og som musikinteresseret starter han sammen med vennen Peter Isaksen, Brøndby Pop Club i en gymnastiksal. Stedet bliver sidst i 60’erne landskendt som koncertsted for nye bands som Yardbirds, The Move og Small Faces, og Hans Otto bliver fortrolig med at arrangere og planlægge koncerter ud fra et beskedens budget.

Det giver respekt og anerkendelse, og fører via gode forbindelser til job i Danmarks Radio, først som freelance og senere som fastansat i en spændende pionertid med stor frihed og højt til loftet. Det er i en tid, hvor DR er statsmonopol, så Hans Otto møder og samarbejder med et hav af kendisser og bliver på et tidspunkt også tilbudt job på TV.

Det bliver således til et bredt udvalg af underholdningsprogrammer for DR i den bedste sendetid som: Fredagsåbent, Radio Rita, Under Uret, Morgennisserne, Sommerferiebussen og OL, samtidig med interviews og møder med verdensnavne som Paul McCartney, Eric Clapton, Whitney Houston og Bill Clinton i ind- og udland. Desuden er Hans Otto konferencier ved diverse festivaler som Roskilde, Langeland, Haderslev og Ledreborg Slot, altid på sin egen rolige og behagelige facon.

Du kan læse hele Tonys anmeldelse på www.vorbib.dk og vores Facebookside.

Skumrings-timen

Kom til en hyggelig aften med højtlæsning mandag d. 11. november kl. 19 på Vordingborg Bibliotek.

Traditionen tro samles vi til skumringstimen den anden mandag i november måned. 

Årets litteratur udvælges af Nordisk Litteraturuge. Litteraturugen bliver markeret i uge 46, hvor vil der være en væld af arrangementer i hele Norden for både børn og voksne - en årtier gammel tradition. 

Igen i år har vi været så heldige at få den lokale forfatter og fortæller Marianne Christensen til at læse op. Ligeledes vil Per Østergaard sidde ved klaveret og styre de forskellige sange. 

Vi lover, det bliver en hyggelig aften - både med fællessang, kaffe og lidt kage

I forbindelse med, at Island fejrer 80 året som republik, læser vi i år tekster fra Island. Skygge-Baldur er skrevet af Sjón og handler om en præst og en rævejagt - i flere planer - men gør også et historisk regnskab op med Islands historie. Skyggebaldur er navnet på den talende ræv, som lever i den islandske folketro. I romanen følger vi Baldur Skuggason i jagten på lige netop denne ræv. 

Bogen blev tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 2006. Sjón er pseudonym for Sigurjón Birgir Sigurdsson.

Hent billetter

Kunstig intelligens i DRs programmer

Kom og vær med når vi dykker ned i Kunstig Intelligens og bliver klogere på, hvordan DR bruger AI til deres historiske programflade.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at gøre brug af Kunstig Intelligens i medieverdenen, og kan vi rekonstruere historien? Bør vi?

Et spændende tema om en teknologi der vil præge os alle.

Oplægsholder er Kåre Vedding Poulsen, redaktør i DR KBU og journalist. Efterfølgende tager vi en snak blandt de fremmødte om emnet.

Det sker d. 14. november på Vordingborg Bibliotek kl. 16.30.

Hent din billet HER

Porten til Præstø

Porten til Præstø er et arkitektonisk projektforslag, der adresserer de stigende vandmasser, som Præstø periodisk rammes af, og som byen forventes at skulle håndtere i fremtiden.

Projektet tager udgangspunkt i Tubæk Å, som fungerer som den centrale akse, der forbinder tre forskellige forslag, der relaterer sig til byen og det omkringliggende våde landskab.

Projektet undersøger, hvad det gør ved en lokal selvforståelse, at byens eksisterende strukturer ændrer sig i kraft af de klimatiske forandringer.

Under stormfloden den 20. oktober 2023 forårsagede vandmasserne omfattende ødelæggelser, da slusen til Tubæk Å ikke kunne modstå presset.

Ved den næste stormflod i 2024 lykkedes det de tilkaldte pumper at holde vandstanden i åen nede, hvilket reducerede omfanget af oversvømmelser i byen. Tubæk Å's centrale placering i Præstø gør den til et værdifuldt rekreativt område, men med de stigende klimatiske udfordringer er der behov for en integreret beskyttelse.

Projektets fokus er derfor at skabe et mulighedsrum for sameksistens med de stigende vandmasser og at udvikle et samlende landskab omkring Tubæk Å, frem for et splittende.

Foredragsholder Caroline Stokholm har som sit afgangsprojekt på Arkitektskolen skrevet om Tubæk Å og vandstandssituationen i forbindelse med stormfloden den 20. oktober 2023.

Arrangementet foregår på Præstø Bibliotek d. 14. november kl. 19.00.

Køb din billet HER