Ugens anmeldelse
Eva Themsen anmelder ”Når bjergene synger”
Bogen er skrevet af den vietnamesiske forfatter Nguyen Phan Que Mai. Den er udkommet her i 2024 og er absolut en god oplevelse.
Bogen foregår i Nordvietnam og er nærmest en gennemgang af Vietnams historie fra 1930 og op til 2017 personificeret ved pigen Huong og hendes bedstemor Dieu Lan.
Det er en skræmmende og omskiftelig periode i landets historie præget af krig, vold og ødelæggelse.
Vietnam var besat af Japan, der var hungersnød, jordreformer og sidst men ikke mindst den skrækkelige vietnamkrig med katastrofale følger for både landet og dets indbyggere.
Historien fortælles af den unge pige/kvinde Huong og hendes bedstemor Dieu Lan. De skiftes til at fortælle om slægten, der i generationer har måttet kæmpe for sin overlevelse. Og der er sandelig meget at berette.
Bedstemorens slægt var velhavende bønder, men måtte flygte fra alt, hvad de ejede med død, vold og ødelæggelse som følgesvende. Bedstemoren måtte flygtet med livet som indsats – alene kvinde – og ansvaret for 5 små børn.
Bedstemor Dieu Lan er imidlertid en sej kvinde, der som en anden korkprop formår at holde sig oven vande på trods af enorme personlige tab.
Pigen Huong er tæt knyttet til sin bedstemor og det er til hende bedstemoren fortæller sin livshistorie. Huongs forældre har meldt sig under fanerne til Vietnamkrigen, så det er bedstemoren, der igen må holde sammen på det hele. Hun opgiver sit arbejde som lærer, og bliver sortbørshandler for at holde sulten fra dørene og få genopbygget tilværelsen i et sønderbombet Hanoi. Et yderst ildeset og farligt job i det kommunistiske Nordvietnam.
Nu er det ikke død og ødelæggelse alt sammen. Det er en beskrivelse af en Bedstemor, der besidder store menneskelige værdier, der på trods af alt taler om ikke at hade. Det er hende, der insisterer på at forstå, at huske og at lære af fortiden. En kærlighedshistorie skal heller ikke mangle i denne skønne bog.
Du kan læse hele Evas anmeldelse på www.vorbib.dk og vores Facebookside.
Farlig mand - den danske Stasispion
I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den Kolde Krigs hovedstad, Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor tog fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.
I de følgende år forrådte Sørensen talrige tyskere og danskere, hvoraf flere endte med hårde fængselsstraffe i DDR. Da Stasi mærkede, at jorden brændte i Vestberlin, fingerede de et nummer, der skulle få deres danske agent forflyttet til Bonn. Tricket, der er en spionfilm værdig, fik placeret Sørensen som spion i Vesttysklands politiske hjerte. Den danske journalist og spion skulle ende med at tjene fjenden i to årtier.
FARLIG MAND er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Flemming Sørensen blev aldrig dømt, selv om han faktisk stod anklaget for spionage i en opsigtvækkende og farverig retssag i Vesttyskland i 1980’erne. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live – men også et stykke historie, som er blevet skræmmende aktuel.
Foredraget er baseret på bogen af samme navn og en omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.
Foredraget afholdes af Jesper Clemmensen (f.1975), der er medforfatter til bogen. Han er journalist, foredragsholder og tilrettelægger af dokumentarfilm til DR1, DR2 og TV 2. Han er forfatter til flere historiske bøger, blandt andre bestsellerne 'Afhopperne' og 'Skibet fra Helvede'.
Arrangementet foregår på Vordingborg Bibliotek d. 19. november kl 19.
Køb billet til arrangementet her
Honninghjerter med Farmor på Møn
Traditionen tro kan du komme forbi dit lokale bibliotek med hele familien og pynte de lækreste honninghjerter.
Farmor vil stå klar med alverdens pynt - og masser af julehygge. Book en gratis billet til alle i familien.
Det foregår på Møn Bibliotek kl. 10 og kl. 11
Hent billetter til arrangementet her
Strikke-workshop om mønsterstrik
Dagen starter med et kort oplæg om fair isle, også kaldt mønsterstrik eller jaquardstrik. Dernæst bliver vi vist, hvordan de oprindelige fair isle mønstre blev konstrueret og hvordan vi kan sætte farver sammen til en harmonisk flade. Når dominans og forskellige strikketeknikker bliver forklaret, er vi klar til at sammensætte vores egne mønsterborter og farver. På workshoppen udleveres et kompendium med mønsterborter og oplæg til at strikke enten et par håndledsvarmere eller en lille projektpose.
På dagen skal du medbringe uldgarn i forskellige farver svarende til pind 3,5 mm og rundpind 3,5 mm.
Underviser er Inge-Lis Holst fra Önling med masser af erfaring og med tjek på garn og farver.
Det sker på Præstø Bibliotek d. 23. november kl. 10.30.
Køb billet til workshoppen her