Ugens anmeldelse
"Hvor solen græder" anmeldelse af Henning Schmidt
I juni hørte jeg hørte Puk Damsgård tale på Præstø Litteraturfestival. Puk er opvokset i Hammer-Torup mellem Næstved, Præstø og Vordingborg – og jeg blev nysgerrig på, hvilket menneske hun er.
Hvad fik hende til at rejse ud til, hvor bomberne falder og kuglerne flyver? Var hun bange? Var hun modig?
Puk Damsgård arbejder som DR's korrespondent i Mellemøsten og har boet i Islamabad, i Kabul, i Beirut og i Kairo. Hun har skrevet en god håndfuld bøger baseret på hendes møder med mennesker i brændpunkterne i Mellemøsten. Hendes seneste bog "Drageland" handler om Afghanistan efter Vestens tilbagetrækning og Talibans magtovertagelse i 2021. "Ser du månen, Daniel" handler om fotografen af samme navn, der var gidsel hos Islamisk Stat. ”Den sorte kat i Mosul” beskriver, hvordan irakerne levede livet med borgerkrig, militser, terrorgrupper, og en amerikansk ledet invasion. I ”Arabica” bliver læseren taget med på rejse til "Det lykkelige Arabien", som Yemen hed i gamle dage.
Jeg startede med at læse "Hvor solen græder", der er en dybt gribende og personlig beretning om krigen i Syrien, som fulgte i kølvandet på ’Det Arabiske Forår’. Vi er med bag frontlinjerne i en konflikt, hvor millioner blev fordrevet, og hvor tusindvis har mistet livet. Puk Damsgård er en mester til at skildre de menneskelige omkostninger ved krigen – hun skriver både empatisk og engageret, hvilket gør det muligt for læseren at føle med de mennesker, der beskrives.
Bogen følger flere centrale figurer, herunder storbykvinden Nour, der i sin søgen efter frihed engagerer sig i oprøret, men hurtigt bliver fanget i krigens brutale realitet. Damsgård præsenterer også karakterer som Dr. Kassem, en engageret læge, og Mohannad, en ung mand fanget mellem drømme og krigens rædsler. Gennem deres historier belyser Damsgård både fysiske, psykiske og sociale konsekvenser af konflikten, hvilket giver læseren en dybere forståelse af de komplekse dynamikker i Syrien – bl.a. imellem de forskellige folkeslag og forskellige religiøse grupperinger.
Læs hele Hennings anmeldelse på vores hjemmeside www.vorbib.dk eller på bibliotekets Facebookside.
Svinedrengen på Vordingborg Bibliotek
Børneteaterforeningen præsenterer Svanen Dukketeaters børneforestilling Svinedrengen.
I Svinedrengen møder vi den fattige prins, der gerne vil giftes med kejserens datter. Han begiver sig afsted til kejserens slot med to skønne gaver. Så er han klar til at fri til prinsessen. Hvordan vil det mon gå?
For børn fra 3 år lørdag d. 7. september kl. 11.00.
Køb billetter til forestillingen her
Kom med ud i vores vilde baghave
Fotograf Per Rasmussen sætter torsdag d. 12. september fokus på den danske natur set fra en anden vinkel. I 45 år har Per med sit kamera dokumenteret stort og småt til de fleste nyhedsmedier i Skandinavien.
Siden 2013 har han haft et stort fokus på vores lokale natur. Det er der kommet tre bøger ud af: NÅR LYSET BRYDER FREM, MOMENTS og DARK SKY MØN og NYORD.
I aftenens foredrag vil Per tage os med ud i vores vilde baghave. Gæsterne vil komme helt tæt på vilde dyr og fugle, som de færreste ser. Per Rasmussen vil også tage os med på et par vilde naturoplevelser i udlandet.
Glæd dig til en aften ud over det sædvanlige på Vordingborg Bibliotek kl. 19.00.
Gratis deltagelse med billet, som hentes her