Ugens anmeldelse
Hundemord og Uhumske lugte
Nina Vestergaard anmelder Peter Henningsen & Ulrik Langens historiske værk ”Hundemordet i Vimmelskaftet”.
Det er altid rart med inspiration og det er jo bl.a. det vores Litteraturcaféer i hhv. Lundby og Præstø giver til hinanden – faktisk har mindst fire af de faste medlemmer i Præstø nu læst den – hvilket inspirerede mig til også at gribe bogen.
Bogen er velforsynet med kobberstiksbilleder, der alle giver rigtig gode visuelle billeder af København og af de temaer og begivenheder, der er beskrevet i denne bog.
Det er en letlæst beskrivelse af 1700 tallets København; om dagligdagslivet inden for voldene; om de forskellige befolkningsgrupperinger og religioner; om soldaterne, sømændene og lejesoldaterne, der boede i de fattige bydele; om fattigdommen; om den manglende hygiejne og om sygdommene, der florerer; om kirkeklokkernes bimlen i kor flere gange dagligt; om brændevin og alkohol, der gjorde livet udholdeligt – lige som i andre storbyer på den tid; om det hårde liv, som blev levet af især fattige.
Det er også beretningen om det voksende handelsliv, der gav stor rigdom til især købmændene og adlen; om natmænd, rakkere og andre øvrighedspersoners til tider lyssky forretningsmetoder; om liderligheden, der florerede og som vist nok mest blev betragtet som et kvindeproblem – bordeller/prostitution var udbredt og fandt sted overalt – men det var kvinderne, der betalte prisen med både piskning og offentlig ydmygelse.
Købmændene, borgerne, soldaterne og andre kunder betalte med frygt for de seksuelle overførte sygdomme (hvem der smittede hvem, det må læseren vurdere!). Det var en tid med udbredt spillidenskab og svindel & humbug. København var et sammensurium af slatten moral.
Læs hele Ninas anmeldelse på www.vorbib.dk og vores Facebookside HER, hvor du også kan hente mere inspiration.
Bogbyttedag på Møn Bibliotek
1. marts kl. 12 til 15 kan du på Møn Bibliotek anskaffe dig nye bøger på den bæredygtige måde.
Kom med dine gamle bøger og tag nogle andre med hjem. Det handler om genbrug og byttehandler. Du kan kvit og frit tage en eller flere bøger med hjem samtidig med, at du afleverer dem, du har læst.
Har du ikke noget, du kan aflevere, er du alligevel velkommen til at tage noget læsestof med hjem.
Gamle, men stadig gode bøger får nyt liv, og måske møder du også andre litteraturglade mennesker.
Der er kaffe på kanden. Vel mødt!
I samarbejde med Litteraturselskabet Nordbrandt.
Bliv inspireret af hinanden til litteraturcafé på Lundby Bibliotek
Kom til en uformel litteraturcafé d. 3. marts kl. 10, hvor du i hyggeligt selskab kan få en god snak om bøger, dele dine læseoplevelser og blive inspireret.
Caféen faciliteres af en bibliotekar, og vi byder samtidig på kaffe og te.
Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Hent billetter til arrangementet her.
Læs bogen - se filmen i romantikkens navn
Vi læser bogen "Bridget Jones -vild med ham" og ser filmen af samme titel i Bio Møn.
Denne gang vender Bridget tilbage på datingmarkedet, og det giver i sig selv en masse udfordringer.
Vi afholder bogsnak i salen d. 4. marts kl. 9.15.
Husk at købe billet til filmen, inden bogsnakken starter, hvis du ønsker at deltage i denne, da filmen vises direkte derefter kl. 10.00.
Man er velkommen til kun at se filmen, uden at deltage i bogsnak.
Lån bogen på biblioteket og se filmen i Bio Møn!
"Det bøjelige landskab" værker af Lars Ly
Lars Ly siger selv om sine værker: Frem for alt er nærværet, aftrykket og tilstedeværelsen i billedet det afgørende for min praksis.
- Når jeg eksperimenterer på lærredet med forskellige landskabsproblematikker, gør jeg det sjældent med rod i et bestemt landskab. I stedet mikser jeg forskellige af mine fotoforlæg i en dialog, hvor jeg skiftevis destruerer og bygger op på billedfladen. Mine landskabsmalerier kan være tømt for figurer, så billedet kun udgør en landskabelig scene. Aktørerne er væk. Fraværet og tomheden kalder en tilstand frem, hvor maleriet bliver mere abstrakt, ikke ulig som vi forestiller os et hinsides landskab.
Nogle malerier er figurative, illustrative og fortællende. Andre værker er mere abstrakte. Her er det farveflader, farvekompositioner eller mønstrede flader, der bærer billedets udtryk.
Lars Ly er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. Han debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling og Kunstnernes Efterårsudstilling i 1983. Lars Ly har atelier i Sorø, hvor han også driver UDSTILLINGSSTEDET.dk for yngre eksperimenterende kunstnere.
Se udstillingen på Vordingborg Bibliotek fra d. 7. marts til d. 19. april.
I samarbejde med Kunstforeningen Vordingborg.
Fernisering fredag d. 7. marts kl. 16. Alle er velkomne.
Bogbyttedage på Vordingborg Bibliotek
Den første weekend i marts har du igen mulighed for at bytte dig til fantastiske læseoplevelser på Vordingborg Bibliotek.
Fredag 7. marts kl. 11-16 + lørdag 8. marts kl. 10-13.
Bogbyttedag er den bæredygtige måde at få nye bøger, da det handler om genbrug og byttehandler. Du kan kvit og frit tage en eller flere bøger med hjem samtidig med, at du afleverer dem, du har læst. Har du ikke noget, du kan aflevere, er du alligevel velkommen til at tage noget læsestof med hjem. Der plejer at være et pænt stort udvalg.
Gamle, men stadig gode bøger får nyt liv, og måske møder du også andre litteraturglade mennesker.
Som altid vil der være kaffe på kanden. Vel mødt!