”UNESCO er ikke en myndighed, og det er altså ikke en ekstra fredning, man lægger ned over området. Hvis Møns Klint bliver udpeget til UNESCO-Verdensarv vil det være Vordingborg Kommune, der kommer til at stå for forvaltningen af området. Det vil sige, at alt vil foregå som vanligt efter dansk lovgivning – og der vil således ikke være nogen ændring for husejere og lodsejerne i området,” siger borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed.
Endelig beslutning til juli
UNESCOs Verdensarv-komite mødes i juli for at beslutte, hvilke ansøgninger, der skal optages på Verdensarv-listen i denne omgang, men inden da er der endnu et nåleøje, som Møns Klint skal igennem. Projektet skal nemlig først formelt indstilles til at blive optaget på listen.
”Vi forventer en endelig tilbagemelding fra IUCN i slutningen af maj måned. Her håber vi på at de anbefaler, at Møns Klint indstilles til Verdensarvlisten. Men reelt er der stadig en risiko for at få et afslag på ansøgningen,” siger Nils Natorp, direktør i Geocenter Møns Klint.
Borgmester Mikael Smed supplerer:
”Vi har planer om at afholde et informationsmøde i starten af juni, når vi er klogere på, om projektet bliver indstillet eller ej. Her vil vi kunne svare mere uddybende på konkrete spørgsmål om den mulige UNESCO udpegning af Møns Klint som verdensarv.”