Nyt fra biblioteket uge 11

Publiceret 13-03-2025

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Læs ugens anmeldelse og få et overblik over kommende arrangementer.

Vordingborg Bibliotekernes bygning i Vordingborg

Ugens anmeldelse

Birgitte anmelder Aslak Nores ”Ingen skal drukne”

Jeg har længe ville læse den selvstændige 2’er til Havets kirkegård, da det for mig, var en virkelig spændende og velskrevet roman. Nu kom tiden og romanen Ingen skal drukne er bestemt på højde med forgængeren; en rigtig spændingsroman.

Vi følger familiedynastiet Falck, der efter sin far Olavs afsked, ledes af Sasha Falck. Et familiedynasti, der ikke retmæssig er hendes, men tilhører egentlig en anden gren af Falck-familien, hvor Hans Falck er patriarken. Efter Olavs død, bliver Hans Falck konstitueret formand for bestyrelsen, han hævder nu sin ret til familiedynastiet og beder Sasha med familie rykke ud af virksomhedens bolig.

Og nu starter alverdens arvestridigheder, politiske intriger og bitre magtkampe. For hvem har egentlig retten til at lede familiedynastiet?

Sashas bror Sverre stod til at skulle tage over efter Olav, men blev i sin tid forbigået af sin søster. Dette er han aldrig kommet sig over, han ønsker stadig magten og hælder til at støtte Hans Falck i sit forsøg på at vælge Sasha. Begge grene af familien har også fået at vide, at der er en spion blandt familiemedlemmerne. Men hvem er det, og hvad er målet med spionage? En stor ejendom i Adventdalen med ret til kulminedrift på Svalbard bliver hurtigt omdrejningspunktet for, hvor magten vil falde. Ejeren er Constance Knarvik (født Falck) og hendes udmelding er, at den side af familien, der byder mest for ejendommen, får hendes afgørende støtte, og dermed vil styringen af dynastiet tilfalde den gren af familien.

Vi kommer omkring flere tidsaldre i bogen for at få en forståelse for familiefejden, den forbudte kærlighed og hvorfor ingen stoler på hinanden.

Bogen har et stort persongalleri, der består af politikere, journalister, militærfolk, russiske samarbejdspartnere m.m. Til tider kan det være svært at navigere i, men alle er vigtige for historien.

Læs hele Birgittes anmeldelse på www.vorbib.dk og vores Facebookside HER, hvor du også kan hente mere inspiration

”Pigerne fra Sprogø” et foredrag med Stine Grønbæk Jensen

Fra 1923 og frem til 1961 blev cirka 500 unge kvinder anbragt på Sprogø, en ø-anstalt for lettere åndssvage og seksuelt afvigende kvinder.

Her skulle de genopdrages og lære at tøjle deres lyster. For langt de fleste var sterilisation en forudsætning for at slippe væk. 

Kvinderne kom fra de nederste sociale lag og blev beskyldt for at sprede kønssygdomme, dårlig seksualmoral og degenereret afkom. Nogle af kvinderne var unge, andre var voksne og midaldrende, men alle blev de omtalt og opdraget som ”piger”.

På overfladen var Kvindehjemmet Sprogø en moderne anstalt, der tilstræbte en stemning af hjemlighed og normalitet, men Sprogø var også en realisering af eugeniske forestillinger og ambitioner. Samfundet skulle renses for afvigende og uønskede individer, mens kvinderne skulle renses for deres farlige seksualitet.  

I foredraget vil Stine Grønbæk Jensen fortælle om sit arbejde med bogen sammen med Sarah Smed. Hun fortæller også om de fagpersoner, forskere og politikere, der på forskellig vis havde magten over øens kvinder.  

Stine Grønbæk Jensen er antropolog med en ph.d. i historie og er ansat på Københavns Universitet. Hendes forskning omhandler velfærdsstatens historie med særlig fokus på de anbragtes erfaringer.  

Hør foredraget på Møn Bibliotek d. 18. marts kl. 19.00.

Køb billet til foredraget med Stine Grønbæk Jensen her.

Kvindelige kunstnere i 1800-tallet

Kunstformidler Tom Jørgensen fortæller om kvindelige kunstneres vilkår i 1800-tallet og hvordan de måtte kæmpe for at få adgang til Kunstakademiet i København.

I foredraget vil man blive præsenteret for nogle af de kvindelige danske kunstnere, der trodsede alle odds i 1800-tallets stivsindede og fuldstændigt mandsdominerede samfund. Et samfund, hvor kvindens vigtigste funktion var at være hustru og mor, bestemt ikke kunstner. 

Vi hører om, hvordan det i 1888 lykkedes for Johanne Krebs ene kvinde at få vedtaget kvinders adgang til Kunstakademiet i København – på trods af modstand fra Dansk Kvindesamfund.  

Vi ser fremragende værker af kendte kunstnere som Bertha Wegmann, Anna Ancher og Anna Syberg, men også nogle skabt af navne, der først nu hentes frem fra glemslens mørke. Til sidst præsenteres vi for et udvalg af de nulevende kvindelige kunstnere, som på hver deres måde hylder deres køns historie.

I samarbejde med Vordingborg Kunstforening. 

Hør foredraget d. 19. marts kl. 19.00 på Vordingborg Bibliotek.

Køb billet til foredraget med kunstformidler Tom Jørgensen her.

Det bedste i verden

En visuel humørbombe og munter musik er rammen om Batidas fine historie om at overkomme modgang.

Det Store Legetøjsmonster har smadret alt legetøjet. I ”ruinerne” ligger en dukke, der har mistet arme og ben og det ene øje. De to legetøjssælgere opdager, at hun er levende endnu og reparerer hende. Dukken er glad for at være hel igen, men vil væk inden Monsteret kommer tilbage. En historie om vores grusomme verden fortalt med befriende humor og musikalitet.

Forestillingen fremføres af 'Batida'. For børn i alderen 3-8 år.

Se med d. 22. marts kl. 11.00 på Vordingborg Bibliotek

Køb billet til forestillingen med Batida her.