Åben bibliotek og innovationsrum

Fra 1. september bliver der lange åbningstider og selvbetjening i ydertimerne på Vordingborg Bibliotek.

Fra torsdag den 1. september overgår Vordingborg bibliotek til at være et såkaldt ”åbent bibliotek” med en åbningstid fra kl. 7 til 23 og selvbetjening i ydertimerne. Samtidig bliver brugerne mødt af en nyskabelse i form af et innovationsrum, som er indrettet på 1. sal, hvor lokalarkivet lå tidligere. Lokalarkivet er flyttet ned i stueplan som en mere integreret del af biblioteket.

Overgangen til åbent bibliotek og indvielse af innovationsrummet falder i øvrigt sammen med 10 året for bibliotekets flytning fra Algade til Kulturarkaden på havnefronten. Det hele markeres fredag den 2. september fra kl. 15 med en reception, hvor alle er velkomne.

Ved indvielsen taler formand for Erhvervsudvalget Asger Diness Andersen, formand for Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget Eva Sommer Madsen, direktør for Vordingborg Køkkenet Hjalmar Skovholm Hansen samt vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen Morten Lautrup-Larsen. Åbningen fejres med kransekage og bobler.

Innovationsrummet skal give plads til Makerspace Vordingborg, tilsvarende grupper og netværk og i øvrigt skabe et multifunktionelt rum, som forhåbentlig vil summe af aktivitet fra morgen til aften. 3D-printere, programmeringsudstyr og laserskærere er eksempler på, hvad der kan findes i rummet.

’Med de nye tiltag ønsker bibliotekerne at sætte ekstra skub i udviklingen mod et moderne bibliotek, der ikke blot passivt stiller materialer og viden til rådighed, men i højere grad bliver borgernes demokratiske mødested og stedet, hvor kreativ udfoldelse parres med lystbetonet læring, uddannelse og karriereudvikling for den enkelte samt erhvervsudvikling’, fortæller biblioteksleder Erik Thorlund Jepsen.

Det åbne bibliotek indebærer nogle ændringer i både børne- og voksenafdelingen. Beliggenheden på havnekajen er udnyttet bedre, således at der skabes udsigt og rekreative områder med plads til at slå sig ned langs vinduerne mod vandet.

Al musikmateriale – noder og cd’er – er flyttet på førstesalen, så det står i tilknytning til musikskolen.En nyskabelse er et hjørne, hvor man har samlet bøgerne om bolig, have, håndarbejde og madlavning. 

Fra 1. september vil der på Vordingborg Bibliotek kun være betjening fra kl. 11 til 18 og lørdag fra 10 til 13. På øvrige tidspunkter og om søndagen overlades brugerne til sig selv, og erfaringen fra Stege, Præstø og Lundby viser, at de fleste er glade for ordningen og hurtigt finder ud af at komme i den betjente åbningstid, hvis de har brug for hjælp.