Blåt vand til alle

Nyt søkort skal kortlægge vores historiske fortællinger, oplevelser og aktiviteter på- og under vandoverfladen.

I Vordingborg Kommunes vision 2030 sættes der fokus på livet ved vandet. Havudsigten, havet og fjordene danner rammen om et aktivt liv. Det har en værdi som ofte tages for givet af os, der bor ved Danmarks længste kystlinje. Men for de, der ikke bor her eller er tilflyttere, er det en velbevaret hemmelighed. Et rekreativt søkort skal kaste lys på kvaliteterne ved at bruge havet omkring Sydsjælland og Møn.

Derfor er Vordingborg Kommune i gang med at kortlægge det blå element både med historiske fortællinger, og med viden om, hvad du kan opleve. Kortet skal vise, hvor du finder en strand, hvor du kan komme i havn eller sætte kajakken i vandet, hvor du kan gå på undervandsjagt eller snorkle og meget mere.

Målet er at gøre opmærksom på den rigdom, der ligger lige udenfor døren. Samtidig vil vi gerne fortælle turister, at dette område er et spændende og uspoleret område med natur i verdensklasse og små hyggelige havne. Historien på og under vandet trækker spor helt tilbage til venderne, valdemarerne og verdenskrigene.

Vordingborg Kommune samarbejder med Museum Sydøstdanmark, eksterne konsulenter og frivillige i arbejdet med at løfte fortællingerne og skærpe præcisionen i oplevelserne under overfladen. Der er desuden bevilget kr. 300.000 fra markedsføringspuljen til Blåt vand til alle.

Det forventes at ende ud med et lækkert kort til salg, en mindre kort til uddeling og en uddybende hjemmeside med historierne under overfladen, vandoplevelser og aktiviteter.

Det er første gang i Danmark, at et kort udelukkende ligger vægt på vandfladen og oplevelserne her. Et søkort viser vandet som vejvisning for trafik på vandet, og dette kort vil adskille sig fra almindelige søkort og andre oplevelseskort.

Vandet ligger lige der langs vores kyster lige til at gå ned til og røre ved. Havet og kysten er en del af vores liv, og de fleste af os går ture langs stranden, bader om sommeren, lufter hunden, sejler, fisker eller bare kigger på vandet, når vi kører langs med kysten i bil. Og det er naturligt og vigtigt for os. Men vandet rummer meget mere end det vi umiddelbart kan se, og det kan bruges til meget mere end vi bruger det til. Og det skal dette kort være med til at gøre opmærksom på. Kortet vil være mere detaljeret end et søkort og med en rekreativ og fortællende vinkel på kortlægningen af vandet.

Lige nu har kortet ikke et navn. Så hvis du vil være med til at bestemme, hvad det rekreative vandkort skal hedde, så send en mail til kystprojekt@vordingborg.dk. Vinderen får tilsendt det første kort.