De sejlende cykelstier

Tre sejlruter med veteranskibe forbinder lokale cykelruter med de nationale cykelruter.

”Tag en afstikker med de sejlende cykelstier og oplev Sydsjælland og Møns fantastiske natur”. Sådan lyder sommerens tilbud til de mange både indenlandske og udenlandske cykelturister, som benytter de nationale cykelruter på Møn og Sydsjælland.

Det er et samarbejde mellem Vordingborg Kommune og de frivillige veteranskibsforeninger, der har skabt mulighed for at forbinde de nationale cykelruter med de fire lokale panorama ruter på Sydsjælland og Møn. Ruterne, som er skiltet med numrene fra 421 til 424, løber ad smukke stier og forbi kulturhistoriske seværdigheder og naturskønne oplevelser. Og der findes både ture for børnefamilier, træningsture for cykelryttere og handicapvenlige ture til håndcykler.

“Vordingborg er jo den danske kommune med den længste kystlinje, og samtidig danner det varierede smukke kystlandskab et spændende cykelområde. Derfor ville vi gerne skabe forbindelse mellem de nationale cykelruter og de lokale rundture, og det fungerer bedst over vandet,” siger borgmester Knud Larsen, som glæder sig over samarbejdet, og de muligheder det giver.

”Og så er det jo helt i tråd med vores vision både hvad angår cykelturisme og at udnytte vores beliggenhed i vandkanten, siger Knud Larsen.

De sejlende cykelstier

De sejlende cykelstier består af den traditionelle forbindelse over Grønsund mellem Bogø og Stubbekøbing, hvor færgen IDA hvert år transporterer mellem 8.000 og 10.000 cyklister. Færgen Møn som sejler sommersejlads mellem Kalvehave og Stege samt aftenture på forskellige datoer, og Nyords postbåd Røret der efter afsluttet restaurering i 2011 nu må sejle med op til 12 passagerer om bord, og som denne sommer forbinder Panoramarute 424 på Jungshoved med Panoramarute 422 Nyord - Stege eller Panoramarute 423, der fører rundt om Stege Nor.

Cyklist-pauserum i fire lokale havne

I de fire havne hvorfra veteranskibene sejler - Bogø, Kalvehave, Stege og Nyord havn -, er der indrettet cyklist-pauserum med plads til at spise en madpakke i tørvejr, information om sejltider og forslag til lokale vandre- eller cykelture.

Cykelkort og turpas

De sejlende cykelstier kan opleves ved at købe en turpas til tre enkeltture (pris 150 kr.). Turpasset kan kombineres efter behov på et eller alle tre skibe, og giver desuden adgang til forskellige sponsorater fra lokale virksomheder. Det kan være alt fra et gratis cykeltjek over en god kop kaffe til rabat på en overnatning.

Turpasset købes om bord på skibene eller på en særlig bod på tirsdagsmarkederne i Stege. Turpasset gælder fra den 28.juni til og med den 03.september 2016. Der er udgivet turfoldere til de 4 Panoramaruter og til Oldstidsruten samt et overordnet cykelkort, som udleveres om bord af skibene, på tirsdagsmarkedet i Stege og på de lokale turistinformationer. 

FAKTA om Cykelruter:

Panorama-cykelrute 421

Danmarks bjergetape, Høje Møn, 18 km ( + udflugt til Klintholm Havn +5,5 km)

Panorama - cykelrute 422

Ø-hop, på opdagelse med familien fra Stege til Nyord, 29 km

Panorama cykelrute 423

Den søde tur, en familie cykeltur rundt om Stege Nord, 21 km / 42 km

Panorama cykelrute 424

Eventyrlig idyl Jungshoved rundt og Præstø, 35 km /17 km

Oldstidsruten

En cykeltur gennem det vestlige Møn, forbi spændende gravhøje og kulturminder, 36 km

Turpas:

tre enkelture samt fem lokale oplevelses sponsorater for kr. 150,- kan købes om bord af skibene.

Vær opmærksom at sejlturene på MØN og Røret aflyses ved stærk vind med mere end 10m/sec. Tjek derfor sejlplan og aktuelle oplysninger via nedenstående QR kode.

Cyklist-pauserum findes på Bogø Havn, Kalvehave havn, Stege havn og Nyord havn.

Læs mere på visitmoensklint.dk/cykelferie-paa-Moen eller på Oplev Vordingborg