Ekstra fokus på alkohol

Større fokus på kommunens gode muligheder for anonym rådgivning og behandling om alkohol.

Danskerne er et af de folkefærd, der drikker mest alkohol pr. indbygger i verden. Og for nogle har det kedelige konsekvenser i forhold til både job, familie og venner.

Sundheds- og Psykiatriudvalget vil styrke det vigtige fokus, der er kommet på alkohol de seneste år. Både blandt borgere og medarbejdere, fortæller formand Kim Petersen.

"Det er mindre tabubelagt at tale om alkoholproblemer i dag end for bare få år siden. Flere henvender sig til Alkoholrådgivningen, og det er blevet naturligt at komme omkring alkohol i samtaler mellem borgere og kommune. Det er en meget positiv udvikling, fordi overforbrug af alkohol ofte har væsentlige konsekvenser. Ikke kun for ham eller hende, der drikker for meget, men også for omgivelserne. Vi vil gerne skubbe yderligere til den gode tendens og gøre de gode rådgivningstilbud, vi har i Vordingborg Kommune, endnu mere synlige, samtidig med at den sidste rest af tabu skubbes ud over kanten," siger Kim Petersen.

Alkoholrådgiver Annette Rousing har været rådgiver i 10 år. Hun er glad for, at der sættes endnu mere fokus på alkohol og rådgivningsmuligheder.

"Vi oplever flere pårørende, der kontakter os for at få et godt råd. Det er vi meget glade for, for ofte er det netop den pårørende, der kan gøre en stor forskel. Enten ved at konfrontere personen med alkoholproblemet eller ved at søge rådgivning og hjælp til håndtering af problemet. Vi ved, at det første skridt er det sværeste for både den pårørende og personen selv, og derfor håber vi, at endnu flere vil kontakte os, hvis der er behov for et godt råd," siger hun.

Alkoholproblemer skal ikke ties ihjel

"Vi oplever, at mange føler alkoholproblemer som noget skamfuldt. Både hos de, der har alkoholproblemet, og hos de pårørende. Nogle forsøger derfor at tie alkoholproblemerne ihjel og håber, at de så løser sig selv. Alle vinder ved, at der tales åbent om et problem. Det giver respekt og for langt de fleste er det også en kæmpe lettelse, når tages hul på problemet," siger Annette Rousing.

Hun tilføjer: "Tit er personen med alkoholproblemet den sidste, der indser, at der er et problem. Pårørende ser det ofte meget tidligere, og vi har gode tilbud til pårørende. Ofte kan blot en telefonsamtale hjælpe godt på vej."

FAKTA

• Det er gratis at bruge Alkoholrådgivningen i Vordingborg Kommune. Rådgivningen kan kontaktes på      tlf. 55 36 40 00 / vordingborg.dk/alkohol. Det er muligt at være anonym.

• Ifølge Sundhedsstyrelsen har 1/3 af danskerne et menneske med et alkoholproblem i familien - enten    i kernefamilien eller blandt andre familiemedlemmer.

• Mindst 120.000 børn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholproblem