En rygende god nyhed

86 % af affaldet i byområderne er cigaretskodder. Derfor er der nu opsat askebægre flere steder i kommunen.

I 2016 blev der lavet en undersøgelse om henkastet affald i Vordingborg kommune. Undersøgelsen viste, at cigaretskodder er det affald folk finder mest irriterende. Der er derfor opsat tre nye slags askebægere rundt om i kommunen, som skal gøre det lettere for rygere at skille sig af med cigaretskoddene og være med til at holde byområderne fri for skodder.

Askebægerne er opsat ved Vordingborg station, ved legepladsen i Kirkeskoven og ved Tattoo shoppen i Vordingborg. Askebægrene er placeret de pågældende steder, fordi der altid er mange cigaretskodder og derfor vil gøre gavn der.

En fælles indsats

Undersøgelsen, som blev gennemført af ”Hold Danmark Rent” viste, at 86 % af det henkastede affald i byområderne i Vordingborg Kommune er cigaretskodder.

Og vi kan alle sammen hjælpe med fjerne cigaretskoddene fra byområderne;

  • Rygerne kan blive mere bevidste om, hvilken stor betydning det har for deres medmennesker og naturen, at der skoddes det rigtige sted.
  • Arrangører af større events kan med fordel styrke deres grønne profil ved at uddele ”Hold Danmark Rent`” lommeaskebægre, som et handlingsorienteret og langtidsholdbart visitkort, til deres gæster.         
  • Alle uddannelsesinstitutioner opfodres til at tage del i ansvaret for et rent nærmiljø ved at gøre det nemmere for deres elever at skodde ansvarligt, når de bevæger sig uden for matriklen for at ryge i pauserne.

 Vidste du det om cigaretskodder?

  • Nogle rygere tror, at det er bedre at smide skoddet i kloakken, men det skaber problemer i rensningsanlæggene.
  • Skodder forgifter dyr og miljø – Den gule stump er nemlig giftig, og det tager op til fem år for naturen at nedbryde et cigaretskod.
  • I Danmark vurderes det, at der hver dag smides 9 millioner cigaretskodder på gader, veje og i naturen. På årsplan bliver det til ca. 3 milliarder skod.
  • En beregning fra Københavns Kommune viser, at økonomien kan få svært ved at trække vejret. Det koster nemlig kommunen to kroner hver gang, en medarbejder skal bøje sig ned for at samle et skod op fra gaden.