Fejringen af Dannebrog

Vordingborg indtog en hovedrolle i fejringen af Dannebrogs 800 års jubilæum.

Vordingborg indtog en hovedrolle i fejringen af Dannebrogs 800 års jubilæum lørdag den 15. juni. Festen i Vordingborg startede dog allerede dagen før, fredag den 14. juni, hvor der var dækket op til den store flagfest i Algade og på Slotstorvet. Byens butikker havde masser af flagtilbud, der var masser af musik, teater og andet underholdning for børn og voksne og Danmarks Borgcenter tilbød forskellige ”talks” om Dannebrog og gratis adgang til Dannebrogsudstillingen lørdag eftermiddag.

Kronen på værket stod kronprinsparret for, da de besøgte Slotstorvet og Danmarks Borgcenter et par timer lørdag eftermiddag. De ankom til et tætpakket Slotstorv kl. 16 og gik herefter op på ruinterrænnet ved Danmarks Borgcenter for at deltage i overrækkelsen af et specialsyet Dannebrogsflag, et såkaldt ”replika”, og for at se det blive hejst til vejrs i borgens flagstang.

Programmet for Kronprinsparrets besøg indeholdt også en smagsprøve på Vordingborg Skolens Dannebrogskage, et kort kig ned i udstillingen for at se Dannebrogsudstillingen, en tur i Gåsetårnet for Kronprinsen som fik mulighed for at indgravere sine initialer over døren øverst oppe i tårnet ved siden af sin morfars initialer, og en tur ud til ”højborgen” for Kronprinsessen, som herfra kunne nyde udsigten ud over Storstrømmen. Herefter gik turen tilbage til Slotstorvet forbi det estiske telt og tilbage til den ventende kongebil.

Selv om det fejlagtigt fremgik af flere medier, var der aldrig tale om at aflyse lørdagens Dannebrogsfest. Kronprinsparrets besøg var heller ikke i fare. Desværre måtte Præstøkoret derimod aflyses og hoppeborgene kom aldrig op. Per Vers og Folkeklubben rykkede inden døre på Danmarks Borgcenter, hvilket resulterede i to helt unikke intimkoncerter. Alt sammen på grund af vind, lyn og torden over Vordingborg.

En time før kronprinsparrets besøg var der stadig tvivl om den store scene på borgterrænet kunne tages i brug til borgmesterens og kronprinsens taler på grund af vinden. Det kunne den, og det lykkes at gennemføre de to royale timer som planlagt, selv om der dagen igennem var flere scenarier i spil. Nærmest symbolsk begyndte det at regne ret kraftigt på slaget 16, da kronprinsen og kronprinsessen stod ud af bilen, men det varede heldigvis kun 6-7 minutter.

Fredagens del af dannebrogsfesten forløb i tørvejr med undtagelse af de sidste timer, hvor koncerten på Slotstorvet med Emilie & Anton blev ramt af kraftigt regnvejr. Det tog de unge musikere sig dog ikke af, og de standhaftige fik sig en god koncertoplevelse.

Det var ikke kun i Danmark, at Vordingborg spillede en nøglerolle i fejringen af Dannebrog den 15. juni. I Tallinn var viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen sammen med kommunalbestyrelsesmedlem Michael Larsen med til fejre Dannebrog og årsdagen for slaget ved

Lyndanisse, hvor Dannebrog efter sagnet skulle være faldet ned fra himlen. Som en del af den officielle fejring medbragte viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen en kopi af den ”replika” som også blev hejst op i flagstangen på Danmarks Borgcenter. Viceborgmesteren overrakte dette flag til H.M. Dronningen, som også deltog i fejringen af Dannebrog i Tallinn. Herefter blev flaget overdraget til Tallinns bymuseum, så det nu både kan ses i Estlands hovedstad og Vordingborg.

Se billeder fra arrangementet i Vordingborg