FN topmøder viser film fra Møn

Møn Biosfære er en af 30 udvalgte biosfæreområder, som skal præsenteres på FN topmøder i New York.

Jimmy Spur Olsen arbejder med genopretning af vandløb og derved bl.a. at fremme bæredygtigt lystfiskeri blandt andet på Møn. Her til sommer bliver han et kendt ansigt på topmøder i New York, der behandler FNs verdensmål for bæredygtig udvikling. Netop ”Livet i havet” – og dermed det område Jimmy Spur Olsen arbejder med – er valgt til at blive vist som eksempel fra Møn Biosfæreområde.

Filmen er Vordingborg Kommunes bidrag i forbindelse med at UNESCOs verdensomspændende netværk af biosfæreområder sender et stærkt budskab til flere af årets FN topmøder i New York. 30 biosfæreområder fra hele verden får lov til at præsentere en kort film, hvor de viser hvordan de hver især konkret arbejder med et af verdensmålene.

Møn Biosfæreområde, som blev udnævnt i juni 2017, indleder serien af de 30 udvalgte internationale eksempler. Den mønske film tager udgangspunkt i verdensmål nr. 14, ‘Livet i havet’.

Filmen fokuserer på arbejdet med at bevare de lokale fiskebestande, herunder brakvandsgedderne i Stege Bugt og Nor. Projektet er et samarbejde mellem Fishing Zealand, de lokale lystfiskeorganisationer, DTU Aqua og Vordingborg Kommune.

”Kysterne og vandet omkring os er en af Vordingborg Kommunes allerstørste styrker. Derfor er det meget oplagt at Møn Biosfæreområde fokuserer på verdensmål 14 ‘Livet i havet’. Jeg er personlig meget stolt af, at Møn Biosfæreområde indleder UNESCO’s præsentation af biosfæreområder og verdensmål under FN topmøderne i New York. Det er et incitament for den bæredygtige udvikling vi ønsker at styrke i vores kommune og et stærkt brand for Møn”, siger borgmester Mikael Smed.

De 30 udvalgte film vil blive vist under forskellige topmøder, som løber af stabelen i sommeren 2018 i New York, herunder STI FORUM 2018, Forum for videnskab, teknologi og innovation med fokus på verdensmålene for bæredygtig udvikling, der starter tirsdag den 5. juni. Filmen vises også på FNs HIGH-LEVEL POLITICAL FORUM 2018, fra den 9 - 18 juli. Temaet for denne begivenhed er "Bæredygtige og robuste samfund".

Bo Manderup Jensen, formand for den danske UNESCO nationalkommisson og lokalpolitiker i Vordingborg Kommune glæder sig over et godt eksempel på, hvordan globale og lokale mål spiller sammen.

”Danmark rummer et betydeligt, nationalt udviklingspotentiale med fokus på bæredygtighed. I den danske UNESCO nationalkommission er vi glade for de mange initiativer, der allerede nu gør Danmark internationalt kendt. Møn Biosfære og Geopark Odsherred sætter fokus på bæredygtig udvikling og brug af vores natur. Med UNESCO projektet i Sønderborg “Lærende Byer” er der sat fokus på livslang læring, globalt medborgerskab og bæredygtig udvikling.  På Danmarks verdensarvsteder arbejdes der med udfoldelse af mulighederne for bæredygtig turisme.  Jeg er stolt over, at Vordingborg kommune med udviklingen af Biosfære Møn, vil indtage en vigtig rolle på verdensplan når det gælder bæredygtig omstilling”, siger han.

Filmene, som bliver vist i New York publiceres på UNESCOs YouTube kanal, MABs Facebook profil og Instagram. Det mønske bidrag kan ses fra tirsdag den 5. juni på Møn Biosfæreområdets og Vordingborg Kommunes Facebook.