Glæde over ingen personskade

Silo væltede forkert vej ved sprængning og beskadigede Kulturarkaden.

”Sådan noget må ikke ske, men jeg glæder mig først og fremmest over, at ingen personer kom til skade.”

Sådan lyder det fra borgmester Mikael Smed efter, at sprængningen af den 53,5 meter høje tidligere cementsilo på Vordingborg Sydhavn i dag gik helt galt.

Siloen, der tidligere har tilhørt Aalborg Portland, er købt af KISS Real Estate, der på området vil opføre et byggeri indeholdende hotel, boliger, kontorer, café og konferencefaciliteter. Det var et professionelt sprængningsfirma, som KISS Real Estate havde hyret, der havde ansvaret for at få lagt siloen ned på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde.

Ved sprængningen væltede siloen 180 grader den forkerte vej i forhold til sprængningvirksomhedens beregninger. Så i stedet for at lægge sig pænt ned, så smadrede siloen hele det ene hjørne af Kulturarkaden, som rummer bibliotek og musikskole.

”Jeg var lige så chokeret, som alle de mange andre som havde taget opstilling i sikkerhedsmæssig forsvarlig afstand for at overvære sprængningen, da siloen pludselig væltede den forkerte vej. Heldigvis var Kulturarkaden et af de sikkerhedsmæssigt afspærrede områder, hvorfor der ikke opholdt sig nogen mennesker i bygningen,” siger Mikael Smed.

”Nu skal vi nøje have undersøgt hvor meget af Kulturarkaden, der er blevet ødelagt, og om det har indflydelse på hele bygningens stabilitet.  Derefter skal vi hurtigt tage stilling til, hvad det kommer til at betyde for bibliotek og musikskole. For der er ingen tvivl om, at det ikke er i morgen lørdag, at bibliotek og musikskole åbner igen. Hvornår det kan lade sig gøre afhænger af hvad undersøgelsen af skaderne viser,” siger Mikael Smed.