God til forebyggelse

Vordingborg er 8. bedste kommune til at forebygge indlæggelser af hjemmeplejemodtagere over 65 år.

Vordingborg Kommune gør det rigtigt godt, når det gælder om at forebygge sygehusindlæggelser for hjemmeplejemodtagere over 65 år.

Det viser en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, som placerer Vordingborg Kommune som den 8. bedste kommune i Danmark til at forebygge sygehusindlæggelser hos +65-årige, der modtager hjemmepleje.

Benchmarkingenheden har udvalgt fem kommuner, hvor initiativer og erfaringer kan inspirere andre kommuner i deres forebyggende arbejde. Det er udover Vordingborg Kommune også Lemvig, Høje-Taastrup, Aalborg og Skive.

Formand for Udvalget for Sundhed, Senior og Ældre, Mette Høgh Christiansen, glæder sig over, at Vordingborg Kommunes ældrepleje giver så god og kompetent behandling, så denne ældre gruppe af borgere i mange tilfælde kan undgå at blive indlagt.

”Der har i mange år med succes været fokus på at løfte vidensniveauet hos medarbejderne og derudover har det været en stort ønske for det politiske udvalg at forebyggelse er tilgodeset også hos den ældre befolkning. Det giver både værdighed og livskvalitet hos den enkelte,” siger Mette Høgh Christiansen.

”At få hjælp på en kommunal akutstue frem for at blive indlagt langt fra hjemmet er ofte at foretrække. Men er det ikke muligt at undgå et sygehusophold, så er det trygt at vide, at den kommunale sygeplejerske kan komme i hjemmet på Tage-imod besøg kort efter udskrivelse, så der støttes op med hjælp, koordinering og gode råd”, siger hun.

Udvalgsformanden ser også frem til den kommende erfaringsudveksling.

”Undersøgelsen lægger op til, at vi skal lære af hinanden, så udover at nogen kan lære af Vordingborg kommune, så kan vi også lære af andre, så vi kan beholde den flotte placering,” siger Mette Høgh Christiansen.

Siden 2007 har kommunerne haft ansvaret for den borgerrettede og patientrettede forebyggelse. Det er i dag en kerneopgave i kommunernes arbejde på sundhedsområdet og i udviklingen af det nære sundhedsvæsen.

Modtagere af hjemmepleje tilskrives 36 procent af de forebyggelige indlæggelser blandt + 65-årige i Danmark i 2016. Forebyggelige indlæggelser er fx lidelser som lungebetændelse, knoglebrud, urinvejsinfektioner, tryksår, væskemangel mv.

Læs rapporten

Vordingborg Kommune klarer sig fortsat godt, når det drejer sig om at forebygge indlæggelser på sygehus.