Gratis, guidede oplevelsesture i naturen er et tilløbsstykke

Turene er for alle over 60 år

Et nyt, spændende og anderledes initiativ har set dagens lys. 16 lokale, frivillige naturguider er gået sammen og tilbyder 40 unikke og gratis oplevelsesture i 2019 over hele Vordingborg Kommune.

De første ture er afholdt og det har været en succes indtil videre, fortæller Vordingborg Kommune, der med støtte fra Friluftsrådet har taget initiativ til og koordineret de mange ture i samarbejde med friluftsvirksomheden Den Grønne Port.

Ture for enhver smag

Sæler ved Avnø. Havørne ved Faksinge Skov. Vikingetidsvandring på Jungshoved. Jættestuehistorier ved Kong Asgers Høj og Vild mad på Møn. Det er blot fem af 40 forskellige ture, som lokale, frivillige naturguider laver i løbet af 2019.

Hver mandag fra kl. 10-12 er der en tur et nyt sted i Vordingborg Kommunes unikke natur. Her tager en frivillig guide de fremmødte rundt på en tur på 1-3 kilometer. Turene er gratis og for alle, der er fyldt 60 år.

Guiderne, der har et særligt lokalkendskab, har forskellige interesser. Det afspejler sig også i bredden af i turenes indhold.

"Vi er meget glade for at se, at så mange dygtige, frivillige guider har sagt ja til at være en del af dette gode tilbud, der viser vores smukke kommune fra nye sider. Guiderne har et virkeligt godt lokalkendskab og kan vise noget af det, vi andre måske ikke kender så meget til. Nogle ture handler om særlige naturfænomer på stedet. Andre om dyrelivet og nogle helt tredje om kultur- og historiefortællinger i området," fortæller Sys Skive på vegne af Vordingborg Kommune, der har taget initiativ til turene.

"Vi tør godt love, at der er noget nyt at høre, se eller opleve på hver tur," fortæller Linda Adelfest fra Den Grønne Port, der hjælper med at lave kort og koordinere turene.

Interessen har været stor. Blandt andet var der 60 mennesker med på en af de første ture ved Præstø. Det viser, at der er meget stor interesse for at opleve kommunens unikke natur fra nye sider med en lokalkendt guide, og det glæder også udvalget for Sundhed, Senior og Ældre.

"Vi er glade for at se, at mange mennesker i både sol og regn har valgt at gøre brug af dette gode initiativ. Vi håber, at det flotte fremmøde fortsætter henover hele året og at endnu flere vil benytte sig af tilbuddene. Også når vejret igen begynder at bide lidt i kinderne til efteråret. Og så vil jeg på gerne på vegne af udvalget sige stor tak til de mange gode, frivillige guider. De er hele årsagen til, at dette overhovedet kan lade sig gøre," slutter Mette Høgh Christiansen, formand for udvalget.

FAKTA

• Man kan finde alle turene på vordingborg.dk/oplevelsesture

• Turene afholdes hver mandag fra kl. 10-12 i hele 2019. Efter sommerferien kommer der muligvis også aftenture.

• Der er i alt 40 ture, fordelt over hele kommunen

• Turene afholdes af 16 lokale, frivillige guider med hvert deres interesseområde

• Turene er for alle over 60 år

• Længden er 1-3 km og tilpasses de fremmødtes dagsform

• Det er gratis at deltage og kræver ikke tilmelding. Man kan blot dukke op.

• Vordingborg Kommune og Den Grønne Port hjælper med materialer, koordinerer mm.

• Initiativet er støttet af Friluftsrådet

• Målet med turene er at give så mange som muligt nye, unikke naturoplevelser og som sidegevinst at få motion sneget ind i hverdagen og måske skabe nye venskaber.