Højskole skal redde landsbyer

20 ildsjæle fra Lokalråd skal på Landsbyhøjskole og få ideer til arbejdet med lokal udvikling.

Vordingborg, Faxe og Slagelse Kommuner er gået sammen om at sende repræsentanter fra landsbyer og lokalråd på ’Landsbyhøjskole’. Her skal ildsjæle lære fif og færdigheder til, hvordan de selv kan skabe handlekraftige landsbyer og lokalområder, så disse kan overleve og udvikle sig.

Landsbyhøjskolen giver helt konkrete idéer og praktiske værktøjer til, hvor ildsjæle kan kommer videre med deres udviklingsplaner – og deltagerne skal selv ud og prøve værktøjerne af i løbet af kurset.

Hvis der skal være mere liv på landet, så skal beboerne skabe det selv! De landsbyer og lokalsamfund der mestrer at samarbejde, koordinere og sætte sig selv på dagsordenen vil have større chance for at overleve, mens lokalsamfund der læner sig tilbage og håber, at der kommer nogen og gør det for dem, vil dø hen. Den melding bliver mere og mere udbredt ikke kun blandt forskere, men også blandt Kommuner, der er bundet af stramme økonomiske aftaler. 

Landsbyhøjskolen gennemføres nu for første gang på Sjælland på Bosai Idrætshøjskole ved Præstø fra onsdag den 27. april til søndag den 1. maj. Vordingborg Kommune støtter projektet med 88.000 kr. fra LUP-puljen, og projektet gennemføres i samarbejde med lokalrådenes paraplyorganisation, Landsbyforum.