Sommerblomster

Pænt fremmøde til åbent hus i kommunens gartneri.

Arrangementet bliver hvert år til i et godt samarbejde mellem Haveselskabet og Vordingborg Kommune, og hovedattraktionen er som oftest afsløringen af årets sommerblomstprogram 2016.

Til arrangementet der i år fandt sted d. 18. maj var der op mod 60 deltagere af både lokale borgere og interessenter udefra. Derudover var der fagfolk som Vordingborg Kommunes dygtige gartnere, Bente Lüsti fra Haveselskabet, Havearkitekt Margit Brøns og Tom Axelsen fra Astronomisk Forening Sydsjælland, Holschers frøhandel, samt Driftsleder Ole Sejr og Landskabsarkitekt Nicholas Durin fra Vordingborg Kommune.

Arrangementet bød på taler og afsløring af sommerblomstprogrammet, herefter var der omvisnining i gartneriet hvor vi på nært hold kunne se produktionen og plantningen af Kommunens blomsterkummer og Ambler. Vordingborg Kommune er blandt de få Kommuner i Danmark, som stadig selv fremdyrker vores blomster. Det sætter vi en ære i, da vi ønsker noget helt unikt, og nogle blomstersammensætninger som ikke er masseproduceret. Kommunen har en lang tradition for et alsidigt og nytænkende sommerblomstprogram, og vi er kendt for at skabe smukke og frodige plantesammensætninger. Det mest spændende ved vores idéudvikling af sommerblomstprogrammet er, at vi altid finder på nyt, og sætter planter sammen på anderledes måder.

Hvert enkelt år tager blomstersammensætningen udgangspunkt i et tema eller begivenhed. Eksempelvis var temaet i 2015 Vordingborgs 600 år jubilæum. I år – 2016, har udgangspunktet for finde et godt tema været Møn. Og vi har valgt et tema, som netop i disse år ’brander’ øen på fornemmeste vis.

Møn er officielt tildelt ’Dark Sky’ status, da øen er et af de ganske få steder i Danmark, hvor man kan opleve en meget klar og tydelig stjernehimmel. Nattehimlen på Møn er ekstra mørk, netop fordi himlen ikke forstyrres af byernes lys eller anden ’lysforurening’. På Møn kan man derfor med det blotte øje se planeter, stjerner og galakser, som man normalt har meget svært ved at opleve andre steder i landet.

For ikke kun at vælge meget mørke blomster i relation til ’Dark Sky’, så har vi valgt at arbejde med overgangen fra dagslyset til den sorte nattehimmel. Dvs. at temaet er valgt til - ’Solnedgangen inden Dark Sky’. Derfor er sommerblomsterne valgt således, at vi starter sommeren med blomstring i et flertal af gule og orange farver. Hen over sommeren forvandles blomstersammensætningens farver til at overgå i til de mørkere gyldne/blålige farvenuancer, for til sidst at blive meget mørk og næsten sort. Blomsterkummerne bliver hermed nærmest 4-dimensionelle, i og med at tiden afspejles i farveskiftet hen over sommeren. Ofte ser vi mere statiske sammenplantninger, hvor det samme farvespil, fortsætter næsten hele sommeren igennem. I år er vi derfor særligt spændte på at opleve, hvorledes blomsterkummerne vil tage form og skifte nuancer over tid.

Netop her i starten af Juni måned, bliver de fleste af vores blomsterkummer placeret i Kommunes købstæder. Dog venter vi med Vordingborg til efter byens Festuge. Herefter vil blomsterne være til glæde og nydelse for Vordingborgs Kommunens borgere og gæster. Tag godt imod dem.

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte afdelingen for Trafik, Park og Havne på telefonnummer 55 36 25 70 eller på mail.