Springvandene tændes

Kommunens springvand tændes den 23/24 april.

Kommunens driftsmedarbejdere har i de seneste uger gjort kommunens springvand klar til den nye sæson. Traditionen tro tændes springvandene i slutningen af april eller i starten af maj, som en forårs- og sommerbebuder med de længere og varmere dages ankomst. Springvandene tændes dog først, når risikoen for frost er ovre.

Vordingborg Kommune har otte aktive springvand, hvoraf hovedparten er udført som vandkunst, udført af kendte kunstnere.

Den mest kendte er nok Jeppe Hein, som har lavet værket ’Vandpavillion’, som Præstø bys borgere og besøgende har haft glæde af siden 2006. Springvandet er udført, så det interagerer med børn og barnlige sjæle, når de bevæger sig gennem vandstrålerne for at opleve det kølige gys.

Et andet populært springvand er Harald Einars Quistgaards skulptur af EOS, morgenrødens gudinde. EOS, som i 2010 blev fjernet fra sin mangeårige placering ved Vordingborg Station, ser ud til at have fundet sig til rette ved sin nye placering ved hjørnet af Solbakkevej og Nyraadsvej i Vordingborg, hvor hun skuer hun ud over Storstrømmen. Springvandet er ofte midtpunkt for sociale aktiviteter, hvor man oplever børn, som leger med vandet, familier og andre sidder på bassinkanten, i græsset eller bænkene og nyder springvandet og omgivelserne, eller grupper af elever som sidder fordybet i at tegne EOS.

Vordingborg Kommune drifter og vedligeholder springvand i Vordingborg, Stege, Præstø og Stensved i Langebæk, og det er kommunens driftsafdeling Vej-, Park- og Havneservice, som opstarter og tilser springvandene sæsonen igennem indtil nedlukning i oktober.

Historisk var springvandets funktion at levere drikkevand og vand til badning og vask til byernes beboere, hvor springvandene var forbundet med kilder og akvædukter. Indtil det 19. århundrede fungerede de fleste springvand ved hjælp af tyngdekraften, hvor vandreservoirer eller akvædukter var placeret højere end springvandet. Ved udgangen af det 19. århundrede, hvor man begyndte at få indlagt vand i boligen, blev springvandets funktion efterhånden af mere dekorativ karakter.

Offentlige springvand er i dag ofte populære steder i byerne, om man er lokal eller besøgende. Her kan man opleve den beroligende lyd af brusende eller springende vand og ofte fantastisk vandkunst, samtidig med at springvandene er rammen om sociale aktiviteter.

Hvis du har spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte afdelingen for Trafik, Park og Havne på 55362570 eller trafikogpark@vordingborg.dk