Test-og-tjek dag i Stege 18. maj

Bliv tjekket for KOL, diabetes 2 og forhøjet blodtryk.

Den 18. maj slår Stege Sundhedscenter dørene op for en større Test-og-tjek-dag, hvor der er mulighed for at få en hurtig, uforpligtende og gratis vejledende test i forhold til lungesygdommen KOL, diabetes type 2 og forhøjet blodtryk. Der vil ydermere være mulighed for en kop kaffe og en snak med sundhedsfagligt personale om både stort og småt i forhold til egen sundhed.

Tidlig diagnose kan betyde en afgørende forskel

På landsplan anslås flere hundredetusind mennesker at have lungesygdommen KOL, diabetes type 2 eller forhøjet blodtryk uden at vide det. I Vordingborg Kommune alene anslås det at dreje sig om flere end 3.000 mennesker.

Det er sygdomme, der kan udvikle sig alvorligt og have store helbredsmæssige konsekvenser, hvis de ikke opdages i tide. Men samtidigt er det også sygdomme, der ofte kan gøres noget ved, hvis de fanges tidligt. Derfor har Sundheds- og Psykiatriudvalget besluttet af tilbyde Test-og-tjek-dage i både Vordingborg, Stege og Præstø i 2016.

Formand for Sundheds- og Psykiatriudvalget, Kim Petersen, fortæller på vegne af udvalget: - Hvis vi blot kan hjælpe nogle få mennesker med at opdage en af sygdommene på et tidligt tidspunkt, så er vi meget tilfredse. Ved sidste Test-og-tjek i Vordingborg blev ca. 10% anbefalet at gå videre til egen læge. Det viser, at tilbuddet gør en forskel, og derfor har vi valgt at udvide denne mulighed for et vejledende tjek til Præstø og Stege. Vi oplever, at borgerne er meget glade for at få mulighed for at blive testet på denne måde, hvor de kan komme direkte fra gaden uden tidsbestilling.

Hurtige, nemme og gratis tests

Ofte kan udvikling af både KOL og diabetes type 2 bremses, hvis det opfanges på et tidligt tidspunkt, og derfor håber koordinerende sygeplejerske Ulla Hemmingsen, at mange vil benytte sig af lejligheden til at kigge forbi:

- Diabetes type 2 og forhøjet blodtryk kan i nogle tilfælde faktisk kureres med ændrede mad- og motionsvaner, og udviklingen af KOL kan der også tit gøres noget ved. Jo tidligere man finder sygdommene, desto bedre er prognoserne. - Sygdommene er relativt nemme at opspore og målingerne tager kun et øjeblik. Man behøver ikke at bestille tid, men kan blot kigge forbi i løbet af dagen. På sundheds hjemmeside kan man læse mere om dagen og teste, om man er i særlig risiko for at have eksempelvis KOL eller diabetes type 2. - Vi tager godt imod alle, og sammen vurderer vi, om der er behov for at tage en test. Det er nemlig ikke alle, der har behov for at blive testet. Langt de fleste tests viser ikke tegn på sygdom, men skulle en test vise tegn på sygdom, sender vi videre til egen læge, der undersøger nærmere og eventuelt igangsætter behandling, slutter Ulla Hemmingsen.

FAKTA

På landsplan anslås det, at over 200.000 danskere har KOL, 200.000 har diabetes og 270.000 har forhøjet blodtryk uden at vide det.

Test-og-tjek dagen afholdes på 18. maj fra kl. 10-17 på Stege Sundhedscenter hos Træning og Rehabilitering, Peblingerende 2, 4780 Stege.