Udstilling om Bogø-færge

Udstilling om Bogø - Stubbekøbing overfarten i Kulturarkaden.

Frem til slutningen af august kan man i Kulturarkaden i Vordingborg se en udstilling med titlen: ’M/F Ida, Bogø-Stubbekøbing Overfarten og Idas Venner’.

Udstillingen er arrangeret af Idas Venner, støtteforening for Bogø-Stubbekøbing Overfarten, i samarbejde med Kulturarkaden.

Bogø-Stubbekøbing Overfarten blev etableret i 1942, men der har været færgefart mellem Møn-Bogø og Falster i århundreder. Selvom Farøbroerne blev åbent i 1985, eksisterer ruten i bedste velgående – nu dog kun som sommerfærge i perioden 1. maj – 30. september og i efterårsferien.

Overfarten har en spændende historie, og dens charmerende gamle træfærge M/F Ida er et stykke sejlende kulturarv, og er den eneste af landets gamle træfærger, der stadig er i drift. Den er en af regionens største turistattraktioner med op til 40.000 passagerer pr. år. Da man ikke kan cykle over Farøbroerne, spiller overfarten en nøglerolle for den voksende cykelturisme i regionen.

Udstillingen i Kulturarkaden handler om overfartens historie, om M/F Ida og om arbejdet i Idas Venner.

Det første, der møder de besøgende ved indgangen til Kulturarkaden, er en af de originale livbåde fra M/F Ida 1959. Den blev genfundet på Farø for et par år siden, hos en søn af en tidligere skipper på overfarten. Båden var alt for nedslidt til at kunne repareres, men den er blevet opmålt og brugt som model for to nye livbåde, som forventes monteret på M/F Ida i løbet af det kommende år.

Inde i forhallen kan man se selve udstillingen, der er bygget op omkring 6 plancher om overfartens og Idas historie og om de to lokalsamfund, som ruten forbinder. Plancherne er suppleret med forskellige effekter fra færgeriet – maskintelegraf og rat fra M/F Gudrun, et kompas, et ’manuelt’ tågehorn, en model af ’babyfærgen’ Grønært m.m. Der indgår også fotos og forskelligt skriftligt materiale i udstillingen, ligesom man kan se forskelligt materiale fra Idas Venners virksomhed.

M/F Ida og Bogø-Stubbekøbing Overfarten er noget helt specielt – et klenodie for vores område. Ida har en stor fan-skare; hundredevis af mennesker kan ikke forestille sig en sommer uden en udflugt med Ida. Så hvis du skal i Kulturarkaden eller af andre grunde er i nærheden af Vordingborg Sydhavn, så håber Idas Venner, at du vil nyde udstillingen!