Vandrefestival

Nu er Vandrefestivalen skudt i gang, så kridt vandrestøvlerne og tag med på tur.

For 8. år i træk afholdes der Vandrefestival på Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Fra fredag den 12. august og frem til søndag den 4. september er der mulighed for at deltage på mere end 100 ture spredt ud over hele Region Sjælland - fra Odsherred i nord til Lolland-Falster i syd, og fra Kalundborg i vest til Stevns og Møn i øst.

I Vordingborg Kommune foregår turene geografisk i hele kommunen, og der er både gåture i byerne, i det åbne land, gennem skove og langs de sydsjællandske og mønske kyster. Turene er mellem 2 km og 20 km, og der er også en tur for kørestolsbrugere.

Alle kan være med, for der bliver taget særligt hensyn til dem, der ikke er vant til at vandre. Der er både korte, bynære ture på 2 km i et let terræn og længere traveture på helt op til 20-25 km for de mere vandrevante. Det kræver ikke det store udstyr at tage ud og gå. Et par gode sko og tøj efter vejret. Lidt til at spise og drikke undervejs, afhængig af turens længde.

Følgende ture tilbydes i Vordingborg Kommune

13. august: Klinteskoven til fods. 8 km. Start kl. 10 og slut kl. 13.
15. august: Hulemosesøen og Bakkebøllestien – egnet for kørestol. 3,5 km. Kl. 19 og slut kl. 20.30.
20. august: Travetur Jungshoved rundt. 20 km. Start kl. 10 og slut ca. kl. 16. Tilmelding nødvendigt.
21. august: Iselingen og Marienlyst skove. 10 km eller 20 km. Start kl. 10 og slut ca. kl. 16.
23. august: Aftentur i Fanefjord Skov –gravhøje og fælleseje. 6 km. Start kl. 18.30 og slut ca. kl. 20.30.
27. august: På opdagelse i Køng Sværdborg Mose med arkæolog. 10 km. Start kl. 10 og slut kl. 13.30.
27. august: Snapseurtetur på Camønoen. 4 km. Start kl. 13 og slut ca. kl. 16.
31. august: Gåtur ved Præstø Strand – jægerstenalder. 2-3 km. Start kl. 16.30 og slut ca. 19.30.
2. september: Middelaldervandring i Stege. 3 km. Tidspunkt følger med Sildemarkedets program.
3. september: Middelaldervandring i Stege. 3 km. Tidspunkt følger med Sildemarkedets program.
3. september: Østen for Vordingborg. 24 km. Start kl. 10 til ca. kl. 16.30. Bemærk 10 kr. for deltagelse.
4. september: Troldbjerg Skov og mosen – rød rute. 7,5 km. Start kl. 14 og slut ca. kl. 16.30.
4. september: Hjertestierne i Vintersbølle Skov. 1,6 km, 3,2 km og 6,3 km. Start kl. 10 og slut ca. kl. 12.

Oplev kulturhistorie og spændende natur

Der afholdes guidede vandreture med fokus på både naturoplevelsen og områdets interessante kulturhistorie. Under Sildemarkedet i Stege er der mulighed for at deltage på to historiske byvandringer den 2. og 3. september og få mere at vide om Stege i middelalderen. En arkæolog guider en tur rundt ved Køng og Sværdborg Mose og deler ud af sin viden om området. Vordingborg Kommunes naturvejleder arrangerer i samarbejde med DN Vordingborg og Museum Sydøstdanmark en aftentur i Fanefjord Skov med fortællinger om gravhøje, skovpavilionen og skoven på denne årstid. Ligeledes guider naturvejlederen en tur ved Præstø Strand og pynten om livet i jægerstenalderen, hvor der sluttes af med smagsprøver over bålet ved formidlingshuset. Du kan igen i år tage med på den traditionsrige snapseurtertur på Ulvshale med gratis smagsprøver og fortællinger om strandengens planter. Du kan også opleve naturen ved Hulemosesøen og opleve den kørestolsvenlige boardwalk rundt om søen og langs Bakkebøllestien, hvor vi kigger efter fuglelivet undervejs. Denne tur er særlig tilrettelagt kørestolsbrugere og dårligt gående.

Mange lokale turledere og foreninger tilbyder ture

Mange frivillige, foreninger og lokale stigrupper byder igen i år ind med spændende og afvekslende ture. Orienteringsklubben O-63 byder ind med en tur i Klinteskoven, hvor en rutineret orienteringsløber kender alle hjørner i skoven og vil guide deltagerne rundt i det svært kuperede terræn. Foreningen bag ”Fjord til Fjord Naturstien” arrangerer en guidet tur ved Køng og Sværdborg Mose med lokal arkæolog. Stigruppen i Ørslev guider en tur rundt på én af de 4 kløverstier: rød rute, som går gennem Troldbjerg Skov og mose. Her kan du høre lokale vandrehistorier fra området, historier om skoven og om dannelsen af landskabet i området. Er du frisk på en hel dags vandretur kan du tage med Jungshoved Stiudvalg på en travetur Jungshoved rundt ad små landeveje, gennem skov, langs kysten til batteriet ved Roneklint og forbi en gammel rytterskole i Stenstrup. Ældresagen i Vordingborg har tilrettelagt en længere vandretur gennem skovene ved Marienlyst og Iselingen Gods og langs Bakkebøllestien. Her vil det være muligt at afkorte turen og gå med på 10 km eller følge hele turen på ca. 20 km. Hjerteforeningen, Vordingborg, viser deres hjertestier frem i Vintersbølle Skoven, hvor der er mulighed for at vælge forskellig turlængde og sværhedsgrad på hhv. 1,6, 3,2 og 6,3 km. En flot tur gennem skoven med mulighed for at få pulsen op i det kuperede terræn.

BEMÆRK:
Husk gode travesko, solhat, solcreme, vand, madpakke og evt. the/kaffe på alle turene. Læs mere om turene på Vandrefestivalens hjemmeside.

FAKTA:
Vandrefestivalen har indtil 2014 været drevet af Region Sjælland. I 2015 er festivalen overtaget af kommunerne selv og tilrettelægges af en koordinationsgruppe bestående af 5 kommuner. Det drejer sig om Kalundborg, Odsherred, Lolland, Slagelse og Vordingborg Kommune. Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte koordinatoren i én af disse 5 kommuner. Formålet med festivalen er at skabe en tilbagevendende begivenhed, der kan få flere ud at gå og skabe grobund for en sundere livsstil. Ønsket er at få flere mennesker til at opleve den glæde, som opstår ved fysisk aktivitet i naturen. Samtidigt ønskes mere fokus på vandring som en ferieaktivitet, der kan støtte turismeerhvervet. Vi har rigtigt meget at byde på i regionen.