Digitalt fællesskab mod ensomhed

Ny digital løsning skal forebygge og bekæmpe ensomhed blandt borgere i Vordingborg Kommune.

Udvalget for Social og psykiatri har besluttet at indgå i et samskabelsesprojekt med Connec som har udviklet Online Befriender for at forebygge og bekæmpe ensomhed.

Online Befriender er en helt ny it-løsning, som gør det muligt for ensomme borgere selv at bryde ensomheden. Målet er at give ensomme borgere adgang til et digitalt fællesskab, hvor de kan have meningsfulde samtaler med andre, når de har tid og lyst til at snakke.

Det kan være svært at indgå i almindelige foreninger og fritidstilbud, hvis man har oplevet langvarig ensomhed. Med Online Befriender kan brugere via videoopkald fra egen computer, tablet eller smartphone tale med andre om fælles interesser. Brugeren taler i videosamtalen med en frivillig, som er uddannet i at bruge Online Befriender og bidrage til gode, trygge samtaler.

Online Befriender er udviklet af Connec, som er et dansk selskab. Vordingborg Kommune har nu valgt at indgå i et samskabelsesprojekt med Connec, så der bliver skabt rum og mulighed for at ensomme borgere og frivillige kan møde hinanden på en ny og innovativ måde.

De forventede effekter af Online Befriender er, at ensomme borgere udvikler et sociale netværk, opnår større tiltro til egne ressourcer og derved bedre sociale kompetencer til at være i kontakt med andre. Online Befriender forventes også mobilisere flere frivillige, fordi løsningen gør, at de frivillige kan tale med ensomme uanset hvor de befinder sig.

Formanden for Udvalget for Social og Psykiatri, Jesper Berring-Poulsen udtaler: ”Jeg er meget glad for, at vi snart kan tilbyde den digitale løsning Online Befriender her i Vordingborg Kommune. Det kan være svært at erkende, at man er ensom. Jeg er sikker på, at Online Befriender kan bidrage til, at ensomme borgere udvikler sociale relationer og tiltrække helt nye grupper af frivillige”. Han siger videre: ” Udvalget vil nu invitere Udsatterådet, Handicaprådet, Integrationsrådet og Seniorrådet til et møde i nær fremtid for at orientere om Online Befriender, så vi sikrer, at løsningen når ud til så mange som muligt”.

Vordingborg Kommune forventer, at Online Befriender vil være tilgængelig i løbet af sommeren 2020. Borgerne vil kunne tilgå løsningen via Vordingborg Kommunes hjemmeside. Frivillige skal gennemgå en online frivillig-uddannelse, før de kan begynde deres første videosamtale.