Gratis råd om indbrudsforebyggelse

Eksperter besøger grundejerforeninger og andre forsamlinger i hele landet for at oplyse om forebyggelse af indbrud.

28. FEBRUAR 2020

Tag tyvens briller på og gå en tur rundt om din bolig. Find de svage steder, hvor det er let at brække vinduer eller døre op. Det er der, du skal sætte ind med ekstra sikring. Sådan lyder et af rådene fra de uvildige Bo trygt-forebyggelseseksperter, som gratis besøger grundejerforeninger og andre forsamlinger i hele landet for at oplyse om forebyggelse af indbrud i både eget hjem og i hele kvarteret.

Det er ubehageligt at komme hjem til en gennemrodet bolig. Og selvom antallet af indbrud i de seneste år har været faldende, bliver private hjem stadig ramt af indbrud væsentlig oftere i Danmark end i vores nabolande. I 2019 blev der anmeldt 24.705 indbrud i private hjem i Danmark. Heldigvis ved vi meget om, hvad der skal til for at forebygge indbrud, og på den baggrund har Bo trygt derfor sat et ambitiøst mål om at nedbringe antallet af indbrud til 10.000 om året.

"Vores hjem skal være vores trygge base, men for op mod hver fjerde dansker skaber frygten for at blive udsat for indbrud utryghed. Derfor arbejder Bo trygt for at reducere antallet af indbrud, bl.a. gennem oplysning til danskerne om indbrudssikring af private hjem. Vi har et korps af forebyggelseseksperter, som kører rundt i hele landet for at give gode råd, og er man fx en grundejerforening, der gerne vil gøre noget aktivt for at undgå indbrud i nabolaget, så er det et godt sted at begynde med et besøg fra én af eksperterne", siger Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt-samarbejdet, som TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Glem ikke at opdatere døre og vinduer

Et oplæg varer ca. en time og handler om indbrudssituationen i lokalområdet og om konkrete råd til at gøre boligen mere modstandsdygtig. En af forebyggelseseksperterne er Jørn Juhl Nielsen, der er tidligere politimand.

"Mange boligejere renoverer løbende deres hjem indvendigt, men ofte bliver døre og vinduer glemt. Derfor har mange boliger stadig ældre låsesystemer og vinduer, som – sat lidt på spidsen – kan brækkes op med en ispind. Man behøver ikke nødvendigvis at skifte døre og vinduer, i mange tilfælde kan man foretage mindre forbedringer, fx ved at skifte låsen, montere hasper på vinduerne og sætte glaslisterne fast med sikkerhedsskruer", siger Jørn Juhl Nielsen, og fortsætter:

"Det kan gøres for relativt få midler, og selv små tiltag kan gøre en bolig væsentlig mere indbrudssikker. Eksempelvis er låse med nøgler, der har et rundt hoved, relativt nemme at bryde op. Min anbefaling er at skifte til låse, der har nøgler med et firkantet hoved, som er langt mere sikre, og har du indvendige vridere på dine låse, anbefaler vi, at du monterer en suppleringslås".

Sæt gang i aktiv nabohjælp i hele kvarteret

Forebyggelseseksperterne medbringer forskellige låse og vindueshasper, som deltagerne har mulighed for at se nærmere på og få gode råd om.

"Det gælder om at sinke tyvenes arbejde, for jo længere tid de skal bruge på at bryde ind i en bolig, jo større er chancen for, at de giver op", siger Jørn Juhl Nielsen, og fortsætter:

"Tyvene skulle naturligvis nødig gå videre til naboens bolig, så det gælder om at gå sammen i hele kvarteret og sikre alle boligerne, men også aktivt at nabohjælpe ved at holde øje med hinandens boliger og skabe liv i kvarteret. Det værste, der kan ske for tyve, er at blive genkendt, så hvis de fornemmer, at folk holder øje med hinanden over hækken og hilser på fremmede personer på vejen, så vil de gå igen".

Ud over bedre sikring af døre og vinduer og aktiv nabohjælp giver forebyggelseseksperterne også råd om andre forebyggende tiltag som automatisk lys på grunden samt indretning af haven, så der ikke er skjulesteder, hvor tyvene kan arbejde uforstyrret.

"Vi ved, at flere af deltagerne til vores oplæg efterfølgende går hjem og foretager forbedringer på deres vinduer og døre og engagerer sig endnu mere i Nabohjælp. Det viser, at der er et stort potentiale for mange boliger, der med få midler sagtens kan blive endnu mere indbrudssikre. Det kræver blot, at man ved hvordan", siger Jørn Juhl Nielsen.

Siden november 2018 har Bo trygt-forebyggelseseksperterne holdt oplæg ved mere end 370 generalforsamlinger og lignende arrangementer.

Bestil et gratis oplæg om indbrudsforebyggelse

Alle grundejerforeninger, vejlaug og ’ildsjæle’, der kan stille med mindst 15 deltagere, kan bestille et gratis oplæg fra en uvildig Bo trygt-forebyggelsesekspert. Læs mere på: www.botrygt.dk/korps

Bliv nabohjælper

Via appen Nabohjælp kan man organisere sig i grupper af betroede naboer og holde øje med hinandens boliger. Der er også mulighed for at dele og modtage beskeder fra andre nabohjælpere i et større område, så du bliver orienteret, hvis der er set mistænkelige personer i kvarteret, eller der har været indbrud i nærheden.

Nabohjælp-appen kan downloades gratis i App Store https://www.apple.com/dk/ios/app-store/ eller i Google Play https://play.google.com/store

 

Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Læs meget mere på www.botrygt.dk