Spring til indhold

Nyt fra biblioteket uge 16

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Bliv inspireret her.

Anmeldelse af ’LEGO - vores fantastiske planet’
Louise, der er bibliotekar har anmeldt en skøn bog om Lego skrevet af Jennifer Swanson.

Tre-to-en-byg! LEGO er klar med en ny bog fyldt med fantastiske byggeidéer og fakta om vores planet.

Den farverige verden af LEGO-klodser har begejstret generationer af fingernemme byggeentusiaster. Med denne nye byggebog kan små og store gå på opdagelse i en verden af viden om vores fantastiske planet og samtidigt finde inspiration til timers kreativ leg med byggeprojekter, som tager udgangspunkt i livet på Jorden. 

Gå på opdagelse i masser en spændende viden om vores planet; om vulkaner, vandfald, vejrfænomener, dyr og planter. Og byg selv de flotte modeller af fascinerende naturfænomener på Jorden, i havene og i verdensrummet omkring os.

Læs hele Louises begejstrede anmeldelse på www.vorbib.dk og på bibliotekets Facebookside.

 

Højtlæsning for voksne på Lundby Bibliotek
Elsker du at få læst op?

Så kom og nyd en stille stund, mens du lytter til en god historie. 

Vores læseglade frivillige Birgitte læser højt og imens får du en rolig stund, hvor du kommer væk fra hverdagens ’støj’, og bare kan nyde en god historie, som åbner ”din indre biograf”.

Hvis du elsker at lave noget samtidig med, at du lytter, er du mere end velkommen til at medbringe dit strikketøj, broderiudstyr, tegneblok eller andre sysler.

Vi sørger for kaffe og te. Det er gratis at deltage, du møder bare op på biblioteket kl. 10 mandag d. 22. april

 

Litteraturcafé på Præstø Bibliotek
Bliv inspireret på vores morgencafé!

Kom til litterær morgenkaffe mandag d. 22. april kl. 10, hvor du i hyggeligt selskab kan få en god snak om bøger, dele dine læseoplevelser og blive inspireret.

Vi byder på kaffe og te. Morgencaféen faciliteres af en bibliotekar.

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.

Hent din billet til litteraturcaféen her

 

Fusionsenergi: Kan vi skabe en sol på jorden?
Forskere over hele verden samarbejder om at skabe en energikilde, der kan være central på vejen mod en sikker, CO2-neutral og bæredygtig energiforsyning. Næste skridt er ITER - verdens største fusionsenergieksperiment.

Menneskehedens største udfordring er at sikre en omstilling til en bæredygtig energiforsyning samtidig med stigende efterspørgsel på energi. Tænk, hvis en del af løsningen kunne komme fra at efterligne det vildeste naturen gør. Tænk, hvis man kunne efterligne Solens energiform direkte på Jorden:

Det er dét, man forsøger med fusionsenergiforskningen.

I oplægget vil I høre om, hvad fusionsenergi er og om, hvordan årtiers internationale forskning er på vej mod at realisere drømmen.

Kom og hør meget mere mandag d. 22. april kl. 16.30 på Møn Bibliotek. Foredraget illustreres med demonstrationsforsøg og afholdes af studentermedhjælper ved DTU Mads Mentz-Jørgensen.

Arrangeres i forbindelse med Forskningens Døgn.

Hent din gratis billet til foredraget her


LEGO® Byg en forandring - workshop for familier
Som regel er det de voksne, der bestemmer, hvad der skal ske i verden. Men hvad nu hvis det var børnene, der bestemte?

Vi kan alle sammen gøre verden lidt bedre – hver dag! Den oplevelse skal børnene også have. Derfor inviterer Vordingborg Bibliotek børn og deres voksne til at komme og bygge deres løsning på de udfordringer, som verdens dyr og mennesker oplever i LEGO Build the Change.

I kan f.eks. bygge en maskine, der kan skaffe rent drikkevand, et sted med plads til alle eller noget helt tredje. Kun fantasien sætter grænser!

”Byg en forandring” er en del af Bibliotekernes Verdensmålsuge i Uge17. En uge hvor vi over hele landet sætter fokus på FNs 17 Verdensmål.

Det er en gratis at deltage og workshoppen henvender sig primært til børn fra 6 år og deres voksne, men alle er velkomne.

Workshoppen er åben tirsdag d. 23. april - fredag d. 26. april i tidsrummet 12-17.

Vi glæder os til at se jer på Vordingborg Bibliotek og lege løsninger frem.

Retsantropologi - et job som i en krimi
I krimier løser retsantropologer drab på få timer, ofte med risiko for deres eget liv, og bruger den nyeste teknologi. Men hvordan ser hverdagen ud for en retsantropolog i Danmark? Helt anderledes, men ikke mindre spændende!

Knoglefund, som skal undersøges for politiet, forskningsrejser rundt om i verden, udgravninger af historiske og moderne skeletter, og det marinarkæologiske arbejde med vragene af amerikanske bombefly, der styrtede ned i vandet under anden verdenskrig.

Alt dette er en del af foredragsholderens arbejde hos ADBOU, Antropologisk Afdeling under Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet. Afdelingen er kendt verden over for sin forskning og store samling af skeletter.

Dette foredrag vil præsentere forskellige aspekter af arbejdet som retsantropolog, og hvad vi kan lære af skeletter.

Foredraget holdes af specialkonsulent i antropologi Svenja Weise og tilbydes i forbindelse med Forskningens Døgn.

Arrangementet foregår d. 24. april kl. 19 på Vordingborg Bibliotek, det er gratis, men hent en billet HER


Fællesspisning, Signe Wenneberg og Frank Erichsen
Bliv klogere på biodiversitet og nyd et måltid mad sammen i hyggeligt selskab

Mød op og vær med, når vi dækker langbordet. Vi mødes for at lære hinanden at kende og spise sammen i selskab med andre. Fællesspisningen er en del af bibliotekernes landsdækkende kampagne "Uge 17 -Bibliotekernes Verdensmålsuge", som sætter fokus på FN's verdensmål for borgere. Vi spiser lækker mad i en bæredygtig version.

Før vi spiser, bliver vi klogere på biodiversitet med streamet oplæg af Signe Wenneberg og Frank Erichsen (Bonderøven) om biodiversitet, klima og vildskab. Samtalen foregår kl. 17-18.

Signe Wenneberg deler fortællinger fra sit liv som insisterende og kommunikerende hverdagsaktivist og masser af greb til at komme i gang i haven, på altanen og vindueskarmen.

Frank Erichsen deler fortællinger fra livet som selvforsynende formidler med perspektiver fra ”Giv os Naturen tilbage” og særligt fokus på havet omkring os.

Af hensyn til tilberedningen af mad er det nødvendigt med tilmelding. Til maden serverer vi vand og saft med mulighed for at købe sodavand, øl og vin.

Arrangementet er for alle. Vær med på Vordingborg Bibliotek d. 25. april kl. 17.

Køb din billet til fællesspisningen her.

 

GÅ - SPIS - SNAK - FÆLLESKAB - direkte fra job
Vi fejrer Verdensmålsugen med fælles madlavning og kultur                                              

Har du lyst til et fællesskab efter arbejde? Så har vi et her, som du kan blive en del af!

Præstø Bibliotek inviterer dig til et fyraftensarrangement, hvor vi laver mad og putter kultur i dit hoved - SAMMEN.

Vi mødes på Præstø Bibliotek d. 25. april kl. 17 hvorefter vi går den korte tur hen til fælleslokalerne, hvor vi skal lave mad sammen. Bagefter spiser vi den lækre mad imens vi taler lidt om, hvordan i bruger kulturen i Præstø og omegn.  

Gratis adgang med tilmelding på mail til biah@vordingborg.dk


Insekthoteller -Naturværksted for hele familien
Vil du lave et hjem til insekterne og få det med hjem?

Insekterne mangler mad, levesteder og steder at overvintre. Vær med til nogle hyggelige timer, hvor du kan lave et insekthotel til at tage med hjem. Du kan også få gode ideer til "Slip haven løs", frø at så og en god bog til højtlæsning.
Du må meget gerne tage en skruemaskine med og materialer som fx: kortere brædder (uden imprægnering), siv, kogler, småkviste, kyllingenet eller mursten med huller. Så får du hjælp til at lave netop dit eget hotel.

Vi arbejder udenfor, hvis vejret tillader og alle er velkomne.

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

Familieværkstedet arrangeres i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening på Vordingborg Bibliotek lørdag d. 27. april kl. 10-13.