Amning og tænder

Amning er den bedste måde at ernære dit barn på, og amning er mere end mad. Modermælken er den ernæring, der passer bedst til jeres nyfødte barns behov, og den er lige ved hånden i den rette temperatur. Modermælk giver også barnet en naturlig beskyttelse (antistoffer) mod infektionssygdomme – det er især maveinfektioner og allergi, som kan forebygges og forsinkes. Men én ting, som I skal være opmærksomme på er, at modermælk er sød.

Når du ammer, er det vigtigt, at du drikker rigeligt. Drik derfor, hvad du har lyst til af f.eks vand, mælk og te, men undgå så vidt muligt de meget søde drikke som sodavand og saftevand – for din egen tandsundheds skyld.

En nyfrembrudt tand er altid sund.

Men caries kan optræde allerede i barnets første leveår og især, hvis du ammer hyppigt. Hyppig natteamning kan derfor give huller, når barnet har fået den første tand, især hvis tænderne ikke er børstet rene.

Første tegn er hvide streger i emaljen langs tandkødet.

Børst jeres barns tænder grundigt – også selvom de ikke er helt frembrudt. Brug gerne en lille smule fluortandpasta. Når kindtænderne kommer, er tandpasta nødvendigt, idet det er vanskeligt at børste de knudrede tænder rene uden tandpasta.