Foreninger kan have mange forskellige formål. Nogle har et folkeoplysende formål. Andre, hvis formål ikke er folkeoplysende, kaldes ofte andre foreninger eller sociale foreninger. Forskellen mellem et folkeoplysende og et ikke-folkeoplysende formål kommer ofte til udtryk i foreningens organisering og type aktiviteter.
I folkeoplysende foreninger laves aktiviteterne for og med medlemmerne af foreningen, hvor den demokratiske organisering, det frivillige engagement og arbejde er bærende. Aktiviteterne kan være fritidsaktiviteter som badminton, spejder, fodbold eller lignende. Det afgørende er, at foreningen har et formål med aktiviteterne, og at der er tale om et forpligtende og aktivt fællesskab, hvor medlemmerne også har medindflydelse på foreningen. Foreningens primære medlemsform skal derfor være aktive og ikke passive medlemskaber, hvor medlemmerne er en del af foreningen med indflydelse og ansvar overfor foreningens fællesskab.
I andre foreninger laver medlemmerne ofte aktiviteter for en bestemt målgruppe, der ikke behøver at være medlem af foreningen. Vordingborg Kommune godkender ikke foreninger som folkeoplysende, hvis der er tale om støtteforeninger, fx ngo’er, eller foreninger, der har til formål at lave aktiviteter for andre end medlemmerne, fx patientforeninger.
Godkendte folkeoplysende foreninger er berettiget til at søge om forskellige tilskud samt låne kommunale lokaler til deres aktiviteter.
For at blive godkendt som en folkeoplysende forening i Vordingborg Kommune, skal foreningen:
- Have formuleret et formål med foreningsdannelsen, som fremgår af vedtægten
- Tilbyde folkeoplysende virksomhed efter folkeoplysningsloven
- Have en bestyrelse på minimum 3 medlemmer
- Være demokratisk opbygget
- Bygge på aktivt medlemskab og have mindst 5 betalende medlemmer
- Som udgangspunkt være åben for alle, som tilslutter sig foreningens formål
- Være hjemmehørende i Vordingborg Kommune
- Have en virksomhed, der er almennyttig og kontinuerlig
Herudover skal I huske at oprette:
- foreningen i CVR-registeret. I får tildelt et CVR-nummer ved at registrere jeres forening på www.virk.dk
- en digital postkasse (e-boks) til korrespondance med offentlige myndigheder på www.virk.dk
- en bankkonto (Nemkonto) med tilknytning til foreningens CVR-nummer.
Du kan oprette en folkeoplysende foreninger her Foreningsportalen