Vordingborg Kommune har siden 2010 arbejdet målrettet for reduktion af CO2 -udledningen i vores område. Der har samtidig været et stort fokus på tilpasning til klimaforandringerne, hvor der specielt har været arbejdet med konsekvenserne af havvandsstigninger.
Der arbejdes pt. efter Vordingborg Kommunes DK2020-Klimaplan, som kommunalbestyrelsen godkendte d. 21. september 2022. Planen er efterfølgende blevet godkendt hos C40, som er et internationalt samarbejde for realisering af de internationale klimamål, som er defineret i Paris-aftalen.
Forhold til klimatilpasning er planen primært en samling af allerede igangsatte initiativer, som helhedsplaner for havnen, indsatser i spildevandsplanen mv. Læs mere om indsatserne her .
I forhold til CO2-reduktion rummer planen nye målsætninger, som kan læses her på siden, samt en række indsatser som kan læses her .
Der lægges vægt på, at kommunen på mange områder har stor indflydelse på udviklingen, og derfor har et stort ansvar i forhold til at udleve de internationale målsætninger. Det er et ansvar kommunalbestyrelsen gerne påtager sig, hvorfor Vordingborg Kommune har forpligtiget sig til at blive CO2-neutral i 2050.
Klimaplanens målsætninger og indsatser tager udgangspunkt i CO2 -udledningen i vores område, som generelt består af udledning fra Energi, Landbrug og Transport, se nedenstående graf.
Kilder til CO2-udledning inden for kommunens afgrænsning i 2021.
Samlet begrænser målsætningerne på klimaområdet sig ikke til fremme af lokale miljømål i form af CO2-reduktioner. Indsatsen skal ses som et bidrag til den samlede omstilling af Danmark, og klimaindsatsen skal tænkes sammen med udviklingen af Vordingborg Kommune i forhold til bosætning, erhvervsudvikling og arbejdet med Vordingborg Kommune, som et bæredygtigt område i bred forstand.