Plejebolig

Går du med tanker om at flytte i en plejebolig?
Du kan ansøge om en plejebolig, hvis du ikke længere er i stand til at klare dig i dit eget hjem, ikke kan tilkalde hjælp eller har stort behov for pleje døgnet rundt.

Sagsgang ved plejeboligansøgning

Hvordan er din samlede situation

Når du søger om en plejebolig, får du besøg af en visitator fra kommunen. Dine pårørende må meget gerne deltage ved besøget.

Visitator vil vurdere din funktionsevne, helbredstilstand og samlede livssituation. Dette skal vurderes, for at afgøre om et boligtilbud kan forbedre din samlede livssituation, for eksempel ved at sikre dig bedre hjælp, give dig bedre rammer for socialt samvær eller gøre dig mere selvhjulpen.

Information til pårørende ved hukommelsessvækkede borgere

Det er vigtigt at afklare inden boligansøgning, om borger er i stand til at forstå og give samtykke til en flytning og kan underskrive en boligansøgning. Hvis borger ikke selv er i stand til det, skal der indgås aftaler mellem borger og pårørende, hvorledes fuldmagter eller værgemål og alle praktiske og økonomiske forhold skal håndteres i forbindelse med en boligansøgning og flytning.

Det er vigtigt at forberede sig økonomisk i god tid, når først beslutningen om at søge en ældre- eller plejebolig tages. 
Der går ofte kort tid fra at et boligtilbud gives, til der skal foreligge svar og indskud, og der er begrænset mulighed for at fravælge en tilbudt bolig, medmindre det ikke længere er relevant at søge én.

 

Sagsbehandling og afgørelse på din boligansøgning

Visitator har muligvis brug for at indhente yderligere oplysninger. f.eks. fra din egen læge eller hjemmeplejen, efter samtykke fra dig.

Sagsbehandlingstiden for en afgørelse på plejeboligansøgning, afhænger af din samlede situation.

Hvis du bliver godkendt til en plejebolig, bliver du registreret på en plejeboligventeliste.

Afgørelsen på din boligansøgning træffes ud fra kriterierne i Vordingborg Kommunes Kvalitetsstandard: ALM og SEL § 192 192a Ældre- og handicapvenlige boliger og plejeboliger 

Hvis du vil søge om plejebolig i en anden kommune

Du skal godkendes til en plejebolig af din bopælskommune, uanset om du ønsker en kommunal plejebolig, friplejebolig eller plejebolig i en anden kommune.

Hvis du bliver godkendt til plejebolig i Vordingborg Kommune, vil vi sende din ansøgning videre til din ønskede kommune. Din ønskede kommune skal herefter vurdere din plejeboligansøgning ud fra deres kriterier, og vil meddele dig, om du bliver godkendt eller får afslag.

Plejeboliggaranti

Plejeboliggarantien omfatter alle ældre, der har behov for en almen plejebolig eller en plads i et plejehjem. Du skal først være godkendt til plejebolig af kommunen.

Plejeboliggarantien betyder, at du kan søge plejebolig bredt, og kommunen herefter skal opfylde plejeboliggarantien inden for 2 måneder. Det vil sige, hvis det ikke har nogen betydning for dig, hvilket plejecenter eller område du kommer til at bo i, så kan du søge en plejebolig under ventetidsgaranti.

2 måneders fristen regnes fra det tidspunkt, hvor du er visiteret til en plejebolig og er skrevet på venteliste. Boligen skal være indflytningsklar senest to uger efter udløbet af 2 måneders fristen.

Hvis du søger et bestemt sted eller område

Ønsker du en plejebolig et bestemt sted efter fritvalgsordningen, gælder plejeboliggarantien ikke.

Hvis du afslår et tilbud efter ventetidsgaranti

Afslår du et boligtilbud, slettes du ikke af den generelle venteliste, men 2 måneders fristen annulleres, og en ny 2 måneders frist løber fra det tidspunkt, hvor kommunen modtager afslaget.

Ventetid på plejebolig

Plejeboliggaranti

Vordingborg Kommune har ventetidsgaranti på plejeboliger, når du søger bredt og under plejeboliggarantien. Det betyder, at du får tilbudt en plejebolig inden for to måneder, efter du er godkendt til en. Hvis dit behov for en plejebolig er akut, kan ventetiden godt være væsentligt kortere end de to måneder, som ventetidsgarantien foreskriver.

Ventetidsgarantien gælder også, hvis du har søgt en plejebolig i en anden kommune.

Er du på venteliste til et bestemt sted

Hvis du ønsker at bo på et bestemt plejecenter eller i et bestemt område, må du være indstillet på længere ventetid end de to måneder, ventetidsgarantien foreskriver.

Plejeboligerne bliver altid tilbudt til den, der har størst behov, og ikke nødvendigvis den, der har stået på venteliste i længst tid. Derfor kan du heller ikke få at vide, hvornår du præcist kan forvente at få en plejebolig.

 

ANG VENTELISTER TIL PLEJEBOLIGER: SIDEN ER UNDER REDIGERING.

Vi har 10 plejecentre, og i gennemsnit 30-40 borgere på venteliste, jævnt fordelt til alle plejecentre. 2/10 2024: 30 borgere på frit valg venteliste, 3 borgere på plejeboliggaranti venteliste.

Ventetidsoversigt gøres tilgængelige, når nyeste tal haves, formentlig okt/nov 2024.

Ved tilbud om plejebolig

Ledige plejeboliger bliver tilbudt til de personer, som har størst behov for boligen.

Hvis to ansøgere har samme behov, er det den, der har stået længst på ventelisten, som får tilbudt boligen først.

Når du får tilbudt en bolig, skal du indenfor 5 hverdage tage stilling til, om du vil tage imod tilbuddet.

  • Siger du ja tak til boligen, kan du regne med, at der går maksimalt 14 dage, til du skal overtage boligen. Det vil sige indskud og husleje skal snarest indbetales til boligselskabet, inden indflytning.

  • Siger du nej tak til tilbud om plejebolig skønnes du ikke længere at have behov for plejebolig. Ønsker du igen at komme i betragtning til en plejebolig, skal du søge og godkendes på ny.

  • Hvis du er på midlertidigt ophold/akutstue:
    Du skal være opmærksom på, at dit ophold på aflastningsplads/akutplads slutter, når du har underskrevet lejekontrakten og indbetalt indskud og husleje til din nye bolig.
    Såfremt du takker nej til den tilbudte bolig, skal du flytte tilbage til din egen bolig

 

 Økonomi og praktiske oplysninger

Din kommende plejebolig er din bolig, hvor du skaber dit hjem med dine møbler og personlige ejendele. 

  • Du skal selv stå for selve flytningen til din nye bolig, incl. betaling for flytning.

  • Plejeboliger er omfattet af lejelovgivningen. Det vil sige, at du får en lejekontrakt og skal betale husleje, varme, antennebidrag m.v. Huslejen fastsættes efter boligens størrelse og placering.
    Ved indflytning skal du betale et boligindskud.
  • Hvis du ikke selv kan betale boligindskuddet, kan du søge om et lån til indskuddet.
  • Du kan søge boligstøtte til en plejebolig. Boligstøtten beregnes og udbetales af Udbetaling Danmark.

  • Du skal være opmærksom på, at du ved indflytning i plejebolig, udover huslejen, også skal betale udgifter for tøjvask og mad. 
  • Madservice leverer forplejningen, og du kan se de aktuelle priser på Takster for madservice og vask af tøj og linned m.m. side 5-6

Boligansøgnings-skema til plejebolig, som kan forudfyldes inden print

Vejledning: Aktivér redigering, udfyld skema, udskriv skema og ansøger skal skrive under.
Ansøgning s
endes herefter til Visitationen - se kontaktboks.

Senest opdateret 03-10-2024

Center for Pleje og Omsorg

Postadresse:
Storegade 56
4780 Stege

Tlf: 55 36 29 10
Telefontid:
hverdage kl. 9.00-12.00

Send din boligansøgning via Digital Post på Borger.dk

Myndighed: Vordingborg Kommune
Kategori: Pleje og Omsorg 

Husk at vedhæfte din ansøgning

Måske er du også interesseret i...

Kvalitetsstandard

Ældre- og plejeboliger

Kvalitetsstandard

Madservice plejecentre

tilsynsrapporter

Ældretilsyn på plejecentre