Drift af grønne områder

I Vordingborg Kommune vedligeholder og drifter vi de grønne områder efter et overordnet princip om at lade naturen råde, hvor det er muligt i forhold til de enkelte områders brug.
Vi arbejder dermed efter metoderne for Vild med Vilje og bidrager til at skabe mere biodiversitet i kommunen.

Grundlaget for driften af de grønne områder er baseret på en dynamisk driftsplan, som er blevet til med en høj grad af borgerinddragelse.

Herunder kan du læse mere om principper, dynamisk driftsplan og se vores overordnede årshjul for den grønne drift.

Er du med i et lokalråd eller en forening, der gerne vil bruge et grønt areal, kan I indgå en aftale med kommunen om brugen og driften. Se grundlaget for en aftale herunder.

Hvis du vil vide mere om Vild med Vilje og hvad du selv kan gøre i din egen have, så kig ind på vores side om Vilde Vordingborg, hvor du kan finde masser af inspiration

Vilde Vordingborg

Dynamisk driftsplan blev til i 2021 på baggrund af en større borgerinddragelse. Her deltog 1500 borgere i en afstemning om, hvad der skulle være det overordnede princip for den grønne drift fremover. Det tydelige resultat af afstemningen blev princippet "Lad naturen råde".

Princippet og planen for arbejdet fik politisk tilslutning i april 2021. Det satte gang i en ændring af driften af de grønne områder i kommune hen imod at give mere plads til biodiversiteten.

Den grønne drift er dermed en vigtig brik i at fastholde og udvikle Vordingborg Kommune som 'Danmarks vildeste kommune'.

Du kan læse Dynamisk driftsplan og bilag her.

Dynamisk driftsplan

Dynamisk driftsplan, bilag

 

 

Lad naturen råde, som blev resultatet af afstemningen blandt Vordingborg kommunes borgere i januar 2021, betyder at der plejes i retningen af at skabe et vildere udtryk på de offentlige grønne arealer.

Kært barn har mange navne og udtryk som Vild med Vilje, Vilde Vordingborg eller Vild Kommune, er blot andre ord til at beskrive principper og metoder til at skabe mere biodiversitet i landskabet.

Græsset får lov at gro højere til gavn for mange dyr og insekter. På udvalgte områder bliver græsarealer omlagt ved at så blomsterfrø med fokus på hjemmehørende arter.

På udvalgte arealer arbejder vi med metoder til at fjerne næringsstoffer fra jorden, da mere næringsfattige jorde giver plads til andre typer af græs og urter, som dermed skaber levesteder for en større variation af insekter. Fjernelse af næringsstoffer gøres ved at høste græsset på forskellige tidspunkter af året eller skraber det øverste næringsrige muldlag af.

Vi arbejder med at etablere flere naturnære elementer på vores arealer. Det er for eksempel kvashegn, stenbunker, vandhuller og at lade stubbe og stammer ligge. Det giver alt sammen bedre levebetingelser for insekter, dyr og fugle.

Som udgangspunkt vil der på alle græsarealer fortsat blive slået stier og opholdsarealer med forholdsvis kort græs.

Rundt om træerne vil der være klippefri-zoner, som optimalt vil udgøre en størrelse svarende til diameteren på træets krone. Dette er for at passe på træernes rødder og stammer.

Nogle grønne områder plejes fortsat efter traditionelle prydtraditioner; for eksempel Rosengårdshaven i Stege, Frederiksminde anlægget i Præstø og Historisk Botanisk have i Vordingborg.

Steder hvor der fortsat er fokus på at der både skal være mere biodiversitet og parkpræg er for eksempel steder som Stege Voldanlæg, Rådhusparken Vordingborg, og Dalen i forbindelse med Frederiksminde i Præstø.

Lysåben skov tilstræbes de steder, hvor der i forvejen sker en almindelig drift af skovarealer. Dette er ikke en type arealer som vi har mange af i kommunen. 

Aktivitet og bevægelse er vigtig for at opretholde et sundt og godt liv. For at understøtte folkesundheden, det sociale liv og turismen, er det vigtigt, at arealerne stadig indbyder til ophold, leg og bevægelse. Ved nye anlæg eller større ændringer af grønne områder (helhedsplaner), vil der altid skulle tages hensyn til muligheden for bevægelse.

Vinter:

  • Udtynding af beplantning
  • Beskæring

Forår:

  • Blomstersåning
  • Rabatslåning
  • Græsslåning

Sommer:

  • Græsslåning
  • Tilsyn, strande mv.
  • Udtynding af beplantning

Efterår:

  • Rabatslåning
  • Græsslåning
  • Høst og afskrabning på græsarealer
  • Udplantning - hæk, stauder, træer

 

I Vordingborg Kommune er det muligt for foreninger at benytte kommunale grønne arealer til rekreative formål, som foreningerne selv har taget initiativ til. Foreningerne benytter typisk arealerne til idrætslignende aktiviteter som fx petanque, krolf og kroket. I andre tilfælde ønsker foreninger og andre grupper af borgere at opstille borde og bænke eller andet inventar på et kommunalt grønt areal.

Drift og vedligeholdelse af kommunens grønne arealer og inventar sker ud fra fastlagte driftsplaner, der er afstemt til de enkelte arealer og de afsatte midler i budgettet. Foreningernes aktiviteter på arealerne kræver ofte et andet drifts- og vedligeholdelses-niveau end det niveau, der er afsat ressourcer til i kommunens driftsbudget.

For at imødekomme foreningernes ønske om at bruge arealerne, indgår kommunen og foreningerne typisk aftale om, at ansvaret for drift og vedligeholdelse af areal og inventar, der anvendes i forbindelse med foreningens aktiviteter på arealet, overgår til foreningen.

Her kan du se det grundlag, som aftalerne baseres på.

Grundlag for frivillig drift af kommunale grønne arealer. 

Kontakt

Vej, natur og miljø

Mønsvej 130
4760 Vordingborg
Personligt fremmøde kun efter aftale.

Telefontid
55 36 25 70
Mandag til fredag kl. 9.00-12.00

Send os en mail

Denne mail er ikke egnet til at sende personfølsomme oplysninger.

Har du behov for at sende en sikker mail til Vordingborg Kommune, skal den sendes via Digital Post på borger.dk