Palliativ indsats - lindring og pleje

Har du en livstruende sygdom, kan du modtage palliativ behandling og pleje, også kaldet palliation. Livstruende sygdomme spænder vidt, f.eks. hjerte-kar sygdomme, lungesygdomme, demens og andre neurologiske sygdomme, samt kræftsygdomme.

Målet med den palliative indsats er at opretholde eller fremme din og dine pårørendes livskvalitet, samtidig med at du skal leve med din sygdom.

Hvad er palliation?

Palliation er en målrettet indsats for at forebygge og lindre smerter, samt lindre øvrige lidelser som kan være af fysisk, psykisk, social og/eller åndelig art.

Den palliative indsats bunder i et helhedsorienteret menneskesyn, der indebærer respekt for dine værdier, livsopfattelse, livsforløb og personlige sygehistorie, samt de behov og ønsker, som du og dine pårørende har.

Indsatsen kan starte allerede fra den dag, du får din diagnose.

Basal palliativ indsats
Den grundlæggende palliative indsats ydes af fagpersoner i f.eks. hjemmeplejen, på plejehjem eller på sygehusafdelinger, som en del af din øvrige pleje og behandling.

Specialiseret palliativ indsats
Den specialiserede del af palliativ indsats foregår på sygehusafdelinger med palliation som speciale eller på hospice. Behandlingen kan foregå under indlæggelse, under ambulant forløb eller i dit hjem.

Rehabilitering
Rehabilitering er en vigtig del af palliativ indsats, for at du bevarer din selvstændighed og kan gøre mest muligt selv i din hverdag.

Tilbud i Sundhedscentret

Vordingborg Kommunes sundhedscentre har flere tilbud til dig, som har en uhelbredelig eller livstruende sygdom, som du skal leve med i hverdagen. Der er bl.a. patientkurser for borgere med kræft, KOL eller hjerte-/karsygdomme.

Vi har også caféer med specifikke emner, hvor du kan møde ligesindede.

Du kan læse mere om Sundhedscentrets tilbud, samt om vederlagsfri fysioterapi her: Træning og rehabilitering

Palliationssygeplejerske

Vordingborg Kommune har en palliationssygeplejerske, som i samarbejde med dig, og evt. hjemmeplejen og Palliativt Team kan koordinere og planlægge det videre forløb for dig, i forhold til palliativ indsats.

Palliationssygeplejersken kan træffes på hverdage. Kontaktoplysninger palliationssygeplejerske

Hjemmepleje og -sygepleje

Oplever du behov for personlig og praktisk hjælp, kan du kontakte visitationen i Pleje og Omsorg.

Du vil få besøg af kommunens sygeplejerske efter udskrivelse fra sygehus, hvis sygehuset har kontaktet kommunen forinden. Du kan også kontakte vores palliationssygeplejerske, hvis hjemmepleje ikke er aktuel.

Palliativ indsats foregår i opstarten ved, at du sammen med en sygeplejerske har en samtale om din aktuelle situation, dine tanker om fremtiden og hvilke behov for støtte, du oplever at have. I kan tale om, hvad der kan give dig lindring og livskvalitet. Ved alvorlig sygdom kan der være mange symptomer, som er vigtige at vurdere, for at opnå bedst lindring, det kan for eksempel være åndenød, mundtørhed, smerter, depression og meget mere.

Sygeplejersken kan også hjælpe med kontakt til palliationssygeplejerske, andre faggrupper og foreninger, der kan hjælpe dig. Det kan være en psykolog, præst, visitationen eller tilbud i Sundhed og Træning.

Oplever du, at det er svært at være hjemme, er der mulighed for at blive visiteret til et midlertidigt døgnophold. Her vil der også være plejepersonale og sygeplejersker ,som kan give lindrende pleje.

Hvis du nærmer dig livets afslutning

At være uhelbredeligt syg kan være en stor belastning for dig som er syg og dine pårørende. Du vil opleve mange tanker og overvejelser om, hvordan den sidste tid skal være.
Vi er forskellige som mennesker og derfor er der også forskellige måder at reagere på. For nogle fylder tanker og samtaler om livet og døden meget, for andre er det vigtigst at leve så normalt som muligt, så længe som muligt.
Det vigtigste er at få det bedste ud af den tid, man har tilbage.

Den palliative indsats er f.eks. lindring af smerter, lindring af angst, samtaler, støtte, vejledning, praktisk hjælp og personlig pleje. Lindrende pleje tilbydes både tidligt i dit sygdomsforløb, i den sidste tid og ved dødsfald. Den lindrende pleje retter sig både mod dig der er syg og dine pårørende.

Sygeplejeartikler og tilskud til medicin

Hvis du har plejebehov, som skal understøttes af hjælpemidler, f.eks. bleer, forbindinger, katetre og andre sygeplejeartikler, kan du drøfte med kommunens sygeplejerske, hvilke konkrete behov der er.

Læs mere om Sygeplejeartikler og tilskud til medicin

Kontakt

Pleje og Omsorg

Tlf: 55 36 29 10
Telefontid:
hverdage kl. 9.00-12.00

Send os en mail via Digital Post på Borger.dk
Kategori: Pleje og Omsorg 

pjece - tryk på billedet