Historisk botanisk have

  • Formålet med haven har siden 1921 været at samle de gamle almueplanter, der har været i kulturens, skønhedens og lægekunstens tjeneste, og vise hvordan en renæssancehave kunne se ud.
  • Haven er åben for offentligheden hele døgnet, og der er adgang til haven fra Slotstorvet og fra ruinterrænets stisystem.
  • Historisk Botanisk Have blev skabt som den første af sin art i Danmark. Haven blev anlagt i 1921 under indtryk af den blomstrende fortids- og hjemstavnsdyrkelse efter 1. verdenskrig. Den er tegnet af havearkitekt G.N. Brandt. Dens forbillede er renæssancehaven, som den bl.a. er beskrevet i den ældste danske havebog fra 1647: Hans Raszmussøn Block, Horticultura Danica.

Link til folder om Historisk Botanisk Have.

Historisk Botanisk Have er tegnet af havearkitekten G.N. Brandt (1878-1945), som var en af 1900 tallets helt store havekunstnere.

Haven blev anlagt i 1921 og var den første af sin art i Danmark. Haven blev en realitet efter initiativ fra Vordingborg Kommune og Vordingborg Turistforening, under indtryk af den blomstrende hjemstavns- og fortidsdyrkelse efter 1. verdenskrig.

Formålet med haven var at samle de gamle almueplanter, der har været i kulturens, skønhedens og lægekunstens tjeneste i generationer.

Der var et ønske om, at ”samle alle disse gamle urter for sig selv i en lun, solrig krog mellem gamle bygninger og mure, med et lysthus af sprinkelværk, overvokset med kaprifolier og i hjørnet en gammel blomstrende hyld, der skyggede over bænken, hvor man kunde sidde og se på sommerfuglens leg over strålende og duftende blomster”.

Forbilledet for haven er renæssancehavens rumopdeling. Den er bevidst inspireret af den ældste danske havebog fra 1647, af Urtegårdsmanden Hans Raszmussøn Blocks, "Horticultura Danica".

Det er i de fire ”kvarterers” urtebede du finder havens egentlige plantesamling:

  • Det nordvestlige kvarter indeholder mange af de giftplanter der gennem tiderne har været anvendt i læge- og trolddomskunst.
  • Det nordøstlige kvarter viser et udsnit af gamle køkkenurter.
  • Det sydøstlige kvarter har et væld af forskellige krydder- og lægeurter.
  • Det sydvestlige kvarter indeholder vilde og forvildede lægeurter fra den danske natur.

I haverummene på begge sider af lavendelhaven kan du se en samling af gamle prydplanter, stauder og udplantningsplanter. På plænen i haverum nord kan du opleve et stort Morbær træ. I haverum syd kan du nyde synet af klippede taksfigurer.

Bænkene, lysthusene og rækværket omkring buksbomparterret er udført og renoveret efter de originale tegninger fra havens indvielse.

I 1800-tallet var der på Slotsruinen en have, som blev dyrket af Sara Anna Dorthea Pedersen (1829 - 1897). Haven var fuld af sjældne og gammeldags blomster og lægeurter. Saras Have eksisterer ikke længere, men som begreb lever den videre hos en del vordingborgensere, som kalder Historisk Botanisk Have for Saras Have.

Oversigtskort over haven.

Til Sankt Hans onsdag den 23. juni 2021 fejrede Historisk Botanisk Have 100-års fødselsdag og i den forbindelse blev der kræset lidt ekstra for fødselaren.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte deltog i fejringen - til stor glæde for de mange besøgende.

En del af træværket var blevet udskiftet og malet, de mest sygdomsramte buksbom udskiftet, og så var der udlagt perlesten og lagt blomsterløg i parterret i stedet for sommerblomster. Dette for at give de nye buksbom-planter mere lys og luft.

Fem af de gamle egetræsbænke blev udskiftet til nye, efter samme mål som de originale.

Urtesamlingen blev opdateret med stor hjælp fra blandt andet Middelalderhaven i Stege, så plantelisten på over 100 arter stort set er repræsenteret i dag.

De 4 staudebede blev opdateret af Landskabsarkitekten Jane Schul, som også lavede planteplanen tilbage i 2000. En del af stauderne går igen, men der er også tilføjet nye. Jane Schul har udvalgt stauder fra indførelses til Danmark omkring 1600-tallet, men med en vis sortsvariation i forhold til at opnå et holdbart og smukt staudebed mange år frem.  Desuden er der set på staudernes egnethed til voksestedet, og med blik for, at de er så bi-og insektvenlige som muligt. Farvetemaet er fortsat hvide, gule, blå og violette blomster, som primært var de farver, der var repræsenteret i renæssancen.

Farvetemaet i staudebedene var i 2021 også temaet for sommerblomst-programmet i Vordingborg Kommune, hvor en del af de udvalgte sommerblomster repræsenterede planter fra omkring 1600-tallet.

I forbindelse med 100 året for Historisk Botanisk Have blev der udgivet et festskrift - Det kan du læse her.

Kontakt

Vej, natur og miljø

Mønsvej 130
4760 Vordingborg
Personligt fremmøde kun efter aftale.

Telefontid
55 36 25 70
Mandag til fredag kl. 9.00-12.00

Send os en mail

Denne mail er ikke egnet til at sende personfølsomme oplysninger.

Har du behov for at sende en sikker mail til Vordingborg Kommune, skal den sendes via Digital Post på borger.dk