Spring til indhold

Opret en folkeoplysende forening

I Danmark er foreningsfrihed en grundlovssikret rettighed. Det betyder, at alle kan danne en forening uden tilladelse og med et hvilket som helst lovligt formål. Idéen til at danne en forening opstår ofte, når mennesker mødes om en fælles aktivitet. Det kan være alt fra idræt til spejder, kultur eller politik.

Foreninger kan have mange forskellige formål. Nogle har et folkeoplysende formål. Andre, hvis formål ikke er folkeoplysende, kaldes ofte andre foreninger eller sociale foreninger. Forskellen mellem et folkeoplysende og et ikke-folkeoplysende formål kommer ofte til udtryk i foreningens organisering og type aktiviteter.

I folkeoplysende foreninger laves aktiviteterne for og med medlemmerne af foreningen, hvor den demokratiske organisering, det frivillige engagement og arbejde er bærende. Aktiviteterne kan være fritidsaktiviteter som badminton, spejder, fodbold eller lignende. Det afgørende er, at foreningen har et formål med aktiviteterne, og at der er tale om et forpligtende og aktivt fællesskab, hvor medlemmerne også har medindflydelse på foreningen. Foreningens primære medlemsform skal derfor være aktive og ikke passive medlemskaber, hvor medlemmerne er en del af foreningen med indflydelse og ansvar overfor foreningens fællesskab.

I andre foreninger laver medlemmerne ofte aktiviteter for en bestemt målgruppe, der ikke behøver at være medlem af foreningen. Vordingborg Kommune godkender ikke foreninger som folkeoplysende, hvis der er tale om støtteforeninger, fx ngo’er, eller foreninger, der har til formål at lave aktiviteter for andre end medlemmerne, fx patientforeninger.

Godkendte folkeoplysende foreninger er berettiget til at søge om forskellige tilskud samt få anvist gratis lokaler i kommunen. I Vordingborg Kommune er det desuden besluttet, at andre frivillige foreninger også kan låne gratis lokaler. Det kræver blot en registrering af foreningen i Vordingborg Kommunes foreningsportal.

For at blive godkendt som en folkeoplysende forening i Vordingborg Kommune, skal foreningen:

  • Have formuleret et formål med foreningsdannelsen, som fremgår af vedtægten
  • Tilbyde folkeoplysende virksomhed efter folkeoplysningsloven
  • Have en bestyrelse på minimum 3 medlemmer
  • Være demokratisk opbygget
  • Bygge på aktivt medlemskab og have mindst 5 betalende medlemmer
  • Som udgangspunkt være åben for alle, som tilslutter sig foreningens formål
  • Være hjemmehørende i Vordingborg Kommune
  • Have en virksomhed, der er almennyttig og kontinuerlig

Herudover skal I huske at oprette:

  • foreningen i CVR-registeret. I får tildelt et CVR-nummer ved at registrere jeres forening på www.virk.dk
  • en digital postkasse (e-boks) til korrespondance med offentlige myndigheder på www.virk.dk
  • en bankkonto (Nemkonto) med tilknytning til foreningens CVR-nummer.

 

Foreningsvedtægter

Man kan kalde foreningsvedtægter for foreningens spilleregler. Det er i vedtægterne, at alle væsentlige regler er fastlagt. Arbejdet med vedtægterne er ikke formålet med foreningsarbejdet, men kun et middel til at få det sat på skinner.

Alle overskrifterne i jeres vedtægter skal have en § for sig. Er der flere punkter under en overskrift, skrives de som stk. 1, stk. 2 osv.

Husk at kigge vedtægterne igennem af og til for hele tiden at være på højde med virkeligheden og dagligdagen.

Vedtægterne skal godkendes på den stiftende generalforsamling.

Vedtægter for folkeoplysende foreninger i Vordingborg Kommune skal som minimum indeholde:

  1. Foreningens formål

Formålet beskriver hvilke aktiviteter og fællesskaber, der ligger til grund for foreningsdannelsen. Hvilke aktiviteter tilbyder foreningen medlemmerne? Hvad er medlemmerne fælles om og hvordan. Formålet er rammen for hvilke aktiviteter og opgaver foreningen kan påtage sig.

Der skal være tale om faste, planlagte aktiviteter, som primært forventes at forløbe over hele året. Foreningen må derfor ikke etableres alene med det formål at afholde et enkeltstående arrangement. Foreningen må ikke have et erhvervsmæssigt eller kommercielt sigte, ligesom foreningen ikke må modarbejde eller underminere demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. Foreningen kan godt afholde traditionelle arrangementer som en mindre del af deres finansiering af foreningens virksomhed fx loppemarkeder mv.
 

  1. Valg af bestyrelsen og antallet af bestyrelsesmedlemmer

Bestyrelsen vælges på den årlige generalforsamling blandt medlemmerne og skal som minimum bestå af tre medlemmer. Den demokratiske opbygning af foreningen er en grundpille i folkeoplysningen og adskiller sig fra de kommercielle tilbud.

Under dette punkt bør også fremgå minimum antal årlige bestyrelsesmøder, hvordan posterne fordeles, valgprocedure på generalforsamlingen, dagsorden for generalforsamlingen mv.

  1. Regnskabs- og formueforhold, herunder valg af revisor

Foreningen skal vælge en revisor, der godkender foreningens regnskab. Revisoren kan ikke være medlem af bestyrelsen. Regnskabet fremlægges til godkendelse på den årlige generalforsamling.

  1. Foreningens hjemsted

Foreningens aktiviteterne skal primært foregå i Vordingborg Kommune.

  1. Betingelser for medlemskab

Det skal fremgå, hvordan nye medlemmer optages i foreningen. Foreningen skal som udgangspunkt være åben for alle, som tilslutter sig foreningens formål, og have mindst fem betalende medlemmer. Bestemmelser om eksklusion og klageadgang skal også fremgå.
 

  1. Kontingent

For at blive godkendt som folkeoplysende forening er det et krav, at medlemmerne betaler kontingent til foreningen. Foreningen skal desuden have medlemsbetaling for at kunne modtage støtte i henhold til folkeoplysningsloven. Kontingentet fastsættes på den årlige generalforsamling.

  1. Tegningsret for foreningen

Det skal fremgå hvem der har retten til at skrive under på vegne af foreningen. Det er typisk formand og kassereren i fællesskab. Det kan også tilføjes, at kassereren fx må underskrive ved mindre beløb.

  1. Procedure for vedtægtsændringer

Det er alene generalforsamlingen, der kan ændre vedtægterne. Det skal fremgå af vedtægterne, hvilket flertal der skal til for at ændre vedtægterne og hvordan det varsles.
 

  1. Anvendelse af foreningens eventuelle overskud og aktiver ved ophør

Hvis foreningen ophører, skal eventuelt overskud gå til almennyttige formål (forening, organisation eller projekt). Kun generalforsamlingen kan opløse foreningen. Overskud kan både være materiel, inventar, bygninger og kapital.

Hvis du vil læse mere om vedtægter så kan du finde inspiration her

DIF: https://www.dif.dk/radgivning-og-stotte/foreningsledelse/jura-i-foreningsdriften

DGI: https://www.dgi.dk/foreningsledelse/viden-vaerktoejer/jura/vedtaegter-og-generalforsamling/skabelon-til-standardvedtaegter

 

Her kan du oprette en folkeoplysende forening