Spring til indhold

Analyse af faciliteter 2023-2024

Vordingborg Kommune har i november 2023 sat gang i en analyse af bygninger, faciliteter og service på kultur- og fritidsområdet. Arbejdet skal skabe grundlag for, hvordan kommunen fremadrettet skal prioritere.  

Formålet med analysen er at kortlægge brugen og kvaliteten af de kommunale bygninger og faciliteter. Det skal skabe et bedre grundlag for, hvordan kommunen skal prioritere fremtidige investeringer og ressourcer på området.

Alle berørte foreninger og kulturtilbud inviteres til at deltage.

Vi har fået meget information ind allerede og mange inputs. Det er derfor besluttet at forlænge analyseperioden med en måned ekstra. Høringsperioden er derfor skubbet fra april til maj.

Den overordnede tidsplan for inddragelse er hermed:

  • Januar 2024: Udsendelse af spørgeskema om kvalitet, service og brug af faciliteter
  • Januar/Februar 2024: Dialog-møder på udvalgte områder
  • Februar 2024: Drop-in møder i købstæderne
  • Marts/april 2024: Analyse og dialog-møder på udvalgte områder
  • Maj 2024: Høring af analyse og anbefalinger
  • Juni 2024: Politisk behandling

Selve analysen skal være færdig i april 2024. Eventuelle beslutninger træffes efter høringen og den efterfølgende politiske behandling. 

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at skrive til faciliteter@vordingborg.dk, hvis du har spørgsmål til analysens indhold, tidsplan, mv.

Formål

Det er kommunens mål at stille de bedst mulige fysiske rammer til rådighed, men det skal ske under hensyntagen til kommunens økonomi, så pengene bruges klogt, både hvad angår udgifter til drift og vedligehold.

Analysens fem formål er:

  • Bygningskvalitet: At skabe grundlag for at opnå den bedst mulige kvalitet i forhold til brugernes behov.
  • Serviceniveau: At sikre grundlag for et tilfredsstillende og ensartet serviceniveau til brugerne under hensyntagen til lokale forhold. Det kan for eksempel være rengøring, mindre indvendigt vedligehold eller pleje af udearealer.
  • Arealudnyttelse: At sikre grundlag for at opnå så mange aktive arealer som muligt med høj belægning. Det kan for eksempel være at samle aktiviteter, så anvendelsesgraden øges nogle steder, hvorimod andre faciliteter kan undværes.
  • Økonomi: At skabe grundlag for at forbedre kommunens økonomi på området. Det kan for eksempel ske ved at nedbringe driftsudgifter eller afhænde bygninger eller faciliteter, der kan undværes.
  • Kendskabsgrad: For at sikre kvalitet, service og en samtidig sund økonomi er det nødvendigt, at kommunen styrker sit facilitetsbehovet hos foreninger og kulturtilbud.

Analysegrundlag

Økonomiudvalget besluttede d. 22. november 2023 at sætte analysen i gang efter indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Klima- og Teknikudvalget. Her kan du finde dagsordenpunktet og hele analyseoplægget. Referat - Økonomiudvalget 22/11-23.

Inddragelse af foreninger og kulturtilbud

Kommunen ønsker at finde gode løsninger i samarbejde med kultur- og fritidslivet.

Derfor inviteres alle berørte foreninger, kulturtilbud og andre relevante parter til at deltage.

Det kommer konkret til at foregå gennem udsendelse af et spørgeskema i januar 2024, der handler om kvalitet af bygninger og faciliteter, serviceniveau på områder som rengøring, og anvendelsen af bygninger og faciliteter.

Derudover vil Vordingborg Kommune holde en række møder med foreninger og kulturtilbud i det omfang, der er behov.

I februar og marts afholdes 3 åbne drop-in møder, hvor foreninger kan stille spørgsmål eller dele viden, de ikke ellers har haft mulighed for.

  • 22. februar kl. 17-20: Møn, Stege skole
  • 28. februar kl. 17-20: Vordingborg, Iselinge skole
  • 7. marts kl. 17-20: Præstø, Multicenter

Alle foreninger og kulturtilbud får mulighed for:

  • At påpege mangler og aflevere ønsker hvad angår kvaliteten af bygninger og faciliteter og det nuværende serviceniveau.
  • At bidrage til gode løsninger for fremtiden, der både kommer kultur- og fritidslivet og kommunen til gode.

Der er i Vordingborg Kommune ca. 500 foreninger og kulturtilbud, hvoraf en stor del anvender kommunale bygninger og faciliteter.

Spørgeskema

Kommunen udsender spørgeskema direkte til foreninger og kulturtilbud i den første uge af januar 2024.

I spørgeskemaet beder vi berørte foreninger og kulturtilbud om at svare på spørgsmål inden for tre temaer:

  1. Kvaliteten af indendørs og udendørs faciliteter
  2. Det serviceniveau, kommunen leverer
  3. Hvordan faciliteterne bliver anvendt.

Har I ikke modtaget et spørgeskema senest 8. januar, kan I kontakte os på faciliteter@vordingborg.dk 

Tidligere undersøgelser

Fritidsvane- og facilitetsundersøgelse 2019

I 2019 fik Vordingborg Kommune lavet en fritidsvane- og facilitetsundersøgelse af Syddansk Universitet med fokus på faciliteter til idræt og brugen af faciliteterne. Resultaterne fra denne undersøgelse indgår som baggrund i den nye analyse 2023, som har et lidt andet fokus.

Fritidsvane- og facilitetsundersøgelsen 2019

 

 

 

Efterslæb på vedligeholdelse, rapport 2022

I 2022 har COWI vurderet kvaliteten af Vordingborg Kommunens bygninger, herunder en række bygninger på kultur- og fritidsområdet. Vurderingen indeholder bl.a. prisoverslag på det vedligeholdelsesefterslæb, der er på bygningerne. Denne rapport indgår også som baggrund for den nye analyse i 2023.

COWI-rapport 2022

 

 

Fritidsvane- og facilitetsundersøgelsen 2019

I august 2019 offentliggjorde Syddansk Universitet en stor rapport, Idræt, Fritid, Kultur og Frivilligt arbejde i Vordingborg Kommune, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund i samarbejde med Vordingborg Kommune har brugt foråret 2019 til at indsamle data til. 

Alle foreninger og personer med interesse for området fik mulighed for at sende kommentar og ideer ind til kommunen på baggrund af undersøgelsernes resultater. Vordingborg Kommune ønskede med undersøgelsen at få viden om børns og voksnes deltagelse i kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter i kommunen og deres benyttelse af faciliteter og steder til disse aktiviteter. 

Det var formålet med undersøgelsen at give et faktuelt og kvalificeret grundlag for såvel Vordingborg Kommunes fremtidige initiativer og politik på området såvel som foreningers og virksomheders initiativer og tilbud på området i de kommende år. 

Du kan læse hele rapporten her

Udover undersøgelserne om fritidsvaner, foreningslivet og anvendelse af idrætsfaciliteter, har Vordingborg Kommune ønsket en teknisk gennemgang af kommunale idrætshaller og gymnastiksale samt de selvejende haller som kommunen køber timer i. Den tekniske gennemgang blev udført at Friis Andersen Arkitekter. 
Bogø Hallen ønskede ikke en gennemgang, hvorfor den ikke er med på listen.

Her finder du de tekniske rapporter: