Handicapbiler

Hvis du har en væsentligt nedsat funktionsevne, kan du søge om støtte til køb af en egnet bil. På denne side kan du læse om, hvad du kan få støtte til, hvordan du søger støtten, og hvordan støtten udbetales.

Du kan få støtte, uanset om du har en fysisk eller en psykisk funktionsnedsættelse, eller begge dele. Din funktionsnedsættelse skal være varig, og alle behandlingsmuligheder skal være udtømte.

Du kan søge, uanset hvor gammel du er. Forældre kan også ansøge om støtte til en bil til at transportere et barn under 18 år som har en funktionsnedsættelse.

Du skal have et nødvendigt og betydeligt behov for transport, som ikke kan dækkes på andre måder end ved at du kører i din egen bil. Det kan for eksempel være hvis du skal kunne komme frem til uddannelse, arbejde eller andre aktiviteter, og du ikke kan benytte offentlig transport. Det er altså ikke nok, at du bor langt fra offentlig transport.

 

Hvordan søger du?

Du søger ved at udfylde et ansøgningsskema på Borger.dk. 

Tryk her for at komme til ansøgningsskemaet på Borger.dk.

Du kan få støtte til flere forskellige ting:

  • Støtte til køb af en bil
  • Støtte til særlig indretning af en bil, hvis:
    • politiet har stillet krav om det, eller det er et krav i dit kørekort
    • dine helbredsforhold taler for det
    • det letter din placering i bilen.
  • Reparation af særlig indretning
  • Støtte til erhvervelse af kørekort

Derudover kan du søge om at blive fritaget for at afdrage på dit lån, mens du er under uddannelse.

Du kan også søge om at blive fritaget for bilafgifter.

Hvis du søger støtte til køb af en bil, giver vi støtte som svarer til den billigste egnede bil. Det vil typisk være en personbil. Hvis du er kørestolsbruger, kan det være en kassevogn. Du skal afprøve den billigst egnede bil, inden vi beregner den endelige støtte. Vores ergoterapeuter vil være til stede, når du prøver bilen.

Du skal selv betale udgifter til drift og vedligeholdelse af bilen.

Vi giver støtten som et rentefrit lån. Lånet kan i 2024 være på op til 213.000 kr., men aldrig over bilens købesum. Satsen reguleres 1. januar hvert år. Hvis prisen på den billigst egnede bil overstiger lånerammen, yder vi et rente- og afdragsfrit lån til betaling af forskellen mellem de 213.000 kr. og prisen på den billigst egnede bil.

Du skal betale halvdelen af lånet tilbage over en periode på otte år. Kommunen nedskriver løbende den anden halvdel af lånet tilsvarende.

Hvis du er under uddannelse, kan du søge om at blive fritaget fra afdrag under din uddannelse. For at blive fritaget, skal det være en uddannelse, der sigter mod fremtidige arbejds- og indtægtsmuligheder.

Du skal kaskoforsikre bilen for dens fulde værdi, inklusive den særlige indretning.

Vær opmærksom på, at du har pligt til at oplyse os hvis der sker noget, der kan have betydning for den støtte, du får. Det kan for eksempel være, hvis din helbredstilstand ændrer sig, hvis du skifter adresse, mister dit job, mister din adgang til en chauffør eller andet. Det gælder både i forbindelse med ansøgningen, mens du venter på svar, og efter du har modtaget støtten.

Det er Center for Psykiatri og Handicap, der vurderer din sag og træffer den endelige afgørelse.

Her er hvad du kan forvente undervejs:

  • Senest 10 dage efter, at vi har modtaget din ansøgning, sender vi dig en kvittering.
  • Du vil få tilbudt en vejledende samtale, inden vi begynder at behandle din sag.
  • Vi skal indhente oplysninger om dit helbred og dit kørselsbehov, inden vi kan træffe en afgørelse. Det kan have betydning for, hvornår vi kan give dig et svar.
  • Du vil formentlig få besøg af en af vores ergoterapeuter. Du vil modtage et brev med oplysninger om tidspunktet for besøget, og hvad besøget skal handle om.
  • Inden vi træffer en afgørelse, sender vi dig de oplysninger, vi har indhentet om din sag. På den måde får du mulighed for at kommentere på vores beslutningsgrundlag inden afgørelsen.
  • Hvis du er utilfreds med vores afgørelse, har du mulighed for at klage.

Se her for en vejledning i, hvordan du klager.

Yderligere information

Handicapkort

Danske Handicaporganisationer udsteder ledsagekort og parkeringskort til mennesker med handicap.

  • Et ledsagekort giver mulighed for at have en ledsager med i offentlig transport gratis eller til reduceret pris. Du kan også tage din ledsager med på mange kulturelle tilbud, som museer, forlystelser og andet, enten gratis eller til reduceret pris. 
  • Et parkeringskort giver mulighed for at parkere på pladser reserveret til handicappede. Kortet giver desuden en række lempelser i forhold til tidsbegrænset og betalt parkering.

Du kan læse mere om kortene hos Danske Handicaporganisationer. Her kan du blandt andet se betingelserne for at få og benytte kortene, og du kan læse mere om, hvilke muligheder, de giver. 

Læs mere, og søg om kortene hos Danske Handicaporganisationer.

Kontakt

Psykiatri og Handicap

Ring til os på:

55 36 29 10

Tryk 4 og herefter 2.

Telefontid
Mandag kl. 10 - 12

Vores adresser:

Storegade 56
4780 Stege

Valdemarsgade 43
4760 Vordingborg