Vordingborg Kommune, Steno Diabetes Center Sjælland og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse har i 2020 indgået en langsigtet partnerskabsaftale, der skal styrke trivsel og sundhed hos børn og unge i Vordingborg Kommune.
Gennem de seneste år er der over hele landet set en tendens til stigende sundheds- og trivselsudfordringer hos børn og unge. Den tendens vil Vordingborg Kommune bryde sammen med Steno Diabetes Center Sjælland og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse.
De tre parter har indgået en langsigtet partnerskabsaftale. Partnerskabet skal - helt overordnet - styrke sundhed og trivsel blandt børn og unge i Vordingborg Kommune. Blandt andet gennem at sikre, at færre børn lever med overvægt.
Et komplekst problem, der kræver en helhedsorienteret indsats
Børn, der lever med overvægt, har en øget risiko for en række sygdomme. Eksempelvis diabetes. Og ofte følger overvægt i barndommen og ungdomslivet med ind i voksenlivet. Derfor har partnerskabet fokus på, at flere børn har en sund vægtudvikling.
Sundheds- og trivselsudfordringer blandt børn er et komplekst problem, der ikke blot kan reduceres til et spørgsmål om vægt. Derfor sætter partnerskabet fokus på flere, samtidige og forskelligartede indsatser, der eksempelvis inddrager fritidsliv, bevægelse, mad, fællesskaber, sociale relationer m.m.
Visionen for samarbejdet er, at der skabes nye, helhedsorienterede indsatser og løsninger. Af samme årsag er målet også at samarbejde med en bred vifte af aktører i indsatserne, herunder også civilsamfundet.
Partnerskabsaftalen giver Vordingborg Kommune nye og unikke forudsætninger for at arbejde endnu mere langsigtet og målrettet med overvægt, sundhed og trivsel blandt børn og unge. Aftalen sikrer nemlig, at der arbejdes ud fra den nyeste viden og at der sker et systematisk samarbejde med nogle af landets stærkeste kompetencer indenfor overvægt.
Langsigtet samarbejde om tidlig forebyggelse
I samarbejdsaftalen sættes særlig fokus på en tidlig forebyggelsesindsats, og ikke mindst hos de børn, som har størst behov for støtte i forhold til at trives og leve sundt.
Der er brug for forebygge systematisk endnu tidligere, og derfor har partnerskabet fokus på at fremme sunde vaner, livsstil og levekår, allerede fra barnets første leveår.
Partnerskabssamarbejdet gør brug af de mange gode kompetencer, der findes i og udenfor kommunen. Gennem partnerskabsaftalen kan der i endnu højere grad samarbejdes og målrettes der, hvor indsatser gør den største forskel i netop Vordingborg Kommune.