Tandpleje 0-6 år

Dit barn bliver automatisk tilmeldt Tandplejen, når det bliver tilmeldt folkeregisteret.

Når dit barn er ca. 2 år, får barnet automatisk en hilsen fra Tandplejen med invitation til det første besøg på tandklinikken.

Du mærker forandringer i kroppen såvel fysisk som psykisk ved graviditet, og de fysiske forandringer gælder også i mundhulen. I gamle dage sagde man, at ”hvert barn koster moderen en tand”. Det var selvfølgelig en overdrivelse, men der sker forandringer med din mund.

At være gravid er også at forberede sig på at blive mor. Glæde og forventning er følelser, som de fleste gravide kender. Du bliver mere opmærksom på at spise sundt og alsidigt – både for din egen skyld og for barnets skyld, for du har nu ansvaret for andre end dig selv. Du bliver også mere opmærksom på din egen trivsel og sundhed. Hvis du under graviditeten får trang til at spise søde sager, skal du være ekstra opmærksom på din mundhygiejne.

For tænder og tandkød gælder det, som før du blev gravid, at tænderne skal holdes rene med en blød tandbørste, fluortandpasta og tandtråd. Hvis du har morgenkvalme, så er det en god ide kun at børste tænderne let om morgenen og gøre mere ud af det om aftenen. Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægninger får lov til at sidde uforstyrret i længere tid, og når bakterierne jævnligt får tilført sukker, som de omdanner til syre. Det er denne syre, der kan give huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at holde tænderne rene.

Det er også bakterier, der giver tandkødsbetændelse og blødende tandkød. Under graviditeten reagerer tandkødet ofte meget kraftigt og kommer let til at bløde. Det skyldes de naturlige ændringer i hormonbalancen. Du skal fortsætte med at børste tænderne og bruge tandtråd, som du er blevet vejledt hos tandlægen. Så undgår du, at det giver dig varige problemer. 

Amning er den bedste måde at ernære dit barn på, og amning er mere end mad. Modermælken er den ernæring, der passer bedst til dit nyfødte barns behov, og den er lige ved hånden i den rette temperatur. Modermælk giver også barnet en naturlig beskyttelse (antistoffer) mod infektionssygdomme – det er især maveinfektioner og allergi, som kan forebygges og forsinkes. Men én ting, som du skal være opmærksom på er, at modermælk er sød.

Når du ammer, er det vigtigt, at du drikker rigeligt. Drik derfor, hvad du har lyst til af f.eks. vand, mælk og te, men undgå så vidt muligt de meget søde drikke som sodavand og saftevand – for din egen tandsundheds skyld.

En ny frembrudt tand er altid sund.

Men caries kan optræde allerede i barnets første leveår og især, hvis du ammer hyppigt. Hyppig natteamning kan derfor give huller, når barnet har fået den første tand, især hvis tænderne ikke er børstet rene.

Første tegn er hvide streger i emaljen langs tandkødet.

Børst barnets tænder grundigt – også selvom de ikke er helt frembrudt. Brug gerne en lille smule fluortandpasta. Når kindtænderne kommer, er tandpasta nødvendigt, idet det er vanskeligt at børste de knudrede tænder rene uden tandpasta. 

Ved fødslen er mælketænderne næsten færdigdannede. 

De første mælketænder ventes med stor spænding af forældrene. De 2 midterste fortænder i undermunden kommer som regel først. Det sker for det meste i 6-7 måneders alderen, men det er slet ikke unormalt, at de først bryder frem omkring 1 års alderen. De sidste mælketænder, som kommer, er de bagerste kindtænder, der normalt viser sig fra 1½ til 3 års alderen. Interessant nok vil et for tidlig født barn ofte have forsinket frembrud af mælketænderne. Mælketandsættet består af 20 tænder, og det er meget sjældent, at børn mangler nogle af mælketænderne.

Lige før en tand bryder frem, bliver gummen normalt hvid og føles lidt hård. Ved kindtænderne kan gummen også blive lidt knudret. En rød, hævet og irriteret gumme kan også være tegn på, at en tand er ved at bryde frem. 
Der kan være forskellige tegn på, at tænder er i frembrud. Barnet vil putte ting i munden og bide i det, de savler mere og kan have problemer ved spisning. Der kan ses feber. Er temperaturen over 38 grader i mere end ét døgn, skyldes det aldrig tandfrembrud. Da er det tegn på anden sygdom som man må konsultere egen læge for at få undersøgt. 

Et tandfrembrud kan være forbundet med uro og gråd hos barnet, hvilket naturligt fører til, at man som forældre ønsker at lindre barnets ubehag. De almene tegn på tandfrembrud er der ikke så meget at gøre ved ud over, at man bør trøste og pusle lidt mere med barnet end sædvanligt. Man kan få barnet til at drikke kamillete, der virker beroligende. 
Kløe og irritation af gummerne kan i nogen grad afhjælpes med en bidering – bedst hvis den kommer fra køleskabet. IKKE i fryseren, da isafkølede ting kan skade barnets gummer Ligeledes kan f. eks. køleskabskolde agurker eller gulerødder også være en god løsning.

En god ting er at massere gummerne med en finger eller med en blød babytandbørste. På den måde vænner barnet sig også til tandbørsten og husker den som noget rart, når tænderne skal børstes.

Når dit barn begynder at få den første mælketand, er det vigtigt, at tænderne bliver børstet af en voksen 2 gange dagligt. Undlad at skylle efter tandbørstningen. Der er evidens for at anvende fluortandpasta, så tandbørstning med en egnet fluortandpasta er det vigtigste i forebyggelsen af at undgå huller i tænderne. Fluorindholdet står på tandpastaens varedeklaration. 

Fra den første tand kommer anvendes en fluortandpasta på 1000-1100 ppm med mængde svarende til barnet lillefinger negl pr. dag. Fra 4 år og fra den første blivende kindtand bryder frem, anvendes en fluortandpasta på 1450 ppm med en mængde svarende til barnets lillefinger negl pr. dag. 

Det er jer som voksne, der doserer tandpastaen på tandbørsten og ikke jeres barn. Små børn har ikke kontrol over deres synkerefleks, derfor sluger de betydelige mængder tandpasta. 

Allerede fra den første tand bryder frem skal du børste dit barns tænder morgen og aften med en blød tandbørste, der passer til barnets alder. At starte tandbørstning allerede når den første tand er frembrudt, er en god idé af flere årsager. Tænderne holdes rene, og barnet vænner sig til fornemmelsen af at have en tandbørste i munden. Desuden nedsætter fluortandpastaen modtageligheden for huller i tænderne. Jeres barn har brug for hjælp til tandbørstningen indtil 10-12 års alderen.

Giv dig tid til tandbørstningen og forsøg at gøre ritualet hyggeligt. Lad barnet bide lidt i tandbørsten, før du overtager styringen. Som forælder kan du opleve tandbørstningen som tvang. Men det er meget vigtigt for barnets tandsundhed, at tænderne børstes rene. 

Børst dit barns tænder rene morgen og aften, også selvom barnet ikke har lyst. Det varer nemlig ikke ret længe, før barnet opdager, at der er nogle ting, der skal gøres. Og så bliver tandbørstningen ofte både rar og hyggelig.

Lad eventuelt dit barn få en tandbørste, som barnet kan kigge på og putte i munden, mes det ligger på puslebordet. Brug selv en anden tandbørste. Støt barnets hoved, så I ikke skader barnets mund. Børst med små gnubbe- eller cirkelbevægelser langs tandkødsranden – og på tyggefladerne, når kindtænderne bryder frem. 

Det lille barn kan med fordel vendes ”omvendt” på puslebordet med hovedet ind mod mor eller far. Det kan være en god ide at sætte et spejl op over barnet, så det kan se, hvad der foregår. En sang, leg eller en historie kan også hjælpe med til at gøre tandbørstningen lettere. Når barnet bliver større, er det lettest at sidde med barnet på skødet og støtte barnets hoved mod kroppen. Hold ud i kinden med en finger og børst med den anden hånd.

Denne video viser hvordan du kan udfører tandbørstning på små børn.

Denne video vise tandbørstning på et barn i 4 års alderen, se videoen her: tandbørstning på børn i 4 års alderen

Denne video viser tandbørstning på et barn i 6 års alderen, se videoen her: tandbørstning på børn i 6 års alderen

Kilde på video: fagbladet 3F 

Caries forebygges og kontrolleres bedst gennem god mundhygiejne. Vil man have sunde tænder hele livet, kræver det en daglig indsats med tandbørstning af tænderne og brug af fluortandpasta. 

Der er to ting, der skal være tilstede på samme tid, for at der kan opstå huller i tænderne: det er bakterier og sukker.

Der er altid bakterier i munden, og fjernes de ikke regelmæssigt, vil de udvikle sig til sammenhængende belægninger, som kaldes plak. Når bakterierne optager sukker, udskilles syre. Er der kun få bakterier og lidt sukker, vil spyttet fortynde og vaske syren væk. Er der derimod overvækst af bakterier og en høj koncentration af sukker, kan syren ikke neutraliseres, og tænderne kan blive angrebet. 
Nogle bakterier udskiller mere syre end andre og trives ligefrem godt i et lidt surt miljø. Har man mange af sådanne bakterier i munden, og indtager man ofte sukkerholdige føde- eller drikkevarer, er der stor risiko for at udvikle caries.

Hold særligt øje med dit barns ny-frembrudte mælketænder. Bakterierne kan lettere sidde ”i fred” på en tand, der ikke er fuld frembrudt og ikke bruges til at tygge med. Ved daglig tandbørstning med fluortandpasta styrkes tænderne. I begyndelsen kan man ikke se caries med det blotte øje. Hvidlige forandringer på tanden er ofte det første synlige tegn på caries. Det er udtryk for, at syre er ved at opløse tandens mineral. Fortsætter mineral tabet, vil tanden før eller siden bryde sammen, og fysisk vil der komme et hul i tanden. Hos børn udvikles caries primært på tyggeflader og tandflader, der støder op mod hinanden. Der udvikles aldrig hul i en ren tand. Sørg derfor for at få børstet tænderne grundigt hver dag.

Hvis du har problemer med at holde tænderne rene, må du være tilbageholdende med at give dit barn søde sager, inkl. saftevand.

Hvis du observerer hvide streger på tænderne langs tandkødet eller mørke pletter i furerne på kindtændernes tyggeflader, så kontakt tandplejen. 

De fleste spædbørn har et suttebehov, hvilket er naturligt. Børneknogler er mere bløde og formbare end voksnes knogler, og derfor tager børns mund nemmere form efter sutten. Når barnet sutter på en sut, dannes der et undertryk i munden. Derved suges ganeknoglen op, så ganen bliver smallere opad, kindtænderne i siden trækkes ind mod midten, og fortænderne i overkæben skubbes fremad og væk fra fortænderne i underkæben. Munden tager simpelthen form efter sutten. 

Men det handler ikke bare om, at barnets mund får en forkert form. Jo større overbid man har, jo større er risikoen også for, at man slår tænderne, hvis man falder. Derfor er sutten er ikke til at rende rundt med, når man leger, men til stille tid. Derfor er det en god idé at bruge sutten med omtanke i situationer, hvor barnet har brug for trøst. Altså når barnet skal sove eller sidde stille hos mor eller far og hygge.

Dup aldrig sutten i sukker, honning eller juice, som giver risiko for huller.

Der findes mange forskellige mærker af sutter. Vælg en så lille gummi sut som muligt, ved ventil, der får sutten til at fylde mindre i munden, idet luften trykkes ud, når barnet bider sammen. Der findes flere forskellige udformninger af sutter. Nogle er anatomiske, nogle er symmetriske, nogle er runde, men her er der ikke så stor forskel på, hvad man bør vælge. Der er ikke videnskabeligt belæg for at anbefale den ene frem for den anden, men grundlæggende kan man måske sige, at hvis skjoldet følger mundens form, så er der større risiko for, at der dannes undertryk inde i munden og irritation af huden, også selv om der er huller i skjoldet. Det vigtigste er, at der er ventil i sutten, så den er let at trykke flad, for så har den mindre påvirkning på tænderne og munden.

Og det er bedre at lade dit barn bruge sut end tommelfinger. For den er meget svær at komme af med. Den kan ikke lige hænges på et suttetræ eller sendes til julemanden.

Du skal være opmærksom på, at silikonesutter er nemme at bide i stykker, når barnet har fået tænder. Der kan være en ring i sutten, men bind aldrig noget i sutten. Øget vægt i sutten giver nemlig et større pres på fortænderne, så de bliver skæve.

Risikoen for forkert tandstilling og hæmmet taleudvikling øges, hvis barnet bruger sut efter 3 års alderen, så derfor bør barnet vænnes fra sut i 2-3 års alderen. Vælg tidspunkt med omhu, da det er et stort skridt for dit barn at lægge sutten. Barnet skal selv være indstillet på at stoppe. Du skal også selv have ekstra tid og overskud. Er dit barn begyndt at sutte på finger, kan i forsøge at vænne barnet til sut i stedet. Tandstillingsfejl efter sutten på fingre ofte mere udtalte, og det er vanskeligere at vænne fra finger end fra sut.  

En sutteflaske bør kun indeholde modermælkserstatning, vand eller usødet te. Kom ikke juice, sød saft eller drikkeyoghurt i sutteflasken. Søde drikke er vanedannende, og det kan være svært at få dit barn til at drikke andet. Jo længere tid, der er sukker på tænderne, desto større er risikoen for udvikling af huller. Sukker virker mættende, så barnet spiser mindre sund mad. Så også for den generelle sundhed er for meget sukker skadeligt.

Sutteflasker kan påvirke barnets tandstilling på samme måde som en sut. 

Fra ca. 6 måneders alderen kan dit barn begynde at drikke af en kop.

Når små børn falder, er det ofte deres læber og fortænder det går ud over. Det ser tit meget værre ud, end det er, fordi det kan bløde meget. Hvis der kun er slået et lille stykke af tanden, kan man få den slebet hos tandlægen, så den ikke river tungen.

Mælketænder kan slås op i kæben, men kommer ofte ned igen efter et par måneder. De blivende tænders anlæg kan dog være ramt, og det er evt. skader på de blivende tænder, man er opmærksom på.

Har barnet slået en mælketand ud, er det vigtigt ikke at forsøge at sætte den udslåede tand op igen. Hvis du forsøger at sætte den udslåede tand op på plads, kan du gøre skade på den nye blivende tands udvikling.

Børn, der har slået tænder løse, bør ikke spise rugbrød, hårde æbler m.m. i en uges tid efter. Derimod er skånekost som grød og lignende i orden.

Tag altid kontakt til Tandplejen, hvis dit barn slår tænderne. Vi kan vurdere, hvor stor skaden er, og fortælle jer, hvad I kan gøre. Vi udfylder også eventuel skadesanmeldelse til forsikringsselskabet.

Når dit barn er ca. 2 år, modtager du og dit barn en indkaldelse til det første besøg på tandklinikken. Besøget går ud på, at dit barn lærer klinikken at kende. Der er ingen forventninger til barnet fra vores side. Målet er først og fremmest at have et positivt møde - såvel med dit barn som med dig.

Vi viser dit barn, hvis det har lyst, hvordan stolen kan køre op og ned. Dit barn prøver måske at suge vand op af et krus med klinikkens sug, prøver vores luft- og vandblæser.

Hvis det er muligt, tager vi et kig i barnets mund og tæller tænder og sammen taler vi om, hvordan du bedst kan passe dit barns tænder. Du kan altså forvente et besøg, som ikke ligner den undersøgelse, du som voksen selv får hos tandlægen.

Ved besøget vurderer vi, hvornår barnets behov for den næste undersøgelse er. Hvis der opstår problemer med barnets tænder, eller du får brug for råd vedrørende tandpleje, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Kontakt

Tandplejen

Vordingborg Sundhedscenter
Indgang 1
Sankelmarksvej 10N
4760 Vordingborg
Telefon 55 36 37 90

Send os en mail

Telefontid
Hverdage 8.00-13.00