Tandpleje 15-21 år

Tandplejen indkalder automatisk til besøg på tandklinikken.

De unge bliver indkaldt til undersøgelse og behandling, indtil de fylder 22 år.

Når det gælder misfarvning af tænder, er kaffe, te, rødvin og cigaretter nogle af de største syndere. Tændernes farve ændres også som en naturlig del af det at blive ældre, fordi emaljen slides, og tandbenets varme farve skinner igennem. Misfarvninger kan også forekomme, hvis emaljen ætses væk i forbindelse med et stort forbrug af læskedrikke eller frugt. Tænder kan ligeledes se misfarvede ud, hvis de har store gamle fyldninger, er snavset eller sidder på en speciel måde i tandrækken, og her hjælper blegning ikke. 

Det aktive stof i tandblegemidler er brintoverilte. Det trænger ind i tanden og kan fjerne eventuelle farvestoffer, der er trængt ind. Det er imidlertid vanskeligt at forudsige, hvor godt en blegning vil virke, og man skal bestemt ikke regne med altid at få det helt store tandpastasmil bagefter.

Desværre opløses der ganske lidt af tandens emalje, hver gang der bleges, og behandlingen må derfor ikke gentages for ofte. Opløst emalje gendannes ikke ligesom håret på hovedet, der blot vokser ud igen, hvis det bliver ødelagt af blegning.

Mange får lidt ondt i tænderne, mens der bleges, og det kan specielt være slemt, hvis man i forvejen har følsomme tandhalse. Det kan være nødvendigt at stoppe behandlingen eller holde en pause undervejs. Heldigvis holder isningerne som regel op efter et par dage. 

Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer. Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning kan blive aktuel efter 2-3 år.

Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen:

  • Blegning af tænder skal altid foregå med en indledende undersøgelse og information hos en tandlæge.
  • Det er ikke tilladt at blege tænder hos frisør eller kosmetolog. 
  • Tandblegemidler med mere end 0,1 % brintoverilte må ikke sælges i Danmark.
  • Tandblegning med højere koncentration af brintoverilte end 0,1 % må kun udføres af tandlæge.
  • Kosmetisk tandblegning må ikke udføres på unge under 18 år,  og personen skal have betænkningstid på minimum 2 dage, før kosmetisk tandblegning må udføres.

De sidste tænder, der bryder frem, er visdomstænderne. Ikke alle har visdomstænder, og nogle mennesker mangler en eller flere af dem.

Nogle visdomstænder skal fjernes, fordi de ikke kan komme helt frem, fordi de generer nabotænderne eller på grund af caries. At få fjernet en tand kan sammenlignes med en operation. Du skal derfor passe på og pleje såret, som er kommet i munden. Undertiden syr tandlægen såret for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen. Så længe lokalbedøvelsen virker, kan du let komme til at bide dig i læben eller tungen, så vent med at spise, til bedøvelsen er væk! 

De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og lettere smerter. Har tandlægen udleveret medicin, skal tandlægens anvisninger følges. Kommer der alligevel stærke smerter, bør du søge råd hos tandlægen. Måske er det nødvendigt med receptpligtig smertestillende medicin eller anden smertelindrende behandling. Der kan også være brug for en nærmere undersøgelse af såret. 

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har fået fjernet en tand. Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt håndklæde på kinden ud for det sted, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning. Nogle vil opleve, at kinden bliver lidt blå-gul. Det er helt normalt og vil fortage sig i løbet af 3-4 dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter fjernelse af tanden, bør du henvende dig til din tandlæge for kontrol. 

Når tanden er trukket ud, skal såret have ro. Du skal derfor tage den med ro og undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter tandudtrækningen. For megen aktivitet kan øge presset på såret og give blødninger. Når du skal sove eller ligge ned, er det en god ide at ligge med hovedet højt det første døgn. Det letter trykket på såret. Undgå at røre ved såret. Det gælder både med tunge, fingre, lommetørklæde og andet. Lad være med at suge i såret. Undlad derfor også at bruge sugerør, når du drikker noget. Skyl ikke munden den dag, tanden er fjernet, og gør det under ingen omstændigheder de første to timer. Såret får ikke fred til at hele, så længe du skyller munden. Dagen efter, at tanden er fjernet, kan du skylle munden med klorhexidin 0,1%. Det nedsætter risikoen for infektion. Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste såret. 

Husk at spise alle måltider. Kroppen bruger energi på at hele såret. Spis kold mad, der er blødt eller flydende, den første dag. Undgå at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet, og spis ikke hård kost, så længe det er til besvær.

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet. Kommer der en regulær blødning, kan du bedst stoppe den ved at tage en ren tampon (fx et rent sammenrullet stykke gaze) og lægge over såret (ikke ned i såret). Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i en halv time. Det kan være nødvendigt at udskifte tamponen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter lige kraftigt, bør du kontakte tandplejen.

Generelt har rygning en uheldig indflydelse på helingen af såret, så undlad så vidt muligt at ryge. 

Hvis det har været nødvendigt at sy efter fjernelse af tanden, skal trådene normalt tages ud af tandlægen efter fem-seks dage. I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret, så hullet efter tanden ikke lukker sig. En betændelse vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos tandlægen. 

Kommer du i tvivl eller bliver usikker, skal du ringe til os.  

Flere og flere går i dag meget op i deres udseende og får lavet indgreb på kroppen for at blive smukkere. det gælder også tænderne.

Hvor man tidligere kun behandlede tandsygdomme, foretages der i dag indgreb på ellers raske tænder for at gøre dem pænere.

Tænderne er vigtige elementer i ansigtets helhed, og nogle mener, at et attraktivt smil kan føre til større selvværd. Mange ønsker også at få det samme hvide smil, som vi dagligt møder i ugeblade, på tv og i film. Tænder kan gøres hvidere, formen kan ændres, mellemrum kan lukkes, og der kan sættes smykker på tænderne. Men hvad betyder det for tandsundheden nu og på lang sigt? 

Her bør man skelne mellem nødvendige og unødvendige behandlinger. Ved nødvendige behandlinger, hvor tænderne har været syge og har brug for behandling, må man leve med eventuelle bivirkninger. Men når det drejer sig om raske tænder, der udsættes for kosmetiske behandlinger, bør man tænke  mere over, hvilke bivirkninger der kan være. For tænderne skal holde hele livet uden for mange reparationer. 

Et tandsmykke limes på tanden med en speciel plastlim, hvor der først ætses i tandens overflade for at få det til at hænge fast. Limen kan være svær at få af igen, og når smykket tages af, efterlades ofte en gullig plet på tanden. Hvis limen skal helt væk, slibes der ofte ind i den sunde emalje.

En anden bivirkning ved et tandsmykke er, at det kan være svært at børste rent. Dette kan så medføre, at der kommer caries og/eller tandkødsbetændelse. 

Kontakt

Tandplejen

Vordingborg Sundhedscenter
Indgang 1
Sankelmarksvej 10N
4760 Vordingborg
Telefon 55 36 37 90

Send os en mail

Telefontid
Hverdage 8.00-13.00