Skal dit barn have bøjle?

Tandplejen indkalder automatisk til besøg på tandklinikken.Alle børn får i forbindelse med almindelig undersøgelse for huller også kontrolleret tandskifte og bidudvikling.

Alle børn bliver set af vores specialtandlæge i tandregulering i 5. klasse, hvor der vil blive taget stilling til tandstillingen.

Mange mennesker har et uregelmæssigt tandsæt, hvilket der kan være forskellige grunde til. Et uregelmæssigt tandsæt kan i varierende grad have indflydelse på tyggefunktionen.

Sundhedsstyrelsen har opstillet retningslinjer for, hvornår den kommunale tandpleje skal tilbyde en tandreguleringsbehandling.  

Falder jeres barn ikke under retningslinjerne fra sundhedsstyrelsen, vil det betyde, at den kommunale tandpleje ikke kan eller ikke er forpligtet til at tilbyde behandling. I har dog altid mulighed for at få jeres barn behandlet hos en privat praktiserende specialtandlæge, men for egen regning. 

Falder jeres barns tandstilling ind under retningslinjerne for behandling, vil behandlingen foregå på den kommunale tandplejes afdeling for tandretning. Behandlingen er gratis. 

Regler for hvem der kan tilbydes tandregulering kan ses her Sundhedsstyrelsens regler

De enkelte behandlingsprincipper kan inddeles i:

• Tandforskydninger 
• Vækstbehandlinger 
• Ortodontisk-kirurgi 

Valget af behandlingsprincip afhænger af tandstillingsfejlen og patientens alder. Derfor bliver der altid lavet et materiale (aftryk af tænderne, røntgenbilleder af tænder, kranie og hånd) før en igangsættelse af behandlingen for at kunne stille de rigtige diagnoser og vælge den bedst mulige behandlingsform for den enkelte. Nogle gange vil det blive nødvendigt at skulle trække tænder ud for at få tilstrækkelig plads. 

Bøjlebehandling består af to faser: en aktiv fase og en stabiliseringsfase.

Den aktive fase er der, hvor tænderne flyttes, eller hvor kæben stimuleres til vækst.

Når det ønskede resultat er opnået, er det vigtigt, at tænderne og kæberne bliver stabiliseret. Dette gøres med enten en fastsiddende bøjle eller en løs plastskinne.

I hvor lang tid disse skal bruges, beror på alvorlighedsgraden af tandstillingsfejlen. For nogle er det nødvendigt at anvende disse livslangt.

Et godt stabil resultat opnås kun ved hjælp af en dynamisk indsats fra den enkelte, der skal bruge bøjlerne.

Da behandlingerne ofte strækker sig over flere år, er en opbakning fra forældrene til deres børn nødvendig.

For at sikre det ønskede resultat, er det derfor vigtigt at overholde aftalerne i tandplejen samt sikre god mundhygiejne.  

Aftageligt apparatur fremstilles hos vores tekniker, det er en bøjle som patienten selv kan tage af og på.
Afhængig af hvilken tandstillingsfejl, der skal rettes, har bøjlerne forskellig udformning.

Ved behandling med løs bøjle skal der tages et aftryk. Ved hjælp af dette aftryk af tænderne laves bøjlen. 

Bøjlen skal bruges efter vores anvisning.

Aftagelig bøjler skal tages ud og børstes samtidig med at man børster tænder 2gange dagligt - morgen og aften.

Hvis der kommer kalkaflejring på bøjlen, kan den lægges i en blanding af husholdnings-eddike og vand, et par timer før den børstes godt.
Hvis bøjlen er misfarvet, kan det fjernes ved at lægge bøjlen i en blanding af Biotex (med enzymer) og vand et par timer før den børstes godt.  

Faste bøjler er limet på tænderne og virker således i alle døgnets timer. 

Den består af nogle små brackets og en eller flere metaltråde. Tråden bliver som regel holdt fast ind i en rille på brackets med nogle bittesmå elastikker eller med små låse der sidder fast på brackets.

Når man har bøjle på, samler madrester og bakterier sig nemmere på tænderne. Man skal derfor bruge mere tid på tandbørstningen. Når man har fået bøjlerne på, vil der blive givet undervisning i, hvordan tænderne børstes rene.

Tandretningen kan blive afbrudt,  hvis man sjusker eller er ligeglad med tandbørstningen. Der er nemlig stor risiko for at få huller mange steder langs med bøjlen, hvis tandbørstningen ikke er i orden. 

Når man har fast bøjle på tænderne må man ikke spise alt det der er hårdt, sejt og klæbrigt – f.eks. karameller, lakridser, vingummi. I øvrigt fraråder vi tyggegummi. Hvis man skal spise gulerødder, æbler eller pærer, skal de skæres i mindre stykker, så man ikke skal bide dem over med fortænderne. 

Det er meget almindeligt at blive lidt øm i tænderne de første dage, efter man har fået bøjle på. Bøjlen føles, som om den strammer lidt, og tænderne skal vænnes til at blive flyttet. Senere kan tænderne igen blive lidt ømme, når bøjlen er blevet strammet. Hvis der er ømhed, er blød mad som yoghurt og suppe mest behageligt. Is køler og kan også være rart at spise, hvis tænderne er ømme. 

Huden i kinden og indvendigt på læberne skal også vænne sig til bøjlen, og det kan i starten føles, som bøjlen kradser. Hvis bøjlen kradser meget, kan det hjælpe at sætte lidt voks på. Man kan få noget blødt voks på tandklinikken til at sætte på, der hvor bøjlen genere. 

Kontakt

Tandplejen

Vordingborg Sundhedscenter
Indgang 1
Sankelmarksvej 10N
4760 Vordingborg
Telefon 55 36 37 90

Send os en mail

Telefontid
Hverdage 8.00-13.00