Alkohol

Alkohol er en del af den danske livsstil, men med et stort alkoholforbrug stiger også risikoen for alkoholmisbrug og alkoholafhængighed.

Overgangen fra et almindeligt alkoholforbrug til afhængighed er flydende og kan tage fra måneder til år. Det kan f.eks. påvirkes af ændringer i ens livsomstændigheder, som f.eks. ophør med arbejde, boligskift, ensomhed, dårligere fysik, sygdomme, tab af ægtefælle m.m. Alle forhold, som kan være vanskelige at tackle, og som måske giver anledning til at forbruget af alkohol tiltager.

Traditionsmæssigt anvendes alkohol i en lang række situationer, f.eks. tager nogle ældre en snaps på fastende hjerte for at sætte gang i blodomløbet og gøre de stive ømme lemmer mere bevægelige. Andre igen har erfaring for, at alkohol hjælper på appetitten og dæmper fysisk ubehag. Derudover har de fleste erfaringer med, at alkohol har en positiv indflydelse på socialt samvær.

Med alderen falder muskelmassen og dermed mængden af vand i kroppen. Derfor fylder alkohol forholdsvis mere hos en ældre person end hos en yngre person, selvom de drikker den samme mængde. Ældre får med andre ord en højere alkoholpromille, som kan påvirke balanceevnen, motorikken og reflekserne. Desuden kan alkohol give svimmelhed, hvilket øger risikoen for fald.

Hvis du får medicin, skal du være særligt forsigtig med alkohol, da kombinationen af alkohol og medicin kan øge medicinens bivirkninger eller forringe medicinens effekt.

Kombineres alkohol med smertestillende medicin, antihistaminer eller antibiotika, kan der opstå bivirkninger, og i værste fald kan det være livsfarligt at drikke alkohol, samtidig med at man bruger blodfortyndende medicin. Alkohol modvirker desuden effekten af mavesårsmedicin og medicin mod for højt blodtryk. For diabetikere kan mere end et par genstande medføre fald i blodsukkeret.

Højst 10 genstande om ugen:

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd.

Kvinder er generelt mere sårbare end mænd i forhold til alkohols skadelige virkninger. Men ved et forbrug på højst 10 genstande om ugen, og højst 4 genstande på samme dag, er risikoen for at dø af alkoholrelaterede sygdomme næsten ens for begge køn. Drikker man mere end det, vil risikoen stige for begge køn – dog stiger kvinders risiko mere end mænds.

I Danmark er det mest almindeligt at drikke alkohol 3 dage om ugen. Hvis man drikker 10 genstande om ugen fordelt over 3 dage, vil en gennemsnitlig person have en livstidsrisiko på 1-2 % for at dø af en alkoholrelateret sygdom eller skade. Ved et højere forbrug stiger risikoen. Det er vigtigt at huske, at nogen mennesker er særligt sårbare for alkohol, og derfor er 10 genstande om ugen ikke en sikker grænse for alle.

Højst 4 genstande på samme dag:

Risiko for sygdom og død bliver mindre, hvis man fordeler sit forbrug af alkohol over flere dage. Derimod øger man sin risiko, hvis man drikker samme antal genstande over få dage eller for eksempel på en enkelt aften. Derfor anbefaler vi, at voksne over 18 år højst drikker 4 genstande på samme dag.

Risikoen for både sygdom og skade stiger nemlig markant, hvis man drikker mere end 4 genstande på samme dag. Et internationalt anvendt begreb er det såkaldte ”binge drinking”, som kan oversættes til rusdrikning, der er defineret ved, at man drikker mere end 4 genstande på samme dag.

Et stort alkoholforbrug kan være årsag til mere end 200 kroniske og akutte tilstande og sygdomme. Det inkluderer blandt andet forgiftning, alkoholafhængighed, leversygdom, forhøjet blodtryk, hjertesygdom, bugspytkirtelbetændelse og en række kræftsygdomme som brystkræft, hoved-halskræft og forskellige kræftformer i mave-tarmkanalen.

Det er særligt alkohols kræftfremkaldende egenskaber, der gør, at intet alkoholforbrug er risikofrit for helbredet. Et stort forbrug af alkohol kan desuden føre til omfattende psykosociale konsekvenser for den enkelte og dennes familie og netværk samt øge risikoen for blandt andet vold, selvmord og ulykker.”

Ovenstående er et uddrag fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Den komplette tekst kan findes i dette link:

https://www.sst.dk/da/Borger/En-sund-hverdag/Alkohol/Anbefalinger-om-alkohol

Alkohol har også nogle positive sider og indgår naturligt i forskellige sammenhænge og små venskabsgrupper, hvor forbruget bliver styret og er en del af et varmt fællesskab. Det kan f.eks. være bridgefællesskabet med den tilknyttede spisning, de gamle drenge som mødes i en fælles interesse for molefiskeri med en øl ved siden af dåsen med madding, eller det kan være kursusholdet i finere madlavning, der også nyder et par glas til maden.

Endelig kan alkohol være en del af en hyggelig aften i forskellige sociale sammenhænge, med levende lys og blomster på bordet, hvor der skabes en positiv stemning med nærhed, varme og samtale kombineret med humor og latter.

Undgå de ligegyldige genstande, hvor du lige så godt kunne drikke noget andet. F.eks. øllen til frokost, den ekstra genstand på vej ud ad døren og godnat-sjussen. Drik noget med lavere alkoholprocenter i, eller find en alkoholfri drik, som du kan lide og nyde, når du skal slappe af og hygge dig.

Beslut dig for ikke at drikke på bestemte tidspunkter, f.eks. ikke før kl. 18, ikke efter kl. 24, ikke mandag-torsdag eller på andre bestemte dage.

Skriv ned hvilke situationer, der giver dig lyst til alkohol og find på alternativer. F.eks. en alkoholfri drink, en gåtur, et varmt bad og lignende

Drik langsomt – vent på den afslappende effekt – de positive virkninger af alkohol kommer allerede ved en-to genstande. Når du kommer over et par genstande, begynder mange at opleve flere negative følelser.

Brug et mindre glas som du drikker alkohol af og sæt f.eks. flasken i køkkenet, så du skal rejse dig for at skænke et nyt glas op.

Sluk aldrig din tørst i alkohol og lad f.eks. hver andet glas være vand eller drik altid vand før du drikker alkohol.

Beslut dig for hvor mange genstande du vil drikke på hverdage og ved festlige lejligheder. Ved fest kan du lade hver anden genstand være alkohol-fri.

Drik højst 4 genstande når du ved festlige lejligheder eller i andre situationer indtager alkohol. Jo mere du drikker på én gang, jo mere skader du dit helbred.

Du kan f.eks. holde en alkoholfri måned - hvis du vil justere dine alkoholvaner. Her vil du bryde dine vaner og mærke, hvordan det påvirker dit energiniveau og humør.

Fortæl dine nærmeste at du vil undlade at drikke alkohol og gør det tydeligt, hvordan de kan støtte dig bedst muligt. F.eks. kan I aftale, at de så vidt muligt undlader at drikke, når I er sammen, eller at de selv medbringer deres eget alkohol og tager det med hjem igen ved sociale lejligheder. Det kan også være en hjælp, at de respekterer dit valg og ikke forsøger at overtale dig til at tage en enkelt genstand.

Sørg altid for at have alkoholfri drikke i huset, så du har noget at byde på, når du har gæster og som du selv kan medbringe til sociale arrangementer, hvor du vil undgå alkohol. Find flere måder at sige nej tak på, så du ikke drikker, fordi det forventes.

Har du udviklet et alkoholmisbrug? Så er du ikke alene!

Ifølge Sundhedsstyrelsen er ca. 140.000 danskere afhængige af alkohol, og ca. 585.000 har et skadeligt misbrug af alkohol.

Ønsker du at gøre op med et alkoholmisbrug, har du mulighed for at deltage i Dansk MisbrugsBehandlings ambulante alkoholbehandling i København, Aarhus, Odense, Aalborg eller Kolding.

Mange har en forestilling om alkoholikeren som ”manden på bænken”, men sandheden er, at kun en ganske lille del af alkoholmisbruget i Danmark er synligt.
Langt de fleste, der søger behandling af alkoholmisbrug, har familie, job og bolig – med andre ord: de er som danskere er flest, bortset fra at de har problemer med at styre deres alkoholforbrug.

Du kan kontakte Dansk MisbrugsBehandling anonymt 24 timer i døgnet på telefon: 70868327

 

Ovenstående er et uddrag fra Dansk MisbrugsBehandlings hjemmeside. Find hele teksten på dette link: https://www.danskmisbrugsbehandling.dk/alkoholmisbrug/

 

Du kan også kontakte Center for Rusmidler i Vordingborg kommune på tlf.: 55364000.

Telefontid: Hverdage 09.00 – 12.00.